Ronda zöldség akció Angliában

Ronda pulcsik napjáról már hallottunk, szinte beleégett az emlékezetünkbe Bridget Jones szívszerelmének egyedi ruhadarabja karácsonyi partin, na de ronda zöldségekről? Eddig ezekről nem. Ejött ennek is az ideje.

Az Egyesült Királyságban székelő Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően, ami csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozik, eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

A WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb valószínűséggel otthonainkban – írja az Euronews.

Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran néhány éve az óriási ételpazarlás tényével szembesülve döntöttek úgy, hogy a saját küldetésükre fókuszálnak, és megpróbálnak helyi szinten változtatni a problémán azáltal, hogy népszerűsítik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket. Az ötletet egy Portugáliában tett látogatások adta, amikor az utcai piacon nem kifejezetten szép, de annál ízletesebb gyümölcsöket találtak, finomabbakat, mint az Egyesült Királyságban. A vállalkozást ugyan kicsiben kezdték, a 2016. májusában alapított Oddboxnak kezdetben körülbelül 20 ügyfele volt, az elmúlt három évben ez a szám viszont 12 ezerre növekedett. A vonzerejük a tudatos fogyasztók számára nem csak az élelmiszerek megmentése, amelyek máskülönben a szemétben végeznék, hanem az is, hogy megtagadják a műanyag használatát azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél nincs rá szükség a megfelelő tárolás érdekében.

„Mi is használunk műanyagot olyan élelmiszernél, mint például a bébi spenót, de összességében mintegy 80 százalékkal kevesebb műanyagot használunk csomagolásra, mint a szupermarketekben vásárolt gyümölcsök és zöldségek esetén” – emelte ki Emilie. A projekt fontos részét képezte, hogy a termelőket is bevonják a kezdeményezésbe, amivel azonban akadtak problémák. A nehézséget többek között az jelentette, hogy sokan nem akarták beismerni, hogy milyen magas az ipari hulladék szintje. Végül, a gazdák bevonása sikeresen zajlott, az Oddboxnak jelenleg körülbelül 70 termelő a szállítója. A vásárlók oktatása szintén lényeges szempont volt, amivel azonban csakugyan akadtak gondok. "Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy itt egy alma, amin van egy folt vagy egy korai fagy okozta hiba, és itt van az, amit tehetsz vele ahelyett, hogy kidobnád. Készíthetsz belőle chutney szószt vagy alma dzsúszt” – mondta Deepak.

Sokakban azonban kétséget ébresztett például az, hogy vajon honnan származnak a gyümölcsök és a zöldségek, hiszen lehet, hogy "a szupermarket szemeteséből kerültek elő". Az oktatás részét képezte ennek a gondolatnak az eloszlatása, és annak hangsúlyozása, hogy ezek az élelmiszerek nem hulladékok, és nem is lesznek azok, ha megmentjük őket. (forrás: magyarmezogazdasag.hu

Forrás: Euronews/Store Insider/magyarmezogazdasag


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.