Ronda zöldség akció Angliában

Ronda pulcsik napjáról már hallottunk, szinte beleégett az emlékezetünkbe Bridget Jones szívszerelmének egyedi ruhadarabja karácsonyi partin, na de ronda zöldségekről? Eddig ezekről nem. Ejött ennek is az ideje.

Az Egyesült Királyságban székelő Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően, ami csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozik, eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

A WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb valószínűséggel otthonainkban – írja az Euronews.

Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran néhány éve az óriási ételpazarlás tényével szembesülve döntöttek úgy, hogy a saját küldetésükre fókuszálnak, és megpróbálnak helyi szinten változtatni a problémán azáltal, hogy népszerűsítik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket. Az ötletet egy Portugáliában tett látogatások adta, amikor az utcai piacon nem kifejezetten szép, de annál ízletesebb gyümölcsöket találtak, finomabbakat, mint az Egyesült Királyságban. A vállalkozást ugyan kicsiben kezdték, a 2016. májusában alapított Oddboxnak kezdetben körülbelül 20 ügyfele volt, az elmúlt három évben ez a szám viszont 12 ezerre növekedett. A vonzerejük a tudatos fogyasztók számára nem csak az élelmiszerek megmentése, amelyek máskülönben a szemétben végeznék, hanem az is, hogy megtagadják a műanyag használatát azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél nincs rá szükség a megfelelő tárolás érdekében.

„Mi is használunk műanyagot olyan élelmiszernél, mint például a bébi spenót, de összességében mintegy 80 százalékkal kevesebb műanyagot használunk csomagolásra, mint a szupermarketekben vásárolt gyümölcsök és zöldségek esetén” – emelte ki Emilie. A projekt fontos részét képezte, hogy a termelőket is bevonják a kezdeményezésbe, amivel azonban akadtak problémák. A nehézséget többek között az jelentette, hogy sokan nem akarták beismerni, hogy milyen magas az ipari hulladék szintje. Végül, a gazdák bevonása sikeresen zajlott, az Oddboxnak jelenleg körülbelül 70 termelő a szállítója. A vásárlók oktatása szintén lényeges szempont volt, amivel azonban csakugyan akadtak gondok. "Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy itt egy alma, amin van egy folt vagy egy korai fagy okozta hiba, és itt van az, amit tehetsz vele ahelyett, hogy kidobnád. Készíthetsz belőle chutney szószt vagy alma dzsúszt” – mondta Deepak.

Sokakban azonban kétséget ébresztett például az, hogy vajon honnan származnak a gyümölcsök és a zöldségek, hiszen lehet, hogy "a szupermarket szemeteséből kerültek elő". Az oktatás részét képezte ennek a gondolatnak az eloszlatása, és annak hangsúlyozása, hogy ezek az élelmiszerek nem hulladékok, és nem is lesznek azok, ha megmentjük őket. (forrás: magyarmezogazdasag.hu

Forrás: Euronews/Store Insider/magyarmezogazdasag


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.