Ronda zöldség akció Angliában

Ronda pulcsik napjáról már hallottunk, szinte beleégett az emlékezetünkbe Bridget Jones szívszerelmének egyedi ruhadarabja karácsonyi partin, na de ronda zöldségekről? Eddig ezekről nem. Ejött ennek is az ideje.

Az Egyesült Királyságban székelő Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően, ami csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozik, eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

A WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb valószínűséggel otthonainkban – írja az Euronews.

Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran néhány éve az óriási ételpazarlás tényével szembesülve döntöttek úgy, hogy a saját küldetésükre fókuszálnak, és megpróbálnak helyi szinten változtatni a problémán azáltal, hogy népszerűsítik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket. Az ötletet egy Portugáliában tett látogatások adta, amikor az utcai piacon nem kifejezetten szép, de annál ízletesebb gyümölcsöket találtak, finomabbakat, mint az Egyesült Királyságban. A vállalkozást ugyan kicsiben kezdték, a 2016. májusában alapított Oddboxnak kezdetben körülbelül 20 ügyfele volt, az elmúlt három évben ez a szám viszont 12 ezerre növekedett. A vonzerejük a tudatos fogyasztók számára nem csak az élelmiszerek megmentése, amelyek máskülönben a szemétben végeznék, hanem az is, hogy megtagadják a műanyag használatát azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél nincs rá szükség a megfelelő tárolás érdekében.

„Mi is használunk műanyagot olyan élelmiszernél, mint például a bébi spenót, de összességében mintegy 80 százalékkal kevesebb műanyagot használunk csomagolásra, mint a szupermarketekben vásárolt gyümölcsök és zöldségek esetén” – emelte ki Emilie. A projekt fontos részét képezte, hogy a termelőket is bevonják a kezdeményezésbe, amivel azonban akadtak problémák. A nehézséget többek között az jelentette, hogy sokan nem akarták beismerni, hogy milyen magas az ipari hulladék szintje. Végül, a gazdák bevonása sikeresen zajlott, az Oddboxnak jelenleg körülbelül 70 termelő a szállítója. A vásárlók oktatása szintén lényeges szempont volt, amivel azonban csakugyan akadtak gondok. "Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy itt egy alma, amin van egy folt vagy egy korai fagy okozta hiba, és itt van az, amit tehetsz vele ahelyett, hogy kidobnád. Készíthetsz belőle chutney szószt vagy alma dzsúszt” – mondta Deepak.

Sokakban azonban kétséget ébresztett például az, hogy vajon honnan származnak a gyümölcsök és a zöldségek, hiszen lehet, hogy "a szupermarket szemeteséből kerültek elő". Az oktatás részét képezte ennek a gondolatnak az eloszlatása, és annak hangsúlyozása, hogy ezek az élelmiszerek nem hulladékok, és nem is lesznek azok, ha megmentjük őket. (forrás: magyarmezogazdasag.hu

Forrás: Euronews/Store Insider/magyarmezogazdasag


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.