Sörben sajt? Mi más!

A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban ugyanarról az alapról indulva született egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.

Sörbe merülő sajt? Ahogy a Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl sörfőzde nyári kollaborációjából kiderül, a feladat nem lehetetlen, az eredmény pedig egy kellemes, könnyű sör, amelynek ízében frissességet adó gyömbér, koriandermag és némi savanyúság keveredik.

A szarvasi illetőségű cég nyári fogyasztói kampányában a friss sajtokban rejlő sokszínűséget mutatta be, hiszen a mozzarella, a ricotta és a mascarpone mindenféle típusú ételben jól használható, előételtől a desszertig vagy épp a grillrácson. Ráadásul a mozzarella és a ricotta ugyanazzal a baktériumkultúrával indul (a ricotta voltaképpen a mozzarella készítésekor kicsapódó savó újramelegítésével készül), ezért felvetődött a kérdés, mi mindenre használható még ugyanez a preparátum? Ekkor merült fel a sör készítésének ötlete, hiszen a sour (savanyú) sörök erjesztésekor is lactobacilusokkal indul a főzés folyamata.

A főzde kiválasztása sem volt nehéz, hiszen a Fehér Nyúl nem csupán sörökben erős, hanem saját barbecue csapatuknak köszönhetően az ételkészítés sem áll távol tőlük. A két cég gyorsan egymásra talált, és egy gyors egyeztetést követően a Szarvasi Mozzarella ki is választotta a célnak legmegfelelőbb, általuk is használt fior di latte kultúrát, amit egyenesen Olaszországból vittek a Soroksári úti főzdébe.

Az édes sörléhez július közepén adták hozzá a baktériumkultúrát, ami körülbeül másfél nap alatt elérte a kívánt savanyúságot, ezután jöhetett a folyamat többi része, a komlóforralás és ízesítés, majd a sörélesztővel irányított erjesztés. A kész sör végül augusztus végén került 0,33-as dobozokba és söröshordókba. Így született meg a hivatalosan „gose” típusú, korianderrel és gyömbérrel gazdagított kollaborációs sör, amely többek közt grillezett mozzarellához is jól párosítható.

A tételek egy részét Mozza’ Vita néven a Szarvasi Mozzarella partnerei és beszállítói kapják, másik részét a Fehér Nyúl La Donna néven hozta forgalomba, két különálló, egyedileg tervezett címkével. 

„Már régóta tudjuk, hogy a friss sajtok textúrájuknak és semleges, könnyen variálható ízüknek köszönhetően szinte végtelen variációban felhasználhatóak. Most azonban az is bebizonyosodott, hogy a készítésükhöz használt lactobacilus-kultúra a sörlében is jól érzi magát”, mondja Rohony Miklós, a szarvasiak marketing és exportmenedzsere.

„Nagyon jól sikerült az első kollaboráció, és reméljük, hogy máskor is készíthetünk együtt sört – teszi hozzá Csepregi András, a pesti sörösök egyik alapítója. – Direkt sajtokhoz használt lactobacilus oltókulturát még nem használtunk, a tejiparban elterjedt mikroorganizmusokat adagoljuk az összes savanyított sörünkbe”

 

 

Forrás: positiveadamsky.hu


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.