Sörben sajt? Mi más!

A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban ugyanarról az alapról indulva született egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.

Sörbe merülő sajt? Ahogy a Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl sörfőzde nyári kollaborációjából kiderül, a feladat nem lehetetlen, az eredmény pedig egy kellemes, könnyű sör, amelynek ízében frissességet adó gyömbér, koriandermag és némi savanyúság keveredik.

A szarvasi illetőségű cég nyári fogyasztói kampányában a friss sajtokban rejlő sokszínűséget mutatta be, hiszen a mozzarella, a ricotta és a mascarpone mindenféle típusú ételben jól használható, előételtől a desszertig vagy épp a grillrácson. Ráadásul a mozzarella és a ricotta ugyanazzal a baktériumkultúrával indul (a ricotta voltaképpen a mozzarella készítésekor kicsapódó savó újramelegítésével készül), ezért felvetődött a kérdés, mi mindenre használható még ugyanez a preparátum? Ekkor merült fel a sör készítésének ötlete, hiszen a sour (savanyú) sörök erjesztésekor is lactobacilusokkal indul a főzés folyamata.

A főzde kiválasztása sem volt nehéz, hiszen a Fehér Nyúl nem csupán sörökben erős, hanem saját barbecue csapatuknak köszönhetően az ételkészítés sem áll távol tőlük. A két cég gyorsan egymásra talált, és egy gyors egyeztetést követően a Szarvasi Mozzarella ki is választotta a célnak legmegfelelőbb, általuk is használt fior di latte kultúrát, amit egyenesen Olaszországból vittek a Soroksári úti főzdébe.

Az édes sörléhez július közepén adták hozzá a baktériumkultúrát, ami körülbeül másfél nap alatt elérte a kívánt savanyúságot, ezután jöhetett a folyamat többi része, a komlóforralás és ízesítés, majd a sörélesztővel irányított erjesztés. A kész sör végül augusztus végén került 0,33-as dobozokba és söröshordókba. Így született meg a hivatalosan „gose” típusú, korianderrel és gyömbérrel gazdagított kollaborációs sör, amely többek közt grillezett mozzarellához is jól párosítható.

A tételek egy részét Mozza’ Vita néven a Szarvasi Mozzarella partnerei és beszállítói kapják, másik részét a Fehér Nyúl La Donna néven hozta forgalomba, két különálló, egyedileg tervezett címkével. 

„Már régóta tudjuk, hogy a friss sajtok textúrájuknak és semleges, könnyen variálható ízüknek köszönhetően szinte végtelen variációban felhasználhatóak. Most azonban az is bebizonyosodott, hogy a készítésükhöz használt lactobacilus-kultúra a sörlében is jól érzi magát”, mondja Rohony Miklós, a szarvasiak marketing és exportmenedzsere.

„Nagyon jól sikerült az első kollaboráció, és reméljük, hogy máskor is készíthetünk együtt sört – teszi hozzá Csepregi András, a pesti sörösök egyik alapítója. – Direkt sajtokhoz használt lactobacilus oltókulturát még nem használtunk, a tejiparban elterjedt mikroorganizmusokat adagoljuk az összes savanyított sörünkbe”

 

 

Forrás: positiveadamsky.hu


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.