A verseny és szakmai konferencia december 9-én lesz a BGF-KVIK Oktató Kabinetjében és az intézmény I. emeletén lévő Gundel Károly Előadóteremben.
A Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben a magyar gasztronómia 1880-1910. közötti időszakára jellemző ételsorok – leves vagy előétel, főétel, desszert - minősítését, értékelését, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi.
A gasztronómiai verseny résztvevői számára a magyar gasztronómia XIX-XX. század fordulójának idejére jellemző ételsorok összeállításához segédanyag készült, mely megtekinthető a GKRTE honlapja Szakmai oldalán a „Bor, gasztronómia ...” című fejezetben.
A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére hirdetik meg:
1) hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
2) szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
3) főiskolai hallgatók
A „főiskolai hallgatók” kategóriája kizárólag a BGF-KVIK vendéglátó és szálloda szakirányú hallgatói részére kerül meghirdetésre.
A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2015. október 15-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti postacímén vagy az Egyesület [email protected] e-mail címén.
A szervezők kérik, hogy a versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk készítendő tájjellegű ételek megnevezését és az ételsor elkészítésének rövid leírását, receptúráját. A versenyzők maguk gondoskodnak az elkészítendő ételek alapanyagairól.
A szervezők kérik a versenyen részt venni kívánó csapatokat, hogy a versenyre 15 adag ételt készítsenek el. Az ételek helyszínre történő szállítását és tálalását saját eszközeik felhasználásával végezzék.
Amennyiben a BGF-KVIK és a GKRTE évadzáró gasztronómiai versenyén nem versenyzőként, hanem a rendezvény támogatóiként kívánnak közreműködni, abban az esetben - a verseny díjazottai részére felajánlandó díj megnevezésének és értékének megjelölésével - ezen szándékukat a verseny szervezőivel a fentiekben megjelölt posta- vagy e-mail címen kell közölni.
A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.
A díjakat a szakmai zsűri értékelését követően a verseny támogatói adják át a díjazottaknak.
A verseny forgatókönyve |
8.30 Az eredményhirdetést megelőzően illetve a kóstolást követően kerül sor a GKRTE tagjainak és meghívott vendégeinek részvételével a közönségdíj odaítélésére. 14.00 |
A zsűri elnöke:
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács
A zsűri tagjai:
Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense
ifj. Sulyán Pál mestercukrász
Szabó Pál, a gasztronómia nagykövete
Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója
Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő
Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke
A zsűri titkára:
Csaba Ágnes, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója
A verseny győztese az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját nyeri el.
A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által 2016. június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.
A kiváló minősítést elnyert versenyzők oklevél elismerésben részesülnek.
A versenyzők díjazása céljából felajánlott további ajándéktárgyakat – a szakmai zsűri és a közönség döntésének figyelembevételével – a felajánló cégek képviselői adják át a díjazottaknak.
Az ételsorok összeállításához készített segédanyag ide kattintva érhető el.
Forrás: Turizmus Online