Szállodásokat is várnak a hagyományőrző magyar ételek versenyére

Gasztronómiai versenyt hirdetett a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, melyre várják a résztvevők jelentkezését.

A verseny és szakmai konferencia december 9-én lesz a BGF-KVIK Oktató Kabinetjében és az intézmény I. emeletén lévő Gundel Károly Előadóteremben.

A Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben a magyar gasztronómia 1880-1910. közötti időszakára jellemző ételsorok – leves vagy előétel, főétel, desszert - minősítését, értékelését, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi.

A gasztronómiai verseny résztvevői számára a magyar gasztronómia XIX-XX. század fordulójának idejére jellemző ételsorok összeállításához segédanyag készült, mely megtekinthető a GKRTE honlapja Szakmai oldalán a „Bor, gasztronómia ...” című fejezetben.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére hirdetik meg:

1) hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
2) szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
3) főiskolai hallgatók

A „főiskolai hallgatók” kategóriája kizárólag a BGF-KVIK vendéglátó és szálloda szakirányú hallgatói részére kerül meghirdetésre.

A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2015. október 15-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti postacímén vagy az Egyesület [email protected] e-mail címén.

A szervezők kérik, hogy a versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk készítendő tájjellegű ételek megnevezését és az ételsor elkészítésének rövid leírását, receptúráját. A versenyzők maguk gondoskodnak az elkészítendő ételek alapanyagairól.

A szervezők kérik a versenyen részt venni kívánó csapatokat, hogy a versenyre 15 adag ételt készítsenek el. Az ételek helyszínre történő szállítását és tálalását saját eszközeik felhasználásával végezzék.

Amennyiben a BGF-KVIK és a GKRTE évadzáró gasztronómiai versenyén nem versenyzőként, hanem a rendezvény támogatóiként kívánnak közreműködni, abban az esetben - a verseny díjazottai részére felajánlandó díj megnevezésének és értékének megjelölésével - ezen szándékukat a verseny szervezőivel a fentiekben megjelölt posta- vagy e-mail címen kell közölni.

A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.

A díjakat a szakmai zsűri értékelését követően a verseny támogatói adják át a díjazottaknak.

A verseny forgatókönyve

8.30
A versenyzők a helyszínen – Budapesten, az V. kerület, Alkotmány u. 9-11. szám alatti BGF-KVIK Oktató Kabinetjének konyhájában – a befejező konyhai műveleteket (melegítés, tálalás) követően tálalják a versenykiírás alapját képező, XIX-XX. század fordulójára jellemző ételsorokat.
A résztvevő csapatok vezetői illetve képviselői egy-egy adag levest vagy előételt, főételt és desszertet tálalnak fel a szakmai zsűri elé, a további 14 adag étel a büféasztalra a vendégek elé kerül kóstolás céljából.

10.00
A zsűri a versenyre történő nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

13.00
A GKRTE tagjai és meghívott vendégei – a gasztronómiai versennyel egyidejűleg zajló szakmai konferencia befejezését követően – a büféasztalra feltálalt ételek kóstolója során ízlelhetik meg és értékelhetik a szakértő zsűri által korábban már minősített különleges ételsorokat.

Az eredményhirdetést megelőzően illetve a kóstolást követően kerül sor a GKRTE tagjainak és meghívott vendégeinek részvételével a közönségdíj odaítélésére.

14.00
Eredményhirdetés – Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

14.45
A szakértő zsűri által minősített ételkülönlegességek előállítóinak, szolgáltatóinak az elismerő okleveleket átadja Benke László (olimpiai bajnok mesterszakács), Bátovszki György (a GKRTE tiszteletbeli elnöke) és Perna Pál (a GKRTE elnöke)


A zsűri elnöke:
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:
Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense
ifj. Sulyán Pál mestercukrász
Szabó Pál, a gasztronómia nagykövete
Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója
Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő
Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke

A zsűri titkára:
Csaba Ágnes, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A verseny győztese az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját nyeri el.

A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által 2016. június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.
A kiváló minősítést elnyert versenyzők oklevél elismerésben részesülnek.

A versenyzők díjazása céljából felajánlott további ajándéktárgyakat – a szakmai zsűri és a közönség döntésének figyelembevételével – a felajánló cégek képviselői adják át a díjazottaknak.

Az ételsorok összeállításához készített segédanyag ide kattintva érhető el.


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.