Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en

Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.

Amíg a tavalyi megmérettetésre 32 ország nevezett, addig idén eggyel nőtt az induló nemzetek száma. A beküldött borok mennyisége azonban ennél jóval nagyobb különbséget mutatott, 2008-ban 7954 mintát kellett lekóstolnia a verseny zsűrijének, 2009-ben azonban ez a szám 9164-re ugrott, ezzel ma ők számítanak a világ második legnagyobb borversenyének. Ebben az évben hatodik alkalommal rendezték meg az AWC Vienna borversenyt, amely az Osztrák Köztársaság földművelésügyi és környezetvédelmi minisztere, Nikolaus Berlakovich, valamint Bécs polgármesterének, Michael Häupl fővédnökségével valósult meg. Szakmai együttműködő partnerként a Bécsi Borszövetség és az Oenológusok Szövetsége állt a rendezvény mögé. A borok kóstolására a Klosterneuburg-i Felsőfokú Szövetségi Szőlészeti Tanintézetben és Borászati Hivatalban került sor. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a vakkóstolás folyamán a 100 pontos bírálati rendszert alkalmaztak az ítészek. A zsűrit osztrák és nemzetközi borászok, sommelier-k, kereskedők és újságírók alkották. A bírálatot követően négy kategóriában adták át a nemzetközi trófeákat: a legjobb fehér-, vörös- és édes bornak járó kitüntetés kiválasztásának módja bárki számára egyértelmű. A negyedik, azaz a legjobb pincészetnek járó elismerés esetében azonban tisztában kell lennünk a verseny szabályaival. A kitüntetés odaítélésének alapja, hogy kiszámítják az induló pincészetek tíz legjobban szereplő borának átlagát. Ebbe a kalkulációba nem kerülhet bele olyan bor, amely 80 pontnál kevesebbet kapott, valamint egy bortípusokból maximum három tételt vehetnek bele az összegzésben. Ahhoz tehát, hogy ebben a mezőnyben elindulhasson egy pincészet, ahhoz alapból szükséges, hogy széles spektrumban készítsen sok, jó értékelést kapó bort. 2009-ben az osztrák Erich Scheiblhofer tudhatja magáénak ezt az elismerést. A legjobb fehérbornak 93,1 ponttal a német Weingut J.Störrlein & Krenig 2007-es Randersacker Sonnenstuhl White Burgunder-ét választották, míg a vörösek mezőnyében a Weingut Rings 2005-ös „Das Kreuz“ Cuvée-je bizonyult kiemelkedőnek 93,5 ponttal. Az édesek közül egy osztrák pincészet volt a legeredményesebb, a Weingut Steindorfer 2004-es Trockenbeerenauslese Scheurebe bora kapta a nemzetközi trófeát 92,4 pontos eredményével. Az egyes induló pincészetek hat legjobb borát figyelembe véve alkották meg a szervezők az egy, kettő és három csillagos borászatok kategóriáit. A három csillaghoz összesen 546 pont kell, a kettő 537 ponttól jár, míg egy csillaghoz 528 pontra van szükség. Idén 12 induló érte el a legmagasabb minősítést, 126 pincészet kapott két csillagot, és 358 volt az egy csillagosak száma. A csillagokon és trófeákon túl az indulók kaphatnak arany- és ezüstérmet, vagy palackcímkét is. Az aranyérem 90 pont fölött jár, míg az ezüstért legalább 85 pontot kell elérni. A palackcímkét azok a borok viselhetik, amelyek 80 pont felett teljesítettek a borversenyen. Az aranyérmet nyert magyar pincészetek: Baron von Twickel (2 borral),a Cezar Winery és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Ezüstérem nyert az Achs & Achs 7, a Baron von Twickel 4, a Wunderlich pincészet 3, a Cezar Winery 3,a Csányi Pincészet 2, a Tokajicum Borház 2 és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2 bora.

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.