Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en

Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.

Amíg a tavalyi megmérettetésre 32 ország nevezett, addig idén eggyel nőtt az induló nemzetek száma. A beküldött borok mennyisége azonban ennél jóval nagyobb különbséget mutatott, 2008-ban 7954 mintát kellett lekóstolnia a verseny zsűrijének, 2009-ben azonban ez a szám 9164-re ugrott, ezzel ma ők számítanak a világ második legnagyobb borversenyének. Ebben az évben hatodik alkalommal rendezték meg az AWC Vienna borversenyt, amely az Osztrák Köztársaság földművelésügyi és környezetvédelmi minisztere, Nikolaus Berlakovich, valamint Bécs polgármesterének, Michael Häupl fővédnökségével valósult meg. Szakmai együttműködő partnerként a Bécsi Borszövetség és az Oenológusok Szövetsége állt a rendezvény mögé. A borok kóstolására a Klosterneuburg-i Felsőfokú Szövetségi Szőlészeti Tanintézetben és Borászati Hivatalban került sor. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a vakkóstolás folyamán a 100 pontos bírálati rendszert alkalmaztak az ítészek. A zsűrit osztrák és nemzetközi borászok, sommelier-k, kereskedők és újságírók alkották. A bírálatot követően négy kategóriában adták át a nemzetközi trófeákat: a legjobb fehér-, vörös- és édes bornak járó kitüntetés kiválasztásának módja bárki számára egyértelmű. A negyedik, azaz a legjobb pincészetnek járó elismerés esetében azonban tisztában kell lennünk a verseny szabályaival. A kitüntetés odaítélésének alapja, hogy kiszámítják az induló pincészetek tíz legjobban szereplő borának átlagát. Ebbe a kalkulációba nem kerülhet bele olyan bor, amely 80 pontnál kevesebbet kapott, valamint egy bortípusokból maximum három tételt vehetnek bele az összegzésben. Ahhoz tehát, hogy ebben a mezőnyben elindulhasson egy pincészet, ahhoz alapból szükséges, hogy széles spektrumban készítsen sok, jó értékelést kapó bort. 2009-ben az osztrák Erich Scheiblhofer tudhatja magáénak ezt az elismerést. A legjobb fehérbornak 93,1 ponttal a német Weingut J.Störrlein & Krenig 2007-es Randersacker Sonnenstuhl White Burgunder-ét választották, míg a vörösek mezőnyében a Weingut Rings 2005-ös „Das Kreuz“ Cuvée-je bizonyult kiemelkedőnek 93,5 ponttal. Az édesek közül egy osztrák pincészet volt a legeredményesebb, a Weingut Steindorfer 2004-es Trockenbeerenauslese Scheurebe bora kapta a nemzetközi trófeát 92,4 pontos eredményével. Az egyes induló pincészetek hat legjobb borát figyelembe véve alkották meg a szervezők az egy, kettő és három csillagos borászatok kategóriáit. A három csillaghoz összesen 546 pont kell, a kettő 537 ponttól jár, míg egy csillaghoz 528 pontra van szükség. Idén 12 induló érte el a legmagasabb minősítést, 126 pincészet kapott két csillagot, és 358 volt az egy csillagosak száma. A csillagokon és trófeákon túl az indulók kaphatnak arany- és ezüstérmet, vagy palackcímkét is. Az aranyérem 90 pont fölött jár, míg az ezüstért legalább 85 pontot kell elérni. A palackcímkét azok a borok viselhetik, amelyek 80 pont felett teljesítettek a borversenyen. Az aranyérmet nyert magyar pincészetek: Baron von Twickel (2 borral),a Cezar Winery és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Ezüstérem nyert az Achs & Achs 7, a Baron von Twickel 4, a Wunderlich pincészet 3, a Cezar Winery 3,a Csányi Pincészet 2, a Tokajicum Borház 2 és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2 bora.

Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.