Amíg a tavalyi megmérettetésre 32 ország nevezett, addig idén eggyel nőtt az induló nemzetek száma. A beküldött borok mennyisége azonban ennél jóval nagyobb különbséget mutatott, 2008-ban 7954 mintát kellett lekóstolnia a verseny zsűrijének, 2009-ben azonban ez a szám 9164-re ugrott, ezzel ma ők számítanak a világ második legnagyobb borversenyének.
Ebben az évben hatodik alkalommal rendezték meg az AWC Vienna borversenyt, amely az Osztrák Köztársaság földművelésügyi és környezetvédelmi minisztere, Nikolaus Berlakovich, valamint Bécs polgármesterének, Michael Häupl fővédnökségével valósult meg. Szakmai együttműködő partnerként a Bécsi Borszövetség és az Oenológusok Szövetsége állt a rendezvény mögé.
A borok kóstolására a Klosterneuburg-i Felsőfokú Szövetségi Szőlészeti Tanintézetben és Borászati Hivatalban került sor. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a vakkóstolás folyamán a 100 pontos bírálati rendszert alkalmaztak az ítészek. A zsűrit osztrák és nemzetközi borászok, sommelier-k, kereskedők és újságírók alkották.
A bírálatot követően négy kategóriában adták át a nemzetközi trófeákat: a legjobb fehér-, vörös- és édes bornak járó kitüntetés kiválasztásának módja bárki számára egyértelmű. A negyedik, azaz a legjobb pincészetnek járó elismerés esetében azonban tisztában kell lennünk a verseny szabályaival. A kitüntetés odaítélésének alapja, hogy kiszámítják az induló pincészetek tíz legjobban szereplő borának átlagát. Ebbe a kalkulációba nem kerülhet bele olyan bor, amely 80 pontnál kevesebbet kapott, valamint egy bortípusokból maximum három tételt vehetnek bele az összegzésben. Ahhoz tehát, hogy ebben a mezőnyben elindulhasson egy pincészet, ahhoz alapból szükséges, hogy széles spektrumban készítsen sok, jó értékelést kapó bort.
2009-ben az osztrák Erich Scheiblhofer tudhatja magáénak ezt az elismerést. A legjobb fehérbornak 93,1 ponttal a német Weingut J.Störrlein & Krenig 2007-es Randersacker Sonnenstuhl White Burgunder-ét választották, míg a vörösek mezőnyében a Weingut Rings 2005-ös „Das Kreuz“ Cuvée-je bizonyult kiemelkedőnek 93,5 ponttal. Az édesek közül egy osztrák pincészet volt a legeredményesebb, a Weingut Steindorfer 2004-es Trockenbeerenauslese Scheurebe bora kapta a nemzetközi trófeát 92,4 pontos eredményével.
Az egyes induló pincészetek hat legjobb borát figyelembe véve alkották meg a szervezők az egy, kettő és három csillagos borászatok kategóriáit. A három csillaghoz összesen 546 pont kell, a kettő 537 ponttól jár, míg egy csillaghoz 528 pontra van szükség. Idén 12 induló érte el a legmagasabb minősítést, 126 pincészet kapott két csillagot, és 358 volt az egy csillagosak száma.
A csillagokon és trófeákon túl az indulók kaphatnak arany- és ezüstérmet, vagy palackcímkét is. Az aranyérem 90 pont fölött jár, míg az ezüstért legalább 85 pontot kell elérni. A palackcímkét azok a borok viselhetik, amelyek 80 pont felett teljesítettek a borversenyen.
Az aranyérmet nyert magyar pincészetek: Baron von Twickel (2 borral),a
Cezar Winery és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.
Ezüstérem nyert az Achs & Achs 7, a Baron von Twickel 4, a Wunderlich pincészet 3, a Cezar Winery 3,a Csányi Pincészet 2, a Tokajicum Borház 2 és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2 bora.
Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en
Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon
A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért
Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo
Kannabiszt találtak bennük.

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján
Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben
A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.