Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en

Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.

Amíg a tavalyi megmérettetésre 32 ország nevezett, addig idén eggyel nőtt az induló nemzetek száma. A beküldött borok mennyisége azonban ennél jóval nagyobb különbséget mutatott, 2008-ban 7954 mintát kellett lekóstolnia a verseny zsűrijének, 2009-ben azonban ez a szám 9164-re ugrott, ezzel ma ők számítanak a világ második legnagyobb borversenyének. Ebben az évben hatodik alkalommal rendezték meg az AWC Vienna borversenyt, amely az Osztrák Köztársaság földművelésügyi és környezetvédelmi minisztere, Nikolaus Berlakovich, valamint Bécs polgármesterének, Michael Häupl fővédnökségével valósult meg. Szakmai együttműködő partnerként a Bécsi Borszövetség és az Oenológusok Szövetsége állt a rendezvény mögé. A borok kóstolására a Klosterneuburg-i Felsőfokú Szövetségi Szőlészeti Tanintézetben és Borászati Hivatalban került sor. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a vakkóstolás folyamán a 100 pontos bírálati rendszert alkalmaztak az ítészek. A zsűrit osztrák és nemzetközi borászok, sommelier-k, kereskedők és újságírók alkották. A bírálatot követően négy kategóriában adták át a nemzetközi trófeákat: a legjobb fehér-, vörös- és édes bornak járó kitüntetés kiválasztásának módja bárki számára egyértelmű. A negyedik, azaz a legjobb pincészetnek járó elismerés esetében azonban tisztában kell lennünk a verseny szabályaival. A kitüntetés odaítélésének alapja, hogy kiszámítják az induló pincészetek tíz legjobban szereplő borának átlagát. Ebbe a kalkulációba nem kerülhet bele olyan bor, amely 80 pontnál kevesebbet kapott, valamint egy bortípusokból maximum három tételt vehetnek bele az összegzésben. Ahhoz tehát, hogy ebben a mezőnyben elindulhasson egy pincészet, ahhoz alapból szükséges, hogy széles spektrumban készítsen sok, jó értékelést kapó bort. 2009-ben az osztrák Erich Scheiblhofer tudhatja magáénak ezt az elismerést. A legjobb fehérbornak 93,1 ponttal a német Weingut J.Störrlein & Krenig 2007-es Randersacker Sonnenstuhl White Burgunder-ét választották, míg a vörösek mezőnyében a Weingut Rings 2005-ös „Das Kreuz“ Cuvée-je bizonyult kiemelkedőnek 93,5 ponttal. Az édesek közül egy osztrák pincészet volt a legeredményesebb, a Weingut Steindorfer 2004-es Trockenbeerenauslese Scheurebe bora kapta a nemzetközi trófeát 92,4 pontos eredményével. Az egyes induló pincészetek hat legjobb borát figyelembe véve alkották meg a szervezők az egy, kettő és három csillagos borászatok kategóriáit. A három csillaghoz összesen 546 pont kell, a kettő 537 ponttól jár, míg egy csillaghoz 528 pontra van szükség. Idén 12 induló érte el a legmagasabb minősítést, 126 pincészet kapott két csillagot, és 358 volt az egy csillagosak száma. A csillagokon és trófeákon túl az indulók kaphatnak arany- és ezüstérmet, vagy palackcímkét is. Az aranyérem 90 pont fölött jár, míg az ezüstért legalább 85 pontot kell elérni. A palackcímkét azok a borok viselhetik, amelyek 80 pont felett teljesítettek a borversenyen. Az aranyérmet nyert magyar pincészetek: Baron von Twickel (2 borral),a Cezar Winery és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Ezüstérem nyert az Achs & Achs 7, a Baron von Twickel 4, a Wunderlich pincészet 3, a Cezar Winery 3,a Csányi Pincészet 2, a Tokajicum Borház 2 és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2 bora.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.