Újrahasznosítható műanyagok cukorból

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.

A tudósok petrolkémiai származékok helyett egész konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe a plasztikmásolatok előállításához. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható.

A kutatók a „zöld” polimerek építőelemeként izoididot és izomannidot használtak fel. Ezek a vegyületek cukoralkoholokból készülnek, és merev atomgyűrűk alkotják őket.

A tervezés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer a szokásos műanyagokéhoz hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat, a teherbírása pedig vetekszik a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokéval (pl. Nylon 6). Mint kiderült, ugyan az izoidid az izomannid csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi anyag rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

A két polimer kiemelkedő erényei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat a műanyagok mechanikus újrahasznosításának szokásos útját jelentő porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Jóllehet, az új, ökobarát polimerek legyártásának költségeit még mindenképpen lejjebb kell szorítani, illetve az anyagok lehetséges környezeti hatásait még tüzetesebben is tanulmányozni kell, elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok akár a környezetben bajosan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagok helyettesítésére is alkalmasak lesznek.

A projektben résztvevő tudományos intézmények egy közös szabadalmi kérelmet már benyújtottak a találmányukra, és most olyan ipari partnerek után kutatnak, akik esetlegesen nyitottak lennének a technológiára.

Forrás: Store Insider


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.