Újrahasznosítható műanyagok cukorból

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.

A tudósok petrolkémiai származékok helyett egész konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe a plasztikmásolatok előállításához. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható.

A kutatók a „zöld” polimerek építőelemeként izoididot és izomannidot használtak fel. Ezek a vegyületek cukoralkoholokból készülnek, és merev atomgyűrűk alkotják őket.

A tervezés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer a szokásos műanyagokéhoz hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat, a teherbírása pedig vetekszik a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokéval (pl. Nylon 6). Mint kiderült, ugyan az izoidid az izomannid csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi anyag rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

A két polimer kiemelkedő erényei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat a műanyagok mechanikus újrahasznosításának szokásos útját jelentő porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Jóllehet, az új, ökobarát polimerek legyártásának költségeit még mindenképpen lejjebb kell szorítani, illetve az anyagok lehetséges környezeti hatásait még tüzetesebben is tanulmányozni kell, elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok akár a környezetben bajosan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagok helyettesítésére is alkalmasak lesznek.

A projektben résztvevő tudományos intézmények egy közös szabadalmi kérelmet már benyújtottak a találmányukra, és most olyan ipari partnerek után kutatnak, akik esetlegesen nyitottak lennének a technológiára.

Forrás: Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.