Újrahasznosítható műanyagok cukorból

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.

A tudósok petrolkémiai származékok helyett egész konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe a plasztikmásolatok előállításához. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható.

A kutatók a „zöld” polimerek építőelemeként izoididot és izomannidot használtak fel. Ezek a vegyületek cukoralkoholokból készülnek, és merev atomgyűrűk alkotják őket.

A tervezés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer a szokásos műanyagokéhoz hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat, a teherbírása pedig vetekszik a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokéval (pl. Nylon 6). Mint kiderült, ugyan az izoidid az izomannid csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi anyag rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

A két polimer kiemelkedő erényei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat a műanyagok mechanikus újrahasznosításának szokásos útját jelentő porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Jóllehet, az új, ökobarát polimerek legyártásának költségeit még mindenképpen lejjebb kell szorítani, illetve az anyagok lehetséges környezeti hatásait még tüzetesebben is tanulmányozni kell, elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok akár a környezetben bajosan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagok helyettesítésére is alkalmasak lesznek.

A projektben résztvevő tudományos intézmények egy közös szabadalmi kérelmet már benyújtottak a találmányukra, és most olyan ipari partnerek után kutatnak, akik esetlegesen nyitottak lennének a technológiára.

Forrás: Store Insider


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.