Uniós projekt a szlovák-magyar ínyencségek nyomában

Egy szlovák-magyar határmenti uniós projekt most segít felderíteni és attrakcióvá kovácsolni a Garam-menti és a szomszédos magyarországi térség gasztrokulturális, cukrászati hagyományait.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap (www.skhu.eu, www.rdvegtc-spf.eu) keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK -Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor a Gasztrokulturális örökségi helyszínek projekt megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az  NSKI  egyik  stratégiai  célkitűzése  a  közösségfejlesztés,  társadalmi  felelősségvállalás megerősítése  a  Kárpát-medencében.  Az  intézet  komoly  kulturális,  oktatási,  történelmi, művészeti  kapcsolatrendszerrel  rendelkezik.  A  Sacher  Polgári  Társulás  célja  kulturális, művészeti, történelmi, közművelődési, valamint turisztikai és társadalmi közösségfejlesztő rendezvények,  ismeretterjesztő  előadások,  megemlékezések  szervezése,  hagyományok éltetése  és ápolása.  Ezek  között  kiemelt  helyet  foglal  el  a Sacher-hagyaték szellemi örökségének  ápolása,  népszerűsítése és helytörténeti  vonatkozásainak  minél  alaposabb
szintű  feltárása. 

E  célkitűzések  fontos  állomása  a  bemutatásra  kerülő  projekt,  mely  a magyar-szlovák határtérségben valósul meg. A projekt alapvető célja, s egyben missziója, hogy hozzájáruljon a hagyományőrzés tudásának, filozófiájának országos, határon átnyúló szintű terjesztéséhez. A projekt visszanyúl előző korok és a népi hagyományok világába és összegyűjti az ehhez kapcsolódó helyszíneket, termékeket, alapanyagokat. További főbb célkitűzések a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek, gasztrokulturális helyszínek bemutatása a célterületen, ezzel is segítve turisztikai attrakciók létrehozását és a hálózatosodást.

További cél a helyi   potenciálok,   hagyományok   kibontakoztatása,   értékek   feltárása,   bemutatása versenyképesség  növelése  Nyitra  megyében  és  ezen  belül  kiemelten  a Garam  menti, zselízi régióban, valamint a szomszédos magyarországi térségben. A projekt eredményeként egy-egy tanulmány bemutatja a gasztrokulturális hagyományok alapján készült  cukrászati  termékek értéktárát a  Zselízi  régióban  és  a  szomszédos  magyarországi határtérségben, másrészt  a  kapcsolódó  gasztrokulturális  örökségi  helyszíneket.  Az értéktárak elérhetőek  lesznek  az  egyesület  és  az  NSKI  honlapján  található  aloldalakon,   ugyanakkor publikációk  formájában  is  megjelennek.

A  partnerek  célkitűzései  között  szerepel,  hogy eredményeiket minél szélesebb körben ismertté tegyék. Az értéktárban feltérképezettek alapján elkészül egy kiadvány nyomtatott  formában.  Promóciós  film  segítségével  a  gasztrokulturális  örökség  bemutatása  is nagyobb  teret  kap. A  filmet  a jövőben  marketing  kampányra kívánják használni,  így  annak feladata túlmutat a projekten és tovább népszerűsíti ezt a területet. A megvalósítás során szakmai rendezvényekre  kerül  sor,  amelyek  a  termékek  gyakorlati  elkészítésére,  kóstoltatására  is szolgálnak. A megvalósító partnerek szándéka szerint a projekt katalizátorként segíti majd elő a téma bővebb felfuttatását és minél részletesebb kibontakozását.

A  zselízi Sacher Polgári Társulás 2016 tavaszán alakult. A világhírű Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher az Eszterházy család szolgálatában két évet töltött a Garam menti városban1843 környékén. Itt látta meg a napvilágot fia, Edvárd, az illusztris bécsi Sacher Hotel megalapítója is. A Monarchia nemzetek fölött álló kulturális hagyományait követve a társulás a többnemzetiségű Zselíz történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául. A kulturális tevékenységek  támogatása  és  bemutatása  mellett  feladatuknak  tekintik  Zselíz  társadalmi  és kulturális  életének  támogatását,  a  zselízi  lokálpatriotizmus  erősítését  és  a  város  hírnevének népszerűsítését  belföldön  és  külföldön  egyaránt (http://www.sacherhouse.com).

A projektről március 10-én tartanak tájékoztatót a projektgazdák.

 
 

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.