Vízről, hőfokról, tejről, alternatív hozzávalókról

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Csapvíz vagy valami más?

A kávégép zavartalan működése, valamint a megfelelő minőségű kávéital érdekében lágyított vizet érdemes használnunk, semleges pH-val. A tökéletes kávéital elkészítéséhez épp annyira fontos a víz minősége, mint a kávéé. Vízkezelési megoldás szükséges, hogy a megfelelő minőségű vizet kapjuk a kávénkhoz, hosszú távon a csapvíz nem a legideálisabb. Üzemeltetőként érdemes a helyi vízviszonyokat felmérni, ugyanis országon belül is óriási eltérések vannak vízkeménységben, és ehhez kell állítani a lágyítás mértékét.

A hőfok kérdése

Az olasz iskola szerint a megfelelő hőmérséklet 93–96 Celsius-fok között van. 100 ⁰C felett a víz már égeti a kávét, ezért is mondjuk, hogy nem főzzük, hanem készítjük. A pörköltségi szinten és a kávétípuson túl sok tényező határozza meg az ideális hőfokot (feldolgozás, termőterület, nyomás, elkészítési technológia stb.), nehéz általánosítani, ugyanis arabica és arabica között is komoly eltérések lehetnek abban, hogy „mi áll jól az adott kávénak”. Általánosságban elmondható, hogy az arabica típusokhoz jobban illik az alacsonyabb hőfok, mint a robusta típusokhoz.

A tej varázsa

Tejhab készítésénél a tej fehérjetartalma lényeges, minél magasabb, annál könnyebb habosítani a tejet. Egyre többen használnak friss tejet az UHT-verzióval szemben, ha van rá mód, én is ezt javaslom. Zsírosság szempontjából a 2,8%-ost szoktam ajánlani, a 0,1-es és az 1,5-es szinte víz, illetve vízhatású, míg a 3,5-ös már túl zsíros, így elveszi a kávé ízének dominanciáját az italban. A tejszín, mint minden más kiegészítő, ízlés kérdése.

Alternatív megoldások

Az alternatív italok esetében is a fehérjetartalmat emelném ki. Alapból nehéz velük dolgozni, mivel alacsony fehérjetartalmúak, viszont sok gyártó piacra dobta már a saját, kifejezetten kávékészítéshez fejlesztett verzióját, amelyet emelt fehérjetartalmának köszönhetően már könnyebb habosítani.

Zádor Ákos

Értékesítési igazgató

Pannon Kávé Kft.

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.