Vízről, hőfokról, tejről, alternatív hozzávalókról

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Csapvíz vagy valami más?

A kávégép zavartalan működése, valamint a megfelelő minőségű kávéital érdekében lágyított vizet érdemes használnunk, semleges pH-val. A tökéletes kávéital elkészítéséhez épp annyira fontos a víz minősége, mint a kávéé. Vízkezelési megoldás szükséges, hogy a megfelelő minőségű vizet kapjuk a kávénkhoz, hosszú távon a csapvíz nem a legideálisabb. Üzemeltetőként érdemes a helyi vízviszonyokat felmérni, ugyanis országon belül is óriási eltérések vannak vízkeménységben, és ehhez kell állítani a lágyítás mértékét.

A hőfok kérdése

Az olasz iskola szerint a megfelelő hőmérséklet 93–96 Celsius-fok között van. 100 ⁰C felett a víz már égeti a kávét, ezért is mondjuk, hogy nem főzzük, hanem készítjük. A pörköltségi szinten és a kávétípuson túl sok tényező határozza meg az ideális hőfokot (feldolgozás, termőterület, nyomás, elkészítési technológia stb.), nehéz általánosítani, ugyanis arabica és arabica között is komoly eltérések lehetnek abban, hogy „mi áll jól az adott kávénak”. Általánosságban elmondható, hogy az arabica típusokhoz jobban illik az alacsonyabb hőfok, mint a robusta típusokhoz.

A tej varázsa

Tejhab készítésénél a tej fehérjetartalma lényeges, minél magasabb, annál könnyebb habosítani a tejet. Egyre többen használnak friss tejet az UHT-verzióval szemben, ha van rá mód, én is ezt javaslom. Zsírosság szempontjából a 2,8%-ost szoktam ajánlani, a 0,1-es és az 1,5-es szinte víz, illetve vízhatású, míg a 3,5-ös már túl zsíros, így elveszi a kávé ízének dominanciáját az italban. A tejszín, mint minden más kiegészítő, ízlés kérdése.

Alternatív megoldások

Az alternatív italok esetében is a fehérjetartalmat emelném ki. Alapból nehéz velük dolgozni, mivel alacsony fehérjetartalmúak, viszont sok gyártó piacra dobta már a saját, kifejezetten kávékészítéshez fejlesztett verzióját, amelyet emelt fehérjetartalmának köszönhetően már könnyebb habosítani.

Zádor Ákos

Értékesítési igazgató

Pannon Kávé Kft.

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.