A hotelesek kezdenek ráébredni a kutyabarátság fontosságára

Az ebtulajdonosok szívesen viszik magukkal négylábú kedvencüket, ám ahhoz, hogy a kirándulás vagy hosszú hétvége minden résztvevő számára kényelmes és pihentető legyen, némi felkészülésre és megfelelő szolgáltatókra van szükség. Ebben segítenek a kutyabarathelyek.hu szakértői. 

„A kutyával közös utazások aránya nem sokat változott, viszont a pandémia ideje alatt megnőtt a kutyatartók száma, így egyre komolyabb az igény az állatbarát szolgáltatások iránt a turizmus és a vendéglátás területén“, mondja Máté Krisztián és Hornyák-Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítói.  

 

„A szálláskeresések során a kutyabarát szolgáltatások immár a nyolcadik helyen szerepelnek, ami jól mutatja az igények növekedését. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években jelentősen megnőtt a kutyásokat kiszolgáló vállalkozások száma, így egy hosszú hétvége vagy néhány napos pihenés könnyen megszervezhető. És míg az őszi hónapok közül eddig szeptember volt a legnépszerűbb, fokozott az érdeklődés az október 23-i hosszú hétvége és az őszi szünet iránt, a kutyások részéről is“, teszi hozzá Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. 

Mi kerüljön a csomagba?

Indulás előtt kutyánk számára is gondoskodni kell a megfelelő úti felszerelésről. Ételt és esetleg jutalomfalatot mindenképpen csomagoljunk számukra, mert nem lehet tudni, hogy a helyszínen mit lehet beszerezni. Az etető- és itatótál sem árt ha nálunk van, bár ma már sok helyen gondoskodnak erről, javasolják a kutyabarathelyek.hu alapítói. 

A játék mellett az ismerős illatok megidézése érdekében fekhelyet, takarót is vigyünk, és mivel már korábban sötétedik, a túrázáshoz láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő nyakörvet. 

Emellett célszerű kutyaürülékgyűjtő zacskót és pórázt is magunkkal vinni, és ha tömegközlekedni szeretnénk, akkor szájkosár is legyen nálunk. Alapszabály, hogy fertőző beteg vagy tüzelő kutyával ne induljunk útnak! 

Kötelező okmány az oltási könyv vagy a kisállat-útlevél, hiszen ezek hiányában nem mehetnek a kutyák be a szálláshelyre. Fontos továbbá a chipen lévő adatok, valamint az oltások érvényességének ellenőrzése.

Kutya egy utazás

A KRESZ szerint a kutya rakománynak számít, ezért úgy kell elhelyezni a járműben, hogy a közlekedési és a személyi biztonságot ne veszélyeztesse. Ez történhet rögzített boxban, illetve ráccsal vagy hálóval leválasztott csomagtérben, ahol speciálisan kutyák számára készült biztonsági övvel rögzíthető a hámján. 

A vonatra szájkosár és póráz mindenképpen szükséges, kistestű kutyákat szállítóboxban, szájkosár nélkül is utaztathatjuk. Külön jegyet vagy bérletet csak a szállítóbox nélkül, vagyis pórázon vezetett kutyák számára kell vásárolni. Az élő állatok csak a másodosztályú kocsikban utazhatnak, gazdánként maximum ketten. 

Távolsági buszokon zárt, kézipoggyász méretű hordozóeszközben utasonként egy kutya szállítható, illetve járművenként egyszerre csak egy, szállítóeszköz nélküli állat engedélyezett, szájkosárral és pórázzal. Ez utóbbi esetben viteldíjat is fizetni kell. 

Egy szobában a gazdival

A szálláshely kiválasztásakor a kutyabarátságon túlmenően a legfontosabb szempontok a bevihető kutya mérete, az állatorvos közelsége, és az, hogy az állatok felmehetnek-e a bútorokra. Nem árt tudni, hogy higiéniai okokból a wellness-részlegbe állatokat sehol nem engednek be. További szempont lehet a környéken található kirándulóhelyek közelsége is, hiszen kutyánkat a vakáció alatt is rendszeresen le kell mozgatni. 

A kutyák után fizetendő felár változó: vannak olyan szálláshelyek, ahol ez teljesen ingyenes, de jellemzőbb az 5-8000 Ft/kutya/éj. A gazdánként bevihető állatok számát az üzemeltető határozza meg, ez általában maximum 3 szokott lenni. 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu


Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.