A magyar piacra is betörne Afrika

Spotlight on Africa címmel workshopot rendeztek a Novotel Budapest Centrum hotelben utazásszervezők és a sajtó részére, ahol az afrikai és indiai-óceáni turisztikai szakma számos képviselője megjelent.

A kiállítók Botswanát, Etiópiát, Ghánát, Mozambikot, a Maldív-szigeteket, Namíbiát, Nigériát, a Seychelles-szigeteket, a Dél-afrikai Köztársaságot, Ugandát, Zimbabwét, Kenyát, Mauritiust, Madagaszkárt, Zanzibárt és Tanzániát képviselték, a Kenya Airways-szel és a South African Airways-szel együtt.

A magasabb jövedelmű magyarokat célozzák meg a madagaszkáriak

Volanirina Raveloson, Madagaszkár idegenforgalmi hivatalának ügyvezetője elmondta, hogy – természetesen a hivatalos nyelv miatt – fő küldőterületük egyértelműen Franciaország, jelenleg a turisták mintegy 60%-át teszik ki a francia utazók. Az angol és az olasz piac is fontos, Rómából és Milánóból közvetlen járat közlekedik a madagaszkári Nosy Be szigetére. Közép- és Kelet-Európából csupán a turisták 1%-a érkezik ide, így a magyarok száma is egyelőre elenyésző. Nálunk most a magasabb kategóriájú utazást kereső, fizetőképes réteget próbálják megcélozni, amely bár kicsi piac, de véleményük szerint elérhető. A madagaszkári utazás nem olcsó – mondta Volanirina Raveloson –, legalább 2500 eurót (körülbelül 765.000 Ft) kell rászánni egy tartalmas nyaralásra. A Madagaszkárra utazók átlagosan 17 vendégéjszakát töltenek el itt, ami különösen hosszúnak számít, és egyre népszerűbb az aktív vagy kalandturizmus is. Az emberek elsősorban a különleges flóra és fauna miatt jönnek ide – a világ tizenkettő baobabfa-fajtája közül hét csak itt található meg, de a gyűrűsfarkú makik populációja is hatalmas és területenként eltérő. Ezen kívül néhány káprázatos korallzátonynál lehet búvárkodni, de bálnalesre is el lehet menni – ez persze csupán néhány példa a rengeteg lehetőség közül.

Bár a madagaszkári turizmus megsínylette az utóbbi öt év politikai krízisét, most újra feléledni látszik az idegenforgalom. A dinamikus fejlődés azért is lényeges, mert a sziget turizmusa csak 2005-ben kezdett növekedésnek indulni. Éppen ezért új szállodákra is szükség van. Jelenleg egyetlen ötcsillagos hotel van az egész szigeten, méghozzá a fővárosban, a szállások nagy része a három- és négycsillagos kategóriából kerül ki. A madagaszkári turizmusban 2013-ban 30.000 ember dolgozott, de ebbe csak a közvetlenül az idegenforgalomban dolgozók tartoznak bele – például a kézművesek nem, akik szintén hozzájárulnak a turizmushoz, és nagy hagyománya miatt sok főt számlál.

A szigeten jelenleg is nagy fejlesztések folynak: az elszigetelt, kevéssé lakott területeken turisztikai zónákat alakítanak ki, melynek első lépéseként bevezetik a víz- és villanyszolgáltatást ezekre a helyekre, hogy később elkezdhessék kiépítésüket.

Luxussátrak a vadak földjén

Diamond Carvalho, a családi üzemeltetésű, tanzániai Kearsleys Travel & Tours utazási iroda vezérigazgatója beszámolt arról, hogy országukban a fő húzóerő a Serengeti Nemzeti Park és a Kilimandzsáró, egyre többen kíváncsiak azonban a többi területre is – van miből válogatni, hiszen Tanzánia 16 nemzeti parkkal büszkélkedhet. A tipikus utazási csomag, amire sokan befizetnek öt nap szafarit és három nap tengerparti nyaralást foglal magában, és sokan egy zanzibári utazással is kombinálják az üdülésüket. Igazán különleges szállások közül választhatnak az ide utazók, sokan jönnek luxussátras kempingekbe vagy gyönyörűen felszerelt kunyhókba. Fő vendégkörük az Egyesült Királyságból és Németországból kerül ki. Madagaszkárhoz hasonlóan ők is a magasabb jövedelemmel rendelkező utasokat célozzák meg, hiszen Tanzánia szintén egy költségesebb desztináció – jóval költségesebb, mint például Kenya, ám Diamond Carvalho szerint minőségben is többet nyújtanak.

Az egyik tanzániai kempinget, a Selous vadrezevátumban található The Retreatet képviselte a német Jochen Reinhold, aki elmondta, hogy a védett terület kétszer nagyobb, mint Svájc, és a folyamatos enyhe szélnek köszönhetően nem elviselhetetlen a forróság, és a szúnyogok száma is elenyésző. A The Retreat tulajdonosa egyébként egy svájci orvos, akinek tanzániai férje építészmérnök, így együtt hozták létre a különleges wellness-szolgáltatásokat is nyújtó luxussátras kempinget. Ők a hagyományos dzsipes szafarin kívül gyalogos szafarit és csónaktúrákat is szerveznek, így tényleg szélesebb betekintést nyerhetünk az élővilágba, ahol az elefántok és vízilovak óriási populációja található meg. A kempingben van egy Hippo Point nevű, különálló terület is, ahol csak az itt megszállók tartózkodnak – így sokszor választják ezt a helyet nyaralásuk helyszínéül a hírességek is.

A Tanzániához tartozó Zanzibár szigetén található az Essque, ami egy ötcsillagos, 3-4 hálószobás villákból álló butikszálló közvetlenül a tengerparton – ők a The Retreattel közös, „bush & beach package” elnevezésű csomagot is kínálnak. A két üdülőterületet alig másfél órás repülőút választja el egymástól, így az utazók egy nyaralás alatt élvezhetik a tanzániai vadvilágot és a zanzibári tengerpartot.

Kenya: üdülőből a falvakba

Persze a 45,5 millióra becsült lakosságú Kenya sem panaszkodhat, ha a turisták számára nyújtott luxusról van szó. Az Indiai-óceán partján fekvő Ocean Village például gyönyörű és tökéletesen felszerelt bungalókkal várja az utazókat, nem beszélve az üdülőkomplexumból elénk táruló látványról. A szálló képviselője, Perreaud Georges elmondása szerint hozzájuk is sok német és francia érkezik, de számos belga turista is megszáll itt. A szállodában nyaralók a félpanzió, a teljes ellátás és az all inclusive szolgáltatások közül választhatnak, az üdülő területén pedig többek között teniszpálya és üzletek is találhatók, onnan nem messze pedig golfozni is lehet. A recepción számos utazási iroda kínálja szolgáltatásait, például a szafarit vagy a delfinekkel való úszást, de egy egynapos utazás során a helyi falvak és törzsek életébe is betekintést lehet nyerni. A szálló sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nagyon sok a visszatérő vendég.

Nelson Mandela útján Dél-Afrikában

A Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségétől megtudtuk, hogy a három fővárossal – Fokváros (törvényhozás), Pretoria (közigazgatási), Bloemfontein (bírói) – rendelkező állam fő küldőpiaca Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, de – ahogy Európába – egyre több kínai jön ide is: jelenleg az ötödik helyen állnak a beutazó turisták számát tekintve. A Közép- és Kelet-Európából érkezők száma is növekszik, Magyarországról pedig 2013-ban pontosan 3688 turista érkezett. Bár ez a szám csekélynek tűnik, mégis bizakodásra ad okot, hiszen két évvel korábban még csak alig több mint 2000 magyar utazott ide. Ők egyébként legtöbbször Fokvárosba látogatnak.

Az állam új turisztikai terméke a „Madiba’s Journey”, pontosabban Nelson Mandela útja. Ennek keretében a látogatók bejárhatják az egykori elnök életének fontosabb helyszíneit, többek között azt a házat, ahol felnőtt vagy a Robben-szigeten található hírhedt börtönt, ahol 26 évig raboskodott.

{youtube|id=9GiHiqj4hL4}

Bár Afrika legtöbb államába egyelőre nem sok magyar érkezik, az egyes országok, utazási irodák és szállodák képviselői felől egyértelműen látszik az érdeklődés a közép-kelet-európai, azon belül is a magyar piac iránt. A jelenlévők elmondása szerint bíznak abban, hogy a workshopból hagyományt tudnak teremteni, illetve, hogy egyre több hazai utazási iroda beveszi kínálatába a különleges élményeket nyújtó afrikai desztinációkat. A mostani roadshow keretében Budapesten kívül még Prágában és Varsóban is tartanak workshopot.


Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Mérföldkő a román szálláshelypiacon

Mérföldkő a román szálláshelypiacon 

Csaknem a teljes román tengerparti hotel kínálat elérhető lesz a magyaroknak 2025 nyarára.
Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél

Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél 

A Mecsek völgyében, Sikondán található Ambient Hotel & AromaSPA június 1-től a Hilaris Hotels szállodalánc tagjaként üzemel tovább.
Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók

Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók 

Az idei évben 40. születésnapját ünneplő Ensana Thermal Aqua szálloda életébe a 2024-es év megújulást hoz.
Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása

Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása 

Nem csak teljeskörű felújítást, de új nevet is kap majd a legendás szálloda.
Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel

Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel 

Az év végére – folyamatos üzemelés mellett - teljesen megújul a budapesti Mellow Mood Hotels-hez tartozó, négycsillagos Expo Congress Hotel. Az átalakítások a szobákat, a belső tereket, a lobbit és a sky bart is érintik.
Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet

Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet 

A Balaton szerelmesei számára megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott hotel.
Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden

Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden 

A 19.századig visszanyúló történelméről híres Anna Grand a kifinomult pihenést kereső utazók kedvelt célpontja.
Ötéves a Párisi Udvar Hotel Budapest

Ötéves a Párisi Udvar Hotel Budapest 

Így ünnepelte születésnapját az ötcsillagos pesti szálloda.
A magyar utazók jórésze évente többször is utazna, ha kapna kedvezményeket

A magyar utazók jórésze évente többször is utazna, ha kapna kedvezményeket  

Több vendégéjszaka generálódhat a kedvezményes ajánlatoknak köszönhetően a Szallas.hu legfrissebb reprezentatív felmérése szerint.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.