Budapest szállodaigazgatóinak mutatkozott be a BFTK

2016 novemberében Budapest hivatalos turisztikai szervezete, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) stratégiai társult tagként belépett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségébe. Az együttműködési megállapodást Bükfürdőn, a Szállodaszövetség közgyűlésén írták alá. Ennek apropóján a BFTK egy évvégi találkozón látta vendégül a budapesti szállodaigazgatókat 2016. december 12-én a Vörösmarty téri Gourmet-házban. A vendégeket Bán Teodóra BFTK-ügyvezető, Pap Mária turisztikai divízióvezető és Kovács Györgyi Budapest Card-divízióvezető fogadta.

Bán Teodóra köszöntőjében elmondta, hogy a szállodaipar a budapesti turizmus legjelentősebb és leginkább látható szegmense. A BFTK természetesen ismeri a kereskedelmi szálláshelyi statisztikákat, de szeretné megismerni a számok mögött az embereket is. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár forgatagában – mely a BFTK szervezésében megvalósuló, nemzetközileg legismertebb karácsonyi vásár Budapesten – a szállodaigazgatók testközelből is megtapasztalhatják a város adventi pezsgését. A megjelent 30 magyar és külföldi (expat) szállodaigazgató előtt Kovács Györgyi prezentációban mutatta be a BFTK tevékenységét, valamint a hivatalos városkártyacsalád előnyeit és értékesítési lehetőségeit a szállodák számára.

Az MSZÉSZ nevében dr. Niklai Ákos elnök és Kollin Gergely régióvezető köszöntötte a megjelenteket és értékelték a nemrég megkötött BFTK-MSZÉSZ megállapodást. A szervezetek együttműködni kívánnak a Budapest brand építésében, a készülő stratégia kialakításában, annak sikeres implementálásában.

Budapesten kb. 20 ezer szállodai szoba van és ezek 64%-a minősített a HSU-nemzeti védjegyrendszer keretében. A szállodák megismételték tavalyi magas foglaltságukat, átlagáraik 6%-kal emelkedtek. A BFTK ismeretei szerint mintegy 18 szálloda van előkészítés alatt. A következő hónapokra és a jövő évre jók az előrejelzések, különösen a Vizes VB, a Senior Úszó VB, a Formula 1 és a Sziget fesztivál nyári eseményeire.

A jövő évre készülő rendezvénynaptár is segíti a jó koordinációt. A szállodák ebben az évben is fontosnak tartják a fenntarthatóságot, a digitális foglalási platformok optimalizálását, az innovációt, a szektor súlyos munkaerőhelyzetének javítását.

Örömteli, hogy a nehezedő nemzetközi feltételek – lassuló gazdaság, világpolitikai nehézségek, terrorveszély – mellett is dinamikusan növekedett a turizmus Európában és Magyarországon. A szállodák változatlanul törekednek egyéni jellegű szolgáltatások kialakítására, a szolgáltatási szinvonaluk növelésére.

Mint ismeretes, 2015-ben 3,8 millió vendég (+8,5%-os növekedés 2014-hez képest) közel 8,77 millió vendégéjszakát (+7,5%) töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ebből 3,49 millió vendég által közel 8 millió vendégéjszaka a szállodákban valósult meg. A szállodai vendégéjszakák majdnem 90%-át külföldi vendégek adták 2015-ben. A szállodák szobakapacitásának kihasználtsága 69%-os, míg a férőhelykapacitás kihasználtsága 52%-os volt, ami ugyan 6, illetve 5 százalékpontos növekedés, de bőven van még tere a fejlődésnek. A szállodák 15%-os szállásdíjbevétel-növekedést könyvelhettek el, 14%-os REVPAR-növekedés mellett. A REVPAR, azaz az egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj 14.696 Ft volt a budapesti szállodákban 2015-ben. A szakma szerint Budapestet árszínvonalában is ideje felzárkóztatni világvárosi vonzerejéhez és európai szolgáltatási színvonalához.


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.