Budapest szállodaigazgatóinak mutatkozott be a BFTK

2016 novemberében Budapest hivatalos turisztikai szervezete, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) stratégiai társult tagként belépett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségébe. Az együttműködési megállapodást Bükfürdőn, a Szállodaszövetség közgyűlésén írták alá. Ennek apropóján a BFTK egy évvégi találkozón látta vendégül a budapesti szállodaigazgatókat 2016. december 12-én a Vörösmarty téri Gourmet-házban. A vendégeket Bán Teodóra BFTK-ügyvezető, Pap Mária turisztikai divízióvezető és Kovács Györgyi Budapest Card-divízióvezető fogadta.

Bán Teodóra köszöntőjében elmondta, hogy a szállodaipar a budapesti turizmus legjelentősebb és leginkább látható szegmense. A BFTK természetesen ismeri a kereskedelmi szálláshelyi statisztikákat, de szeretné megismerni a számok mögött az embereket is. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár forgatagában – mely a BFTK szervezésében megvalósuló, nemzetközileg legismertebb karácsonyi vásár Budapesten – a szállodaigazgatók testközelből is megtapasztalhatják a város adventi pezsgését. A megjelent 30 magyar és külföldi (expat) szállodaigazgató előtt Kovács Györgyi prezentációban mutatta be a BFTK tevékenységét, valamint a hivatalos városkártyacsalád előnyeit és értékesítési lehetőségeit a szállodák számára.

Az MSZÉSZ nevében dr. Niklai Ákos elnök és Kollin Gergely régióvezető köszöntötte a megjelenteket és értékelték a nemrég megkötött BFTK-MSZÉSZ megállapodást. A szervezetek együttműködni kívánnak a Budapest brand építésében, a készülő stratégia kialakításában, annak sikeres implementálásában.

Budapesten kb. 20 ezer szállodai szoba van és ezek 64%-a minősített a HSU-nemzeti védjegyrendszer keretében. A szállodák megismételték tavalyi magas foglaltságukat, átlagáraik 6%-kal emelkedtek. A BFTK ismeretei szerint mintegy 18 szálloda van előkészítés alatt. A következő hónapokra és a jövő évre jók az előrejelzések, különösen a Vizes VB, a Senior Úszó VB, a Formula 1 és a Sziget fesztivál nyári eseményeire.

A jövő évre készülő rendezvénynaptár is segíti a jó koordinációt. A szállodák ebben az évben is fontosnak tartják a fenntarthatóságot, a digitális foglalási platformok optimalizálását, az innovációt, a szektor súlyos munkaerőhelyzetének javítását.

Örömteli, hogy a nehezedő nemzetközi feltételek – lassuló gazdaság, világpolitikai nehézségek, terrorveszély – mellett is dinamikusan növekedett a turizmus Európában és Magyarországon. A szállodák változatlanul törekednek egyéni jellegű szolgáltatások kialakítására, a szolgáltatási szinvonaluk növelésére.

Mint ismeretes, 2015-ben 3,8 millió vendég (+8,5%-os növekedés 2014-hez képest) közel 8,77 millió vendégéjszakát (+7,5%) töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ebből 3,49 millió vendég által közel 8 millió vendégéjszaka a szállodákban valósult meg. A szállodai vendégéjszakák majdnem 90%-át külföldi vendégek adták 2015-ben. A szállodák szobakapacitásának kihasználtsága 69%-os, míg a férőhelykapacitás kihasználtsága 52%-os volt, ami ugyan 6, illetve 5 százalékpontos növekedés, de bőven van még tere a fejlődésnek. A szállodák 15%-os szállásdíjbevétel-növekedést könyvelhettek el, 14%-os REVPAR-növekedés mellett. A REVPAR, azaz az egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj 14.696 Ft volt a budapesti szállodákban 2015-ben. A szakma szerint Budapestet árszínvonalában is ideje felzárkóztatni világvárosi vonzerejéhez és európai szolgáltatási színvonalához.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.