Budapest szállodaigazgatóinak mutatkozott be a BFTK

2016 novemberében Budapest hivatalos turisztikai szervezete, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) stratégiai társult tagként belépett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségébe. Az együttműködési megállapodást Bükfürdőn, a Szállodaszövetség közgyűlésén írták alá. Ennek apropóján a BFTK egy évvégi találkozón látta vendégül a budapesti szállodaigazgatókat 2016. december 12-én a Vörösmarty téri Gourmet-házban. A vendégeket Bán Teodóra BFTK-ügyvezető, Pap Mária turisztikai divízióvezető és Kovács Györgyi Budapest Card-divízióvezető fogadta.

Bán Teodóra köszöntőjében elmondta, hogy a szállodaipar a budapesti turizmus legjelentősebb és leginkább látható szegmense. A BFTK természetesen ismeri a kereskedelmi szálláshelyi statisztikákat, de szeretné megismerni a számok mögött az embereket is. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár forgatagában – mely a BFTK szervezésében megvalósuló, nemzetközileg legismertebb karácsonyi vásár Budapesten – a szállodaigazgatók testközelből is megtapasztalhatják a város adventi pezsgését. A megjelent 30 magyar és külföldi (expat) szállodaigazgató előtt Kovács Györgyi prezentációban mutatta be a BFTK tevékenységét, valamint a hivatalos városkártyacsalád előnyeit és értékesítési lehetőségeit a szállodák számára.

Az MSZÉSZ nevében dr. Niklai Ákos elnök és Kollin Gergely régióvezető köszöntötte a megjelenteket és értékelték a nemrég megkötött BFTK-MSZÉSZ megállapodást. A szervezetek együttműködni kívánnak a Budapest brand építésében, a készülő stratégia kialakításában, annak sikeres implementálásában.

Budapesten kb. 20 ezer szállodai szoba van és ezek 64%-a minősített a HSU-nemzeti védjegyrendszer keretében. A szállodák megismételték tavalyi magas foglaltságukat, átlagáraik 6%-kal emelkedtek. A BFTK ismeretei szerint mintegy 18 szálloda van előkészítés alatt. A következő hónapokra és a jövő évre jók az előrejelzések, különösen a Vizes VB, a Senior Úszó VB, a Formula 1 és a Sziget fesztivál nyári eseményeire.

A jövő évre készülő rendezvénynaptár is segíti a jó koordinációt. A szállodák ebben az évben is fontosnak tartják a fenntarthatóságot, a digitális foglalási platformok optimalizálását, az innovációt, a szektor súlyos munkaerőhelyzetének javítását.

Örömteli, hogy a nehezedő nemzetközi feltételek – lassuló gazdaság, világpolitikai nehézségek, terrorveszély – mellett is dinamikusan növekedett a turizmus Európában és Magyarországon. A szállodák változatlanul törekednek egyéni jellegű szolgáltatások kialakítására, a szolgáltatási szinvonaluk növelésére.

Mint ismeretes, 2015-ben 3,8 millió vendég (+8,5%-os növekedés 2014-hez képest) közel 8,77 millió vendégéjszakát (+7,5%) töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ebből 3,49 millió vendég által közel 8 millió vendégéjszaka a szállodákban valósult meg. A szállodai vendégéjszakák majdnem 90%-át külföldi vendégek adták 2015-ben. A szállodák szobakapacitásának kihasználtsága 69%-os, míg a férőhelykapacitás kihasználtsága 52%-os volt, ami ugyan 6, illetve 5 százalékpontos növekedés, de bőven van még tere a fejlődésnek. A szállodák 15%-os szállásdíjbevétel-növekedést könyvelhettek el, 14%-os REVPAR-növekedés mellett. A REVPAR, azaz az egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj 14.696 Ft volt a budapesti szállodákban 2015-ben. A szakma szerint Budapestet árszínvonalában is ideje felzárkóztatni világvárosi vonzerejéhez és európai szolgáltatási színvonalához.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.