Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái

A fővárosban járva egyre több helyen tűnnek fel az utóbbi években szállodafejlesztések, melyek között meglehetősen sok a látványos, felsőkategóriás hotel. Felmerülhet a kérdés, valóban van-e ekkora igény a szálláshelyekre, mint amennyivel az elmúlt években bővült és a következő években bővülni fog a kapacitás. 

Mi zajlik most a nemzetközi turizmusban és hogyan kapcsolódik ehhez Magyarország? Milyen típusú szálláshelyek iránt a legnagyobb a kereslet? Mekkora volumenben épülnek szállodák a korábbi évekhez képest és hol vannak most a legnagyobb fejlesztések? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Portfolio.hu iparági szakértők segítségével.

A cikk bevezetőjében Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting partnere és ügyvezetője vázolta a képet:

Hogy átfogó képet kaphassunk a mai piacról, érdemes visszamenni egészen a 2008-as válságig. Ebben az időszakban – ahogy más ingatlanszegmensekben – a szállodapiacról is eltűnt a fejlesztési kedv, a pénz kiment a rendszerből. A korábban elkezdett fejlesztéseket ugyan befejezték – mint amilyen a Buddha Bar is volt – de újabbak indításával kivártak a szereplők. A 2010-es évek elején azonban a fapados légitársaságok térnyerésével a turizmusban is pozitív fordulat kezdődött. Felerősödött a digitalizáció, megjelentek az internetes szállásfoglalási oldalak, mint a Booking és az Airbnb, amihez az ágazat nagyon gyorsan adaptálódott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2012-ben egy nagyon erős időszak kezdődhessen el: az embereknek több pénze és több szabadideje lett utazni, ami egészen 2019-ig kitartott. A pandémia viszont ismét megijesztette a szektort, ideiglenes megtorpanást hozva, de az utazás iránti igény továbbra is megmaradt, így egy év múlva visszatértek a turisták és a szállodafejlesztési kedv is folytatódott.

A cikk nagyrész a Budapest-központú szállodafejlesztések kapcsán elemzi a szállodapiac jelenlegi helyzetét, szót ejt a pályázati, támogatási pénzekhez kapcsolódó a fejlesztésekről, mint amilyen a Kisfaludy Program és az NHP is volt.

Visszatérő megszólalók a piac első számú szakértői: Bagdi László, a BDPST Hotel Management Operatív igazgatója, Flesch Tamás, a Continental Group Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa és a témát felvezető Hegedüs Attila.

Szó esik még az országos fejlesztésekről, a beutazó turizmusról és a legfontosabb küldő országokról valamint a jövőbeni kilátásokról is.

A cikk végén Hegedüs Attila a következőképpen összegezte a kilátásokat:

Ami az egyes kategóriákat illeti, a luxus szegmensben mára elég jól lefedett a piac, és a nagyobb szállodahálózatok is rájöttek arra, hogy célszerűbb egy teljes szortimentet kialakítani az olcsóbb „bed and breakfast” hotelektől a magasabb kategóriás szállodákig. Bár a finanszírozás most nem a legjobb, ettől függetlenül ma is vannak és mindig is lesznek szereplők, akik hinni fognak a piacban.


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.