Phad thai és ferihegyi C terminál a MUISZ-vacsorán

Szokás szerint telt ház előtt, nyolcvan fő részvételével zajlott a legutóbbi MUISZ-vacsora a Tom Yum thai étteremben. Az est vendége volt a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövete, Kanthong Unakul asszony, valamint Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója volt, utóbbi a reptér fejlesztési terveit osztotta meg a hallgatósággal.

Fejlesztésekre bizony szükség van a budapesti repülőtéren, már csak azért is, mert hamarosan a 10 milliomodik idei utasát üdvözli a légi kikötő, ami minden idők rekordjának számít. Jandu emlékeztetett arra, hogy 2012-ben és 2013-ban még csak 8,5 millió utas fordult meg a reptéren, 2014-ben azonban már 9,15 millióra nőtt ez a szám. Az idén év végéig akár a 10,3 milliót is elérheti a teljes utasszám. Mindezt sikerült úgy elérni, hogy a becsődölt Malév helyét nem vette át másik nemzeti szállító, és ez nem kis teljesítmény.

Az idei bővülés üteme 14,7%, ami az európai repterek 5%-os átlagát tekintve kiugrónak mondható. Nyáron három olyan hónap is volt, amikor az egymilliót is meghaladta az utasok száma Ferihegyen. Még egy érdekes tényt is megosztott a hallgatósággal Jandu: Budapestről hetente 200 járat indul Londonba, ami több, mint ahány Prágából vagy akár Bécsből közlekedik az angol fővárosba.

Az idén 43 légitársaság járatai 92 városba repülnek a magyar fővárosból, jövőre tovább bővül a kör. Az Air Canada Rouge Torontóba indít járatot jövő nyáron, az easyJet, a Ryanair és a Wizzair is bővíti úti céljainak körét. Elképzelhető, hogy a British Airways is beindítja végre régóta várt napi negyedik járatát Heathrowra.

A reptéren tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy 1300-zal növelik a parkolóhelyek számát, és hamarosan elkezdődik egy repülőtéri hotel építése is. Épül egy úgynevezett B Móló, amelyre az érkező gépek rácsatlakozhatnak , és onnan lesétálva az utasok a reptér épületébe juthatnak. Ez a struktúra veszi át a fapadosok számára készült bádogépítmény szerepet, ugyanakkor szélestörzsű gépek kiszolgálására is alkalmas lesz. Végezetül arról is hallhattunk, hogy épül majd egy C terminál is a repülőtéren. Ezen a terminálon lesznek majd a check-in pultok, a jelenlegi 55 helyett 110 darab. Jandu végezetül kiemelte, hogy a repülőtér tulajdonosai hosszú távra terveznek, hiszen 75 év van még hátra koncessziós szerződésükből.

Az est folyamán került sor az Év ifjú utazási irodása 2014 díj ünnepélyes átadására is.  Az elismerést Tóth Tímea vehette át, aki 15 éve első és egyetlen munkahelyén dolgozik, a soproni Escort Touristnál.

Ezek után Bakó Balázs vette át a szót, aki egy thaiföldi szakmai tanulmányút tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A kommunikációs bizottság tagja szeptemberben a MUISZ két másik képviselőjével vett részt egy thaiföldi villámtúrán, amelyen a helyi MICE-lehetőségekkel ismerkedhettek meg. Thaiföldre évente 26-28 millió turista látogat, közülük 20-25 ezer a magyar. A MICE-szektor erős állami támogatás mellett működik, a 2002-ben létrehozott Thai Convetion and Exhibition Bureau közvetlenül a miniszterelnöki hivatal alá rendelve működik. Évente több mint egymillió MICE-vendéget fogad Thaiföld 7300 rendezvényen.

Bangkokban öt nagy konferencia- és rendezvényközpont található, ezek közül a legnagyobb 140 ezer négyzetméter alapterületű. Ebben az IMPACT nevű komplexumban a legnagyobb csarnok 60 ezer négyzetméteres, itt már 40 ezer fős rendezvényt is szerveztek. Ugyanakkor az ország más részein, így például Pattayán is akadnak színvonalas MICE-létesítmények.

Miután idáig eljutottunk az információátadásban, már nem maradt más hátra, mint a thai konyha finomságainak végigkóstolása. A kínálatra nem lehetett panasz, volt ott minden a tom kha kai levestől a phad thai-on át a phat med ma muang hi ma-paan-ig. Ez utóbbi egyébként csirkehúst jelent pirított gyömbérrel, hagymával, gombával, gyömbéres fekete szójaszósszal.


Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours

Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours 

Az utazásszervező új úti céllal bővítette debreceni indulású ajánlatait.
Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál

Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál 

A Wizz Air célja, hogy 2029-re kizárólag új generációs, neo gépeket üzemeltessen.
Repülési élmény autista gyerekeknek

Repülési élmény autista gyerekeknek  

Autizmussal élők számára szerveztek repülési próbát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt

Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt 

2019 óta tízmillióval emelkedett az érkezők és indulók száma, hosszabb távon pedig 60 millió fölötti utasforgalmat akarnak elérni.
Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével!

Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével! 

Csalók próbálnak pénzt kicsalni az utazóközönségtől.
Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság

Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság  

A régió egyik legmodernebb áruszállító HUB-ja üzemel ezentúl a rigai reptéren.
HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító

HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító 

Május 26-án Turi Ferenc vezérigazgató és Bárány Ákos kommunikációs és marketing igazgató a nyári csúcsszezonra való felkészülésükről tartott beszámolót.
Kutyafogadó a római reptéren

Kutyafogadó a római reptéren 

A Dog Relais az első olyan kutyáknak szánt fogadóhely, amelyet olasz repülőtéren hoztak létre.
Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában

Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában 

Május 24-én az Óbudai autóbuszgarázsban folytatódik a BKV idei nyílt napjainak sorozata.
Privát lakosztályok a felhők felett

Privát lakosztályok a felhők felett 

Az Emirates újabb fejlesztéseket vezet be prémium utasai számára a „Fly Better” ígéret jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.