Romániai szállodák egy luxuslakás áráért

A recesszió továbbra is sújtja a romániai szállodaipart, az alacsony kihasználtság arra kényszeríti a tulajdonosokat, hogy olcsó pénzért értékesítsenek számos panziót és hotelt.

A spatiicomerciale.ro honlap által végzett felmérésből kiderül, hogy Bukarestben a legdrágább eladó szálloda a belvárosban az Universitatii tér közelében található és a négycsillagos, 48 ágyas, vendéglővel, terasszal rendelkező, műemléképületnek nyilvánított ingatlanban lévő hotelért a tulajdonos 1,7 millió eurót kér.

A második legdrágább kínálat szintén a belvárosban, a Victoriei sugárúton található. A háromcsillagos, 17 szobás, összesen 600 négyzetméteres szálloda, amelyhez 200 négyzetméteres udvar is tartozik 1,39 millió euróba kerül. Összehasonlításként, ugyanitt egy hétszobás, 1920-ban épített villa kikiáltási ára 1,5 millió euró.

Szintén bukaresti ajánlat: 800 négyzetméter beépített területű, négycsillagos butik hotel 750 000 euróért.

A kínálat vidéken is hasonlóan vonzó. A románok körében közkedvelt, egyik Brassó környéki síparadicsomban, Brassó Pojanán egy 12 szobás, négycsillagos szálló ára 1,5 millió euró, Brassóban egy újonnan épült, 21 szobás szállodáért alagsori garázzsal, konferenciateremmel 2,5 millió eurót kérnek.

S habár általában a tengerpart hétvégeken és július-augusztusban teljesen megtelik, mégis találni eladó szállodákat. Konstancán a víz közelében, a város legrégebbi, 30 szobás szállodája a Grand, amelyet 2012-ben felújítottak, most 850 000 euróért eladó, de vásárolható régi patinás épületben 20 szobás szálló is 390 000 euróért.

Temesváron a legdrágább ajánlat egy központi fekvésű, 14 szobás panzió, amelyért 1,05 millió eurót szeretne a tulajdonosa. Az egyetemi negyedben 15 szobás szálloda vár gazdára 300 000 euróért. Marosvásárhely központjában nyolc szobás panzió 850 000 euró, a Duna-deltában egy 16 szobás panzió négy csónakkal 380 000 euró, Szovátán 320 négyzetméteres panzió 230 000 euró. És a sor szinte végtelenségig folytatható.

Szakemberek szerint a nagy és olcsó kínálat egyik fő oka, hogy sok befektető üzleti terv és kellő szakismeret nélkül vágott bele a szállodaiparba, s a felhúzott panziója most kong az ürességtől. Irházi János


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.