Végre március! 

Remélem, hogy amikor olvasóink kézbe veszik lapunkat, már friss szél borzolja a fákat, és a tavaszi napsütésben andalgó szerelmespárokkal telnek meg a korzók.

A viharfelhők ellenére alapvetően derűsek a kilátások 

A Turisztikai Világszervezet, a WTO korábbi előrejelzése, miszerint 2005-ben a nemzetközi turizmus 5-6 százalékkal bővül, teljesülni látszik. A WTO legfrissebb adatai alapján 2005 első hét hónapjában 5,9 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, és elérte a 460 millió főt.

Magyarország turizmusa 2005-ben 

2005 első tizenegy hónapjában 6 millió 533 ezer vendég kereste fel hazánk szálláshelyeit, és a vendégéjszakák száma a rendszerváltozás óta először lépte át a 18 milliós határt. Az év végéig ez az adat várhatóan meghaladja a 19 milliót. A vendégéjszakaszám és a vendégforgalom egyaránt közel 5 százalékos növekedést mutat.

Soha ne mondd, hogy vége 

Az elmúlt években mást se lehetett hallani, mint hogy mennyire visszaesett a német vendégek száma Magyarországon. A kép, bár nem túl rózsás, ennél árnyaltabb, sőt még némi optimizmusra is okot adhat.

Légörvényben a fapadosok? 

A McKinsey tanácsadó cég már egy 2002-ben készült tanulmányában stagnálást és visszaesést jósolt pár éven belül a fapados légitársaságok életében. Most, három évvel később, újabb értekezésükben a szakértők azt írják, Északés Közép-Európában hamarosan elérnek növekedésük határára a légipiacok.

Vendégségben Bilbaóban 

Magyarországon még kevéssé ismert a spanyol Baszkföld, pedig a mediterrán ország nyaranta kevésbé zsúfolt, ám szépségekben és látnivalókban bővelkedő északi partját évről évre egyre több európai turista fedezi fel.

A bikaviadalok és a flamenco földje 

Mór elemekkel kevert hamisítatlan mediterrán hangulatot és némi keresetlen bájt talál az ember Cádizban és Malagában. A két város közötti autóutat érdemes megszakítani a lélegzetelállító Ronda kedvéért.

A Sahel vidéke 

Tunéziában egykor punok, rómaiak, bizánciak, arabok, spanyolok, törökök és franciák is uralkodtak, az 1960-as évektől azonban Tunézia lett a hódító, amely ma már több millió turistát vonz évente, közelségének, környezetének, színes kulturális örökségének és nem utolsósorban az elérhető áraknak köszönhető.

A csábítás trükkjei 

Tanulmányutakkal, nemzetközi reklámkampánnyal és szakmai workshopok sorával igyekszik több európai turistát csalogatni Malajziába az ország turisztikai hivatala. A tavaly novemberben megrendezett Make it Malaysia elnevezésű workshopon és az azt megelőző study touron 12 európai országból 96 utazásszervező, illetve újságíró, köztük lapunk munkatársa ismerkedhetett meg a maláj turisztikai termékekkel.

Délvidéki testvérvárosok 

Virágzó gazdasági és élénk, multikulturális kapcsolatok jellemezték hajdan a Délvidéket. A mesterségesen szétszakított szálakat ma mindkét oldalon igyekeznek újra összekötni. Szeged PHARE CBC pályázat segítségével kiadványban, honlapon, turisztikai vásárokon egységes turisztikai régióként népszerűsíti a határ két oldalán fekvő térséget.

Huszonöt éve hűséges a szállodájához 

Rengeteg tényezőn múlik, meddig tart a budapesti idegenforgalom konjunktúrája – mondja a huszonöt éve ugyanazt a – jelenleg a Sofitel Budapest nevet viselő – szállodát igazgató Kovács István, akit tavaly decemberben az év szállodásává választott a Magyar Szállodaszövetség.

Foglalási rendszerből IT-nagyhatalom 

Az Amadeus 1987-es megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ vezető GDS-társasága lesz. Az első foglalás után 10 évvel, 2002-ben az álmuk megvalósult. A következő 10 évben az információtechnológiai (IT) rendszerek terén igyekeznek hasonló sikereket elérni – tudtuk meg a cég éves regionális sajtókonferenciáján Madridban.

A férfi, aki keresi a kihívásokat 

Alapvetően háromféle vonzódás határozta meg az MT Rt. hat vezérigazgató- váltást megélt igazgatójának életét: a műszaki irányultság, a média, valamint a turizmus iránti érdeklődés.

Chartercsörte 

A 2006-os nyári szezonra vonatkozó chartertárgyalások nagy indulatokat váltottak ki az utazásszervezők egy részében. Többen bírálják a Malév üzletpolitikáját: a charterkapacitások csökkentését, és azt, hogy a magyar légitársaság egyre több klasszikus charterdesztinációba menetrend szerinti járatokat indít.

Házi nyúlra lövünk? 

Egy széles körben félreértelmezett minisztériumi állásfoglalás gyökeresen átalakította a hazai vadászatszervezési gyakorlatot. A dokumentumra hivatkozva egyre több vadászterület kezd – illegális – utazásszervezői tevékenységbe, elszipkázva ezzel a külföldi vadászturistákat a jogszerűen működő vadászatszervező irodáktól. A jelenség veszélyezteti a vadászturizmus színvonalát, és jelentős forrásoktól fosztja meg az államkasszát.

Vélemények az adójogszabályokról 

Egész sor olyan új jogszabály lépett életbe az idén, amelyek pozitívan befolyásolhatják a turisztikai vállalkozások gazdálkodását. A szállodaipar, az utazási irodák és a vendéglátás nevében nyilatkozó szakemberek véleménye mégsem tükröz maradéktalan örömet.

Négyes befutó az állami hivatalok utaztatási pályázatán 

Az idei évtől forradalmian új szisztéma lép életbe az állami intézmények hivatalos utaztatásában. A még érvényben levő szerződések lejártával fokozatosan megszűnik az a rendszer, hogy az egyes hivatalok külön-külön kötnek szerződést egy-egy üzleti utaztatásra specializálódott utazási irodával. 2006-tól a központosított közbeszerzés bevezetésével egy szoftver dönti el, hogy a tavalyi év folyamán lebonyolított kétfordulós pályázaton győztesként kihirdetett négy iroda közül melyiknek az ajánlatát kell elfogadnia az adott hivatal ügyintézőjének. Az új rendszertől a közel 1000 állami hivatal utazási költségeinek 30-40 százalékos csökkenését várja a pályázatot kiíró és koordináló Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatóságának (KSzF) vezetője, Schäffer István.

Ajánló 

Minden megjelenésekor érdeklődéssel forgatom a Turizmus Trendet.

Hasznos olvasnivaló 

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok olvasóinknak!

2006-ban áremelés várható 

Az American Express a közelmúltban megjelentette a nemzetközi üzleti utaztatásra vonatkozó jövő évi előrejelzését. A tanulmány szerint a globális gazdasági tendenciákkal összhangban az üzleti utazási igények növekedésére lehet számítani világszerte. A kereslet növekedése miatt az üzleti utazóknak áremelkedéssel kell szembenézniük a légi közlekedésben és a szállodaiparban.

Nem szállnak be az árversenybe 

Az alsópáhoki Kolping Hotel idei évére leginkább a német vendégek számának visszaesése nyomta rá a bélyegét. Baldauf Csaba, a 2006-ban fennállása tizedik évfordulóját ünneplő hotel igazgatója optimista: szerinte tovább nő a belföldi vendégek száma, és a sármelléki repülőtér népszerűbbé válásának köszönhetően egyre több külföldi fedezi fel a hotelt, amely jövőre a megszokottnál különlegesebb ajánlatokkal várja vendégeit.

Üdültetés a tradíció és korszerűség jegyében 

A Touropa Magyarország értékesítési versenyt hirdetett márciustól szeptemberig az árualapjában szereplő görögországi Grecotel szállodák eladásának élénkítésére. A legtöbb foglalást elért 10 iroda képviselőjét egy krétai incentive úttal jutalmazták, a csoport tagjaként munkatársunk is megismerhette a színvonalas görög szállodalánc szolgáltatásait.

Szezonbővítés a Tisza-tónál 

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza- tó és annak környéke az öko- és vízi turizmus területén már évek óta hazánk egyik legkiemelkedőbb területe. A természetjárók, a vízi túrázók, a horgászok és a fürdőzni vágyók által itt töltött napok nagy része a nyári hónapokra korlátozódik, így az év többi hónapjában jelentősen visszaesik az idegenforgalom. A szezon azonban kibővíthető a konferenciaturizmus fejlesztésével, és ezt a Tisza- tavi régióban is egyre többen felismerik.

Bikavértől az aszúig 

A külföldön már régóta sikeres borturizmus hazánkban is egyre népszerűbb. A bortermelő vidékeken sorban alakulnak az olyan egyesületek, szervezetek, amelyek a kulturális és szórakoztató programokkal vegyített borkóstolókat igyekeznek népszerűsíteni. A Magyar Turizmus Rt. szervezésében szeptember végén két világhírű borrégiónkba látogatott munkatársunk.

Új, közvetlen járat Budapest és New York között 

Október végén felröppent a hír, hogy a jövő nyári menetrendjében új, közvetlen járatot indít Budapestre New York JFK repülőteréről a Delta Airlines. Idén ősztől kezdve fokozatosan több új európai és közel-keleti várossal bővül az amerikai óriáscég útvonalhálózata. A stratégiai fontosságú nemzetközi fejlesztésről a légitársaság atlanti régiójának ügyvezető igazgatója, Loren Neuenschwander nyilatkozott lapunknak.

Feltételes mód 

Néhány szakértő szerint hazánk számára olyan nagyságrendű változás lesz az euró 2010-re várható bevezetése, mint amekkora Magyarország EU-csatlakozása volt. A változás nyilvánvalóan érinteni fogja a turizmust is. A hatások között vannak kedvezőek és kedvezőtlenek; egyelőre – a bevezetés pontos időpontján túl is – rengeteg a kérdőjel.

Zöldebb-e a szomszéd rétje? 

Európa sok szempontból egységesnek tekinthető, de a turizmusban jelentős eltérések mutatkoznak országonként. Munkatársunk annak járt utána a Magyarországon működő külföldi idegenforgalmi hivatalok munkatársainak segítségével, hogy milyen évet zárnak szomszédaink és európai versenytársaink.

Wilma veszélyezteti a szezont 

Mexikó Quintana Roo államában október 20–21-én 4-es fokozatú hurrikán tombolt, 40 ember halálát okozva és megrongálva az ország legkedveltebb üdülőhelyei, Cancún, Playa del Carmen, Tulum és a Cozumel-sziget szállodáit és infrastruktúráját.

Nagyberuházás előtt 

2002 és 2004 között két és félszeresére növelte szállodája árbevételét az eredetileg fizikus végzettségű ügyvezető igazgató.

Aranygombos Telkibánya 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat őszi tanulmányút sorozatán negyedikként Telkibánya került sorra.

Spa&Wellness kiállítás negyedszer 

Rendhagyó módon ez alkalommal a kiadó kiállításszervező munkatársa ajánlja Önöknek a Turizmus Trend című lapot.

Ennél csak jobb jöhet 

Az év vége a számvetés ideje. Idén a globális és lokális tendenciák meglepő ellentmondását tapasztalhatjuk.

Távlatokban gondolkodni 

Furcsa helyzetben van a BRTPI frissen kinevezett vezetője, amikor azt kell látnia, hogy magántőkéből egy nagyságrenddel több pénz jut a Balaton fejlesztésére, mint amennyit az állam tud adni.

Youth hostelek – fehéren, feketén 

Már évekkel ezelőtt fantáziát látott budapesti ifjúsági szálláshelyek üzemeltetésében egy Jordániából közgazdaságot tanulni hozzánk érkezett diák, Sameer Hamdan. Az egyetemi évek után, 1992 és 1995 között recepciósként dolgozott egy nyári diákszállón, majd megalapítva cégét, a Mellow Mood Kft.-t, főállásban ezzel kezdett foglalkozni.

Száznegyvenmillió potenciális utazó 

Az egyéni ifjúsági- és diákturizmus az elmúlt 50 évben fontos szerepet játszott a nemzetközi idegenforgalomban, de valójában csak az utóbbi években kezdik elismerni stabil, folyamatosan bővülő és hosszú távú piaci potenciálját. A legfrissebb és ez idáig a témában legátfogóbb nemzetközi tanulmány számos tévhitet dönt meg a pénztelenséggel azonosított hátizsákos szegmenssel kapcsolatban.

Gyorsan mozgó világ 

Belépésünk az Európai Unióba alaposan átrendezte a turizmus fejlesztését szolgáló pályázati rendszert. A keretek egy helyett több évre szólnak és régiós szintre került a döntési jog. Prioritást a vonzerő fejlesztése élvez. A siker alapfeltétele a gyorsaság és a tájékozottság.

Kelet-Magyarország Balatonja 

Remélem, a Tiszató körül élők nem sértődnek meg az írás címe miatt, de kétségtelen: a legnagyobb magyarországi mesterséges tó elsősorban a Dunától keletre élő honfitársaink kedvenc üdülőhelye. És ez így természetes.

Város növekvő terekben 

A debreceni városatyák a lakosokat megtartó, a turistákat vonzó regionális központtá kívánják fejleszteni a nagy hagyományokkal rendelkező cívis várost.

Év végére lesz döntés 

Augusztus végén ismét szűkül azon társaságok köre, amelyek versenyben maradhatnak azért, hogy 75 évre megkapják a Budapest Airport (BA) üzemeltetési jogát és részvényeinek egy darab híján 75 százalékát. A végső döntés a második pályázati körben születik meg, várhatóan még az idén.

Glasgow csodálatos átváltozása 

Úgy érzem magam, akár egy hajlakkreklám főszereplője: reggel szakadó eső, délben csalóka napsütés, este viharos szél. Azonban nem filmforgatáson vagyok, hanem egy háromnapos villámlátogatáson Skócia második legnagyobb városában, Glasgow- ban.

Bajorország történelmi városai 

A bajor tartomány Németország legkedveltebb szabadidős körzete. A turisztikai ipar háromszázezer embernek ad munkahelyet, a tartomány legjelentősebb gazdasági szektora. Tavaly a Németországban eltöltött vendégéjszakák egynegyedét ez a terület adta.

Gyuri bácsi, a füvesember 

A miskolci Szerviz Iroda nemcsak repülőjegy-eladásban és viszonteladásban erős, az utóbbi időben belföldi programszervezéssel is kacérkodik: legutóbb egy különleges bükki gyógynövénygyűjtő túrát állítottak össze.

Magyar táj, magyar ecsettel 

A benzingőzben fuldokló városlakók világszerte kezdik újra felfedezni a vidék csendjét, békéjét, a falusiak barátságosságát, a természetes és változatos helyi ízeket. Az ipari üzemektől távol fekvő, természetes környezetüket megőrző falvakban a turizmus jóvoltából juthatnak megélhetéshez, kiegészítő jövedelemhez a helyiek.

Haragszanak szigetükre az istenek 

Hogy mivel sértették meg rengeteg istenük közül valamelyiket a Bali szigetén élők, nem tudjuk, de tény, hogy pontosan három évvel a 212 halálos áldozattal járó bombamerénylet után, 2005. október elsején ismét tombolt a terror az „istenek szigetén”.

Versenyben a belföldi turizmussal 

Spanyolország egyelőre Magyarország nyolcadik legnagyobb küldőországa, de érdemes odafigyelni rá: gazdasága évek óta lendületben van, egyre többen utaznak, és a spanyolok érdeklődnek Kelet-Európa és Magyarország iránt.

Védett nők és férfiak 

„Ki védi meg a külföldre látogató magyarokat?” címmel szeptember végén konferenciát rendezett a külügyminisztérium a turizmus és a biztosítási szakma képviselőinek részvételével. Szóba került az is, hogyan segíthetnek bajba került ügyfeleiknek az utaztatók.

Van egy ország… 

A Malév „magyar ízének” megteremtésén dolgozik a Malév ír származású értékesítési és marketingigazgatója, aki hat éve él Magyarországon és nagyon jól érzi itt magát.

Jól járnak a repülőtér-üzemeltetők 

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) statisztikái szerint hazánk azon öt ország közé tartozik, ahol százalékosan a legdinamikusabban nő a légi személyforgalom. Sárdi Gézától, az IATA BSP magyarországi menedzserétől azonban azt is megtudtuk, jóformán öt éve stagnál az idehaza eladott repülőjegyek értéke, és a trend az idén sem biztos, hogy változni fog, mivel az idei első kilenc hónap közül csak öt esetében nőtt, míg négy hónapban visszaesett a forgalom.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!