Ide hozzák Ázsiát 

A Budapesti Corvinus Egyetemen egy non-profit szervezetbe tömörült lelkes hallgatók csapata elindította az Asian Friendship Projektet, a magyar-ázsiai kulturális és gazdasági kapcsolatok elmélyítéséért.

Jahorinai síélmények 

A magyar síelők zöme a környező országok vagy a kissé távolabb fekvő Olaszország, Franciaország és Svájc síterepeit keresi fel, pedig a környékünkön akad néhány méltatlanul elfeledett síterep, például a Szarajevó melletti Jahorina.

Világvége extrákkal 

Lábaim alatt a Tierra Del Fuego, avagy a Tűzföld... Fotós kollégánk utolsó levelét olvashatják Dél-Amerikából.

Pályázatfigyelő 

A Turizmus Trend most induló sorozatában igyekszünk összegyűjteni a turizmussal kapcsolatos uniós pályázatok aktualitásait. Lapunk következő számában megjelenő pályázati összefoglalónkat a megjelenés előtt ide kattintva olvashatják el.

Kalandozás Dél-Amerikában 

Fotós kollégánk nem kis feladatra vállalkozott a minap: öt héten át tartó hátizsákos túrára indult egy barátjával Dél-Amerikába. Az utazásról, amelynek során érintik Argentína, Chile és Uruguay legfőbb látnivalóit, honlapunkon hetente kétszer olvashatják online beszámolónkat.

Turizmustörvény és a TCM-pályázatok 

Az utóbbi évtizedek legfontosabb átalakulása jöhet létre a területi, közérdekű turizmusmarketingben a jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt álló turizmustörvény, illetve a hamarosan meghirdetésre kerülő – korábban turisztikai desztinációmenedzsmentként (TDM) emlegetett – turisztikai célterület-menedzsment (TCM) pályázatok hatására.

Egy baleset margójára 

Az utóbbi években sorozatban fordultak elő súlyos személyi sérülésekkel, több esetben halállal zárult autóbusz- és kisbusz-balesetek. Az esetek kivizsgálása során mindig ellenőrizték a gépkocsivezető pihenőidejét, esetleges alkoholos vagy gyógyszeres befolyásoltságát, az út és a jármű műszaki berendezéseit, de szinte soha nem tettek említést a személyautóknál már évek óta előírt biztonsági öv alkalmazásáról, valamint a gépkocsivezető és a (turistabuszoknál) az idegenvezető előtt felszerelhető légzsákról.

Helyszíni tudósítás az A380-as első útjáról 

Október végén forgalomba állt az Airbus új óriásgépe, az A380-as. Egy honfitársunknak sikerült alig 600 dollárért helyet foglalnia az első Sydney-Szingapúr járatra. Az alábbiakban az ő exkluzív tudósítását olvashatják.

Ígéretes szomszéd 

Tavaly 13,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el nálunk az ukránok, mint az azt megelőző évben. Ukrajna vízumkötelezettsége dacára a magyar kereskedelmi szálláshelyeken kimutatott 145 ezer vendégéjszakájával megelőzi Szlovákia és Szlovénia együttes beutazóforgalmát. Érdemes tehát az óriási (46 milliós) küldőország felé elmélyíteni a turisztikai kapcsolatokat.

Szabadidejében csúcsborokat készít 

Románia európai uniós csatlakozása óta valósággal elárasztották Kelet-Magyarország termál- és gyógyfürdőit, szállodáit a szomszédból érkező turisták. Az új helyzetet érdemes lenne kihasználni, ehhez forrásokat kellene találnia mind az államnak, mind a vállalkozóknak – véli Bíró Gáspár kolozsvári képviselet-vezető, aki szabadidejében csúcsminőségű borokat készít 300 éves nagyenyedi pincéjében.

Új külpiaci stratégia 

Évek óta Janus-arcú a turizmusunk. A belföldi forgalom erőteljesen fejlődik, miközben a beutazás gyengélkedik. Fontos küldőpiacaink vegyes képet mutatnak. A nemzeti turizmusmarketingért felelős Magyar Turizmus (MT) Zrt. áprilisban elfogadott külpiaci stratégiája megpróbál új irányvonalat kijelölni. A kitörési pontokról és a megváltozott marketingeszközökről kérdeztük Szűcs Balázst, az MT Zrt. marketingigazgatóját.

Csónakkal, kerékpáron, gyalogosan és lovon 

Második legnagyobb, egyben legifjabb tavunk rendelkezik hazánk legfejlettebb ökoturisztikai szolgáltatásait nyújtó hálózatával. A tó 127 négyzetkilométeren különböző turisztikai igények egymástól jól elhatárolható, zavartalan kielégítését teszi lehetővé. Békésen megfér egymás mellett a madárrezervátum, a csendes horgászparadicsom, az UNESCO Világörökséghez tartozó természetvédelmi terület és a motorcsónakok, vitorlások és vízisíelők világa. A parton 1500 kilométernyi túraútvonalon kerékpároznak, lovagolnak a turisták. Szórakoztató és sportrendezvények követik egymást egész évben.

Enyhül a szigor Itáliában 

2007. március 30-án az olasz szenátus kis többséggel megváltoztatta a külföldi idegenvezetőkre vonatkozó 30 éve érvényes szabályozását, mely szerint idegenvezetést csak az vállalhat, akit a helyi idegenforgalmi hatóság hivatalos idegenvezetőnek minősít. A legfontosabb változás, hogy legkésőbb 2010-től az EU tagországokból érkező idegenvezető - elvileg - szabadon gyakorolhatja hivatását Olaszországban is.

Testvérek közt 

Izirájder, öcsém, ízirájder! – kurjantja felénk a magyar kultfilm, az „Üvegtigris” elhíresült mondatát a hurghadai ötcsillagos luxusszálloda tengerpartján a mindöszsze két foggal és egy barátságos tevével rendelkező öreg arab, amikor meghallja, milyen nyelven beszélünk. Ezután meg sem lepődünk, amikor a törülközőket kiadó srác szintén hibátlan kiejtéssel közli: „Szerbusz, vízibusz, Friderikusz!” Ezt követően viszont kizárólag orosz rockzene bömböl a rádióból, és minden tájékoztatás oroszul is elhangzik, mint kiderül, nem véletlenül…

Jól teljesít a német turizmus 

Rekordszámú résztvevőt fogadott május 13–15. között a 33. Germany Travel Mart (GTM) beutaztatói vásár Berlinben. A rendezvényen Petra Hedorfer, a DZT Német Turisztikai Központ igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a 2006-os labdarúgó-világbajnokság jóvoltából tavaly és az idei első negyedévben jelentősen nőtt a külföldi vendégéjszakák száma Németországban.

Mint a mókus fenn a fán… 

Kellemes érzés elmerengeni az iskoláskori emlékeken és a mai gyermekeknek mesélni, milyen volt fiatalnak lenni néhány évtizeddel ezelőtt. A mostani 30-as, 40-es generáció meséiből nem hiányoznak az úttörőtábori élmények, történetek, hiszen ebből a korosztályból szinte mindenki nyaralt ezeken a helyen. De vajon mi lett az egykor volt úttörőtáborokkal?

Elmélet és gyakorlat 

Lapunkban többször foglalkoztunk már a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) aktuális kérdésével. Most Lengyel Márton, a desztinációs menedzsereket is képző Heller Farkas Főiskola rektora fejti ki álláspontját, mely szerint a TDM nem absztrakt elgondolás, hanem az egyetlen olyan módszer a turizmus szervezésére és fejlesztésére, amely megfelel a fenntarthatóság követelményének.

Látványos átalakulás kezdődik 

Az élhetőbb és turisztikai szempontból még vonzóbb főváros érdekében több komoly fejlesztés kezdődik Budapesten. Az egyes projektek részleteiről Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármesterhelyettese nyilatkozott lapunknak.

A napsütés nem elég 

Hónapok óta győzelmi jelentésektől hangos a sajtó. Politikusok, szakemberek nyilatkoznak arról, milyen jól indult a szezon, végre talán kilábalunk abból a gödörből, amelybe az utóbbi években került a balatoni vendégfogadás. Az általunk megkérdezett szakemberek óvnak a túlzott optimizmustól, összességében óvatos bizakodással várják a főszezont, miközben arra is van tippjük, kinek mi lenne a dolga.

Hétrétországtól Murániáig 

30 hazai desztináció vett részt az Európai Bizottság által kezdeményezett Kiváló Európai Desztinációk pályázat magyarországi versenyén. Az idei év témája a vidéki turizmus volt, a jelentkezőknek bizonyítaniuk kellett a fenntarthatóság elvének betartását is. Pontazonossággal nyolc desztináció került az élre, közülük a szakmai zsűri végül a Natúrpark Térségfejlesztési Kht. „Természetesen Őrség” című pályaművének ítélete a „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja” címet.

A fürdő gazdasági okok miatt zárva 

Tavaly év végén lejárt a határideje annak az uniós jogharmonizációt célzó kormányrendeletnek, amely arra kötelezte az ország fürdőit, strandjait, hogy medencéiket vízforgató berendezéssel lássák el. A 121/1996. (VII. 24.) kormányrendelet határidejét több alkalommal módosították az elmúlt évek során, további haladék adását nem tartották indokoltnak. A legtöbb strand a rendelkezésre álló tíz év alatt megtette a megfelelő lépéseket, a medencékbe a töltő-ürítő berendezések helyett vízforgató rendszerek kerültek, a gyógyvizes medencék pedig mentességet kaptak az átalakítás alól. Minden régióban akad azonban olyan fürdő, amely pénzhiány miatt nem hajtotta végre a szükséges fejlesztéseket, sőt olyan is, ahol erre még jutott pénz, de a fürdő üzemeltetésére már nem.

Drámai változás a GDS-piacon 

Drasztikusan átalakulhat a globális disztribúciós rendszerek piaca, ha az illetékes hatóságok jóváhagyják, hogy a Galileo tulajdonosa, a Travelport felvásárolja a konkurens Worldspant. Bár hivatalosan még nem adta áldását a frigyre sem az amerikai igazságügyi minisztérium, sem az Európai Bizottság, a Galileót birtokló Travelport közleményeit olvasva azt lehet érezni, hogy egyértelműen abban bíznak, a hivatalok nem találják túlzottnak a kialakuló konglomerátum erőfölényét sem az amerikai, sem az európai piacokon. Cikkünkben megpróbáljuk körüljárni, milyen hatással lesz/lehet az ágazatra, ha szeptember 18-án jóváhagyja az egyesülést az Európai Bizottság.

Airport City, cargobázis, légitársasági ösztönzők 

2005 decemberében ugyan csak második lett ajánlatával a Budapest Airport privatizációs pályázatán a német Hochtief AirPort (HTA) vezette konzorcium, idén június 6-án végül mégis ők lettek Ferihegy tulajdonosai. Most ugyanis megvették a repülőtér-üzemeltető társaság 75% mínusz egy részvényt képviselő részvénycsomagját a tenderen nyertes British Airport Authoritytól (amelyet időközben tavaly nyáron felvásárolt a spanyol Ferrovial).

Megnyílt az egerszalóki gyógyfürdő 

1961-ben kutat fúrtak Egerszalókon, és meleg vizet találtak. Negyedszázaddal később újabb fúrást végeztek, és minősítették a vizet, amelyet 1992-ben hivatalosan gyógyvízzé nyilvánítottak. Mint kiderült, összetétele alapján ez az egyik legkiválóbb az országban.

Ajánló 

Irodánk kiutaztatásra, ezen belül is a repülős utak szervezésére szakosodott.

Egy forint 

Manapság egy forint nem sok pénz.

Fenntartható turizmus 

A turizmus esetében a fenntarthatóság a természeti, a kulturális és az épített környezeti elemek okos felhasználását, fejlesztését és egyben védelmét jelenti, aminek következtében a turizmusban részt vevők érdekei, elvárásai egyszerre teljesülnek, a gazdasági előnyökből egyszerre részesülnek.

Szerelem a Vörös-tenger partján 

Végigjárta az utaztatói szakmai ranglétrát Lambrecht Beáta, aki Várpalotán kezdett ismerkedni az irodai munkával, majd Budapesten folytatta karrierjét. A véletlen is fontos szerepet játszott pályája alakulásában. Egy jól sikerült egyiptomi tanulmányútnak köszönheti belga férjét, illetve állását a The Three Corners közép-európai képviseletét ellátó 1st Step Utazási Irodánál.

Románia turizmusa 

A természet bőkezű volt Romániával: rendelkezik tengerparttal, hegyvidékkel, termál- és gyógyvizekkel és olyan természeti különlegességekkel, mint a Duna-delta. Gazdag történelmi múltja és a sokszínű kulturális örökség ellenére az ország turistaforgalmában 83 százalékkal még a belföld dominál. A turisztikai szolgáltatások fejlesztése terén rohamtempóban igyekeznek behozni lemaradásukat.

Változó viszonyok 

A Magyar Turizmus Zrt. áprilisban ismét megrendezte immár hagyományos külképviselői workshopját, ahol a szakmai képviselői megtudhatták, mire számíthatnak az idén az egyes küldőpiacokon. Munkatársunk nyolc szakembertől gyűjtötte össze az aktuális információkat.

Dél-alföldi „zöldkalandok” 

A Dél-Alföld hazánk legnaposabb része, a szabadtéri sportok és a szabadidős tevékenységek határtalan régiója. Nagy és kis folyók, ártéri erdők, gátak, holtágak, szikes tavak, homokbuckák, akácosok, hűvös fenyőerdők, nemzeti parkok a túrázók, lovasok, kerékpározók, horgászok, ideális terepei.

Zöldbe borult sípályák 

Szlovákia népszerűsége a magyar turisták körében erősen ingadozott az utóbbi időben. A rendszerváltás után egyfajta hullámvölgy következett be a kiutazás terén, a forgalom pár év elteltével ismét növekedésnek indult. A hozzáértők a pozitív tendenciát a kedvező árakkal és az egyre szaporodó szállodákkal magyarázzák. Noha még mindig a téli szezonban látogatottabb Közép-Szlovákiában a Zólyomi-hegységben található Vulkán Pol’ana régió, nyáron is mind többen érkeznek ide – elsősorban az aktív pihenést kedvelők.

Terítéken Skócia 

A skót nemzeti turisztikai szervezet, a VisitScotland immár 27. alkalommal rendezte meg a skót utazási kiállítást (VisitScotland Expo 2007) április 18–19-én Edinburgh-ban. Az eddig Glasgow-ban megtartott rendezvénynek 1991 után az idén először adott újra otthont Skócia legnagyobb városa. Gyönyörű tájjal, barátságos emberekkel, kastélyokkal, kényelmes hotelekkel, rögbivel, golffal és whiskyvel találkozhat a Skóciába érkező turista.

Az érem két oldala 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. május 3-ai tárgyalásán bírságfizetésre kötelezte az Unitravel Utazásszervező Kft.-t, annak versenybe ütköző magatartásáért. Megítélésük szerint az iroda megtévesztő módon tájékoztatta utasait, valamint félrevezetőnek minősítették a Kft. piacelsőségi állítását. Az Unitravel bántóan igazságtalannak és megalapozatlannak tartja a GVH ellenük hozott első fokú határozatát, a rájuk kivetett egymillió forintos bírságot pedig a pénzbehajtási hajsza egyik újabb epizódjának értékeli.

Gyökértömés félpanzióval 

A gyógykúrák és a wellness-szolgáltatások mellett dinamikusan fejlődik hazánkban a fogászati turizmus is. A határ közelében lakó osztrákok régóta rendszeres látogatói a magyarországi magánrendelőknek, mivel az itteni árszínvonal lényegesen kedvezőbb számukra. Úgy tűnik, ennél messzebbről is megéri ideutazni – a minőségi fogpótláson túl hazánk szépségeivel is megismerkedhetnek a páciensek.

Nem indult el az Eurotigair 

Az áprilisi számunkban közölt, 2007. nyári szezonra vonatkozó charternaptárban változások történtek. Ezek legfőbb oka, hogy az idén piacra lépni kívánó Eurotigair összes járatát technikai okok miatt törölte erre a szezonra. A kérdésessé vált utakat járatok összevonásával, más légitársaságok gépeivel, illetve a szóban forgó útvonalak törlésével oldják meg az érintett utazásszervezők.

Langyos viszonyok a hazai melegturizmusban 

A melegek egy része jelentős mennyiségű szabad költésű jövedelemmel rendelkezik, ennélfogva szívesen és sokat utazik. Bár a társadalom többsége velük szemben hazánkban is egyre inkább elfogadó, mégis kevés még a kifejezetten melegeket kiszolgáló turisztikai vállalkozó.

Nyitott égbolt egyezmény 

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között többéves egyeztetés után végre várhatóan ősszel életbe lépő „nyitott égbolt” egyezmény valószínűleg sok változást eredményez a levegőben – és a földön is. A megállapodás értelmében sokkal több légi járat közlekedhet a két földrész között, mégpedig várhatóan alacsonyabb jegyárakkal. Az egyezménytervezetet az uniós közlekedési miniszterek legutóbb március 22-én vitatták meg, érvénybe lépése előtt végső jóváhagyást kell kapnia az Európa Parlamenttől.

Tüskecsarnokból kongresszusi központ 

Budapest a világ tíz legnépszerűbb konferenciavárosa közé tartozik a rendezvények száma alapján, a kongresszusokon részt vevők számát tekintve azonban már csak a 30. hely a magyar fővárosé. Szakemberek szerint az előrelépés gátja eddig a nagy, többezres létszámú konferenciák megrendezésére alkalmas helyszín hiánya volt. Néhány éve már majdnem elkezdődött egy új kongresszusi központ létrehozása a Művészetek Palotája szomszédságában, de az elképzelés azután lekerült a napirendről. Az ügy remélhetőleg végre kimozdul a holtpontról, mivel áprilisban úgy döntött a kormány, hogy a Tüskének becézett, évekkel ezelőtt félbehagyott lágymányosi sportcsarnokból – magántőke bevonásával – modern, többezres kapacitású kongresszusi központot alakítanak ki.

Ajánló 

A Turizmus Trend számomra pontosan azt jelenti, amit a nevében megjelenít, vagyis a legfrissebb „trend”, a legfontosabb hazai és nemzetközi szakmai események, történések, előrejelzések forrását, amely nagyon fontos segítség, útmutató a szállodák mindennapjainak életében, csakúgy, mint az új szállodák tervezésekor.

Az Essen–Budapest–Vlagyivosztok tengely 

Érdekes hírbe botlottam lapzártánk előtt néhány nappal: az orosz milliárdos, Oleg Gyeripaszka 10 százalékos részesedést vásárolt a Ferihegy Airportot a közelmúltban bekebelező német Hochtiefban.

Szenvedélyt visz az eredményekbe 

Mielőtt Budapestre érkezett, dolgozott Irakban, Kínában és Ausztráliában, szülőhelyén, Franciaországban ellenben soha. A fél évvel ezelőtt még a Novotel West Londont irányító René Angoujard gőzerővel tanul magyarul, és a hétvégéken a vásárcsarnokban gyakorolja nyelvünket.

Északi kilátások 

Budapest és a Balaton után az észak-magyarországi régió a leglátogatottabb hazánkban. A vendégforgalom, ha lassan is, de évről évre emelkedik. 2006- ban 3%-kal nőtt a regisztrált vendégek száma, és elérte a 600 000 főt. A turisták 1,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a térségben. A szálláshelyek bevételei 18%-kal nőttek a régióban tavaly.

Egy harapás a „Nagy Almába” 

Hat évvel a 2001. szeptember 11-i robbantásos merényletek után sohasem látott csúcson jár New York turizmusa. 2006-ban az előzetes adatok szerint minden eddiginél több, összesen 44 millió látogató kereste fel a „Nagy Almának” is becézett világvárost, közülük 7 millió volt a külföldi. A közelmúltban a Malév és a Choice Hotels International jóvoltából munkatársunk is megpróbált utánajárni, mitől izgalmas – még mindig – New York.

Tunézia Deluxe 

Tunéziával kapcsolatban a nap, tenger, bazár, mecset képsor jut eszünkbe, az évi 52 ezer magyar turista is elsősorban a megfizethető tengerparti üdülést ötvözi némi kultúrával. Pedig az ország már egy évtizeddel ezelőtt túllépett e sztereotípián: a mintegy 6 millió külföldi vendég közül egyre többen golfozni vagy thalassoterápiás kezelések céljából térnek vissza rendszeresen a legeurópaibb afrikai államba.

London számít a magyarokra 

Nagy-Britannia beutaztató szakmai vására, a British Travel Trade Fair (BTTF) történetében az idei volt a legnagyobb. A 400 kiállító ajánlataira 2500 látogató volt kíváncsi. A márciusi rendezvényt kísérő konferenciákon kiderült, az Egyesült Királyság elsősorban a nyugati és tengerentúli turistákra számít, de a brit főváros öt éven belül éppen hazánkból reméli a legnagyobb növekedést.

A Vihar kapujában 

Akira Kuroszava világhírű filmje ötlik fel bennünk az alábbi történet kapcsán. Álomutazásra vitte (volna) szerelmét a Maldív-szigetekre év végén ismerősünk. A luxusüdülés végén azonban keserű meglepetés várta őket: mivel hidroplánjuk a rossz idő miatt lekéste a Bécsbe induló charterjáratot, új jegyet kellett váltaniuk plusz félmillió forintért. Az utasok kártérítési igényét mind a külföldi utazásszervező, mind hazai viszonteladója visszautasította vis maiorra hivatkozva. Cikkünkben nem kívánunk igazságot osztani, ezért nem is szerepel a konkrét eset szereplőinek neve a szövegben, csupán a szakmailag érdekes ügyet igyekeztünk több oldalról megvilágítani.

Előretört az innováció 

Az idei Utazás kiállításra időzítve szerkesztőségünk immár második alkalommal hirdette meg a turisztikai promóciós eszközök versenyét. A tavalyi nyolcvan jelentkezés után idei Kiadvány Trend-felhívásunkra pontosan száz pályamű érkezett különböző kategóriákban. A kiadványokat, honlapokat, reklámfilmeket külön értékelte a szakma, a nagyközönség és a szerkesztőségünk által felkért szakmai zsűri.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!