Utazás építőkockákból 

Eredetileg tanárnak készült, mégsem tanított, viszont már 30 éve dolgozik az idegenforgalomban a DERTOUR hazai leányvállalatának vezetője, Wilberding Katalin. A csak viszonteladókkal dolgozó társaság szerződött partnerei munkájának megkönnyítése érdekében a közeljövőben megújítja honlapját, és hirdetéseivel az utasokat is arra bíztatja, hogy ke-ressék katalógusait az irodákban.

TDM a startvonalon 

Cikksorozatunk múltkori, első részéből olvasóink megtudhatták a TDM-ekkel kapcsolatos általános tudnivalókat. Alábbi írásunkból választ kapnak a részletkérdésekre is.

Nyár végi pályázat 

Nagy érdeklődés övezte az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) Turisztikai Szakállamtitkársága és az Országos Idegenforgalmi Bizottsága közös szervezésében lezajlott TDM szakmai napot. Ennek oka nemcsak az volt, hogy ez volt az első fórum, ahol Gyenesei István miniszterként megjelent, sokkal inkább a téma fontossága: több előadó is állította, hogy a turizmus jelenlegi szervezeti felépítése mellett elérte maximális potenciálját.

A szakmai munka folytatódik 

Néhány hete új miniszter, Gyenesei István irányítja a turisztikai ágazatot, közben távozott a terület államtitkára, Ujhelyi István. A változások ellenére a minisztériumban folytatódik a munka, vagyis „business as usual”. A tavaly októberi kinevezése óta eltelt időszakot értékeltük Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkárral.

Enyhe növekedés vagy stagnálás? 

Az Ecostat legfrisebb turisztikai barométere szerint 2008 első félévében a külés belföldi vendégforgalom kismértékű növekedésére lehet számítani. Az általunk megkérdezett szakemberek a stagnálást, sőt a visszaesést sem tartják kizártnak, de többségük leginkább bizonytalan a jövőt illetően.

Csak két óra az oszmán birodalom 

Idén nyáron vélhetőleg minden eddiginél több honfitársunk keresi fel az alig több mint kétórányi repüléssel elérhető török tengerpartot, ahol türkizszínű víz és csodálatos napsütés fogadja őket. A klasszikus ókori műemlékeken túl a hettiták, szeldzsukok, oszmánok, örmények és keresztesek nyomait is felkutathatják a turisták, akiket ultramodern szálláshelyek várnak Antalyától Alanyáig.

Tallinn megér egy hétvégét 

Miután a balti államok fővárosai egyre népszerűbbek a turisták és az üzletemberek körében, a Czech Airlines Tallinnba, Rigába és Vilniusba is indít menetrend szerinti járatokat. A közelmúltban a cseh légitársaság sikeres tanulmányutat szervezett a képzeletbeli toplista első helyén álló észt fővárosba kiemelt jegyeladó partnereinek. A túrára munkatársunk is meghívást kapott.

Borászok és tűznyelők 

Eger történelmi múltjával, kiváló adottságaival évente több százezer turistát csalogat a városba. A vár, a minaret és számos barokk műemlék mellett a kulturális fesztiválok, történelmi vígasságok és a méltán híres egri vendégszeretet hívogat.

Jóízű vendégszeretet 

Előző lapunkban a Szekszárd-tolnai kistérség sárközi településeit, valamint a megyeszékhelyet mutattuk be. Barangolásunkat ezúttal Szekszárdtól északkeleti irányba indulva folytatjuk, hogy felfedezzük a térség másik részének látnivalóit is.

30 éves a Tisza-tó 

Legfiatalabb – mert mesterséges – tavunk számos „leg”-gel dicsekedhet: 127 négyzetkilométerének kétharmada védett, Madárrezervátuma a Hortobágy részeként Világörökség. A tó, amelyen a Tisza átfolyik, a Duna-deltához hasonló rejtelmes vízi világ, nádaslabirintusokkal, szigetekkel, homokpadokkal, dús ártéri erdőkkel és tündérrózsamezőkkel. A természet itt háborítatlan virul, a strandolást, horgászást, vízisportokat kedvelők, madármegfigyelők, túrázók és kerékpározók igazi paradicsomra lelnek itt.

Megvalósulhat a tavalyi álom? 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottsága április 28-án egyhangúlag elfogadta a fesztiválok támogatási rendszerét, bevezetését ajánlja szakmai kollégiumai számára. A tervek szerint a korábbi évek gyakorlatával ellentétben az idén végre már a második félévben meghirdetik a 2009-es nemzetközi, országos turisztikai vonzerejű kulturális rendezvényekre, fesztiválokra vonatkozó pályázatot, az elbírálás még idén megtörténhet. A legnagyobb fesztiválok esetében többéves támogatási szerződések megkötése is elképzelhető.

Nem ússzuk meg szárazon 

„Nyájas táj, hívogató. Ezt mondja: »Ne siess. Pihenj. Hallod a fák zúgását? Valamit üzennek.« Az ember megáll, hallgatja a zúgást, s egyszerre megérti, hogy kár volt sietni” – írja Márai Sándor Balatonfüredről. És valóban érdemes lassítani, felfedezni országunk csodáit, a Balaton és környékének számos eldugott vagy jól ismert kincsét, újdonságát.

Lendületben a vidék 

Amint azt előző, májusi számunkban megjelent cikkünkben is olvashatták, néhány éven belül több tucat nagyértékű turisztikai beruházás fejeződik be országszerte. Mostani írásunkban a balatoni, alföldi és észak-magyarországi fejlesztéseket gyűjtöttük össze.

Külföldön divat, nálunk kötelező iskolai feladat 

Napjainkban Dan Brown regényei és a Harry Potter-történetek nyomán már sokadik virágzását éli az ún. irodalmi turizmus. Londonban, Párizsban vagy éppen Sevillában turisták ezrei járják végig Brown műveinek helyszíneit angyalokat keresve, titkok és misztikumok után kutatva. Idehaza még elsősorban szakembereket és iskoláscsoportokat találunk az irodalmi utazók között.

Kambodzsa, (rém)álompart 

Pálmafás, fehér homokos, még kiépítetlen strandok, érintetlen szigetek, mesés korallzátonyok, gazdag tengeri élővilág – ezek jellemzik Kambodzsa tengerpartját. Nem csoda, hogy az ország vezetése a közelmúltban elhatározta, hogy kiaknázza a nagyszerű természeti adottságokat, és a vonzerőfejlesztések ösztönzésével felrajzolja az államot a nemzetközi üdülőturizmus térképére. Ehhez azonban erőszakkal száműzték az ott élőket földjeikről és házaikból külföldi befektetők közreműködésével és megbízására. Napjainkra több százezer ember vált így hajléktalanná a tengerparti sávban. Jó, ha tisztában vagyunk mindezzel, ha netán egyszer tölteni kezdjük a most születő úti cél hamarosan felépülő pazar szállodáit

MUISZ-közgyűlés Szegeden 

Tavaszi tagértekezletét Szegeden tartotta a hazai utazási irodák szövetsége. A közgyűlésen bejelentették, hogy több fontos ponton változik az alapszabály, így megszűnik a főtitkári poszt, amelyről az év végével nyugdíjba vonul Csók Csaba. Szó esett aktuális kérdésekről, az örök „sláger” újra az áfatörvény volt, amelynek egyes rendelkezéseivel még mindig elégedetlen a szervezet.

Múlt, jelen és jövő a Tisza-tónál 

30 éves idén a Tisza-tó – ebből az apropóból rendeztek konferenciát a tó körül májusban. A résztvevők arról hallhattak gondolatébresztő előadásokat öt szakterület képviselőitől, hogyan éltek a lehetőségekkel az elmúlt három évtizedben, illetve milyen teendőkre van szükség ahhoz, hogy a jövőben még sikeresebben használják ki a térség lakói a Tisza-tó által kínált értékeket. A szekcióüléseket kirándulások követték, amelyek során a résztvevők megismerkedhettek a régió szépségeivel.

Germany Travel Mart 

Idén 34. alkalommal, április 27–29. között rendezték meg a német utazási vásárt (Germany Travel Mart, GTM). Az első rendezvénynek Frankfurt adott otthont 1972-ben, 372 négyzetéteren, 62 kiállító részvételével. Azóta az esemény folyamatosan fejlődött: 2008-ban Münchenben már 369 kiállító kínálta termékeit, szolgáltatásait az Olimpiai Csarnokban, 5500 négyzetméteren. Jövőre Rostock lesz a rendezvény házigazdája.

A felújított Gellért fürdő 

Jó, hogy Budapest világhírű ékességének felújítására sor került.

A rejtélyes labirintus 

A Labirintus Kft.-nek nem volt érvényes működési engedélye a Várlabirintus üzemeltetésére, ezért a Budavári Önkormányzat ez év március 28-án bezáratta. Május vége óta azonban a Labirintus kiállításai ismét látogathatók, a regionális közigazgatási hivatal ugyanis megsemmisítette a jegyző bezárást elrendelő határozatát. A meglehetősen furcsa ügy szálait próbálta meg kibogozni munkatársunk.

Ajánló 

A turizmusra is hatalmas befolyással bír az állandó rohanás.

A kommunikáció fontossága 

Néhány hete kiadónk konferenciát rendezett a turizmus és a kommunikáció összefüggéseiről

Piaci kilátások 

A Magyar Turizmus Zrt. 23 külképviseletének vezetője a társaság szokásos tavaszi értekezletén a közelmúltban Budapesten megtudhatta, hogyan kívánja az MT hatékonyabbá tenni tevékenységüket. Az idei tervek és elvárások egyeztetése mellett a külképviselők workshopon is részt vettek. A hazai turisztikai szolgáltatókkal, illetve szakmai szervezetekkel folytatott megbeszéléseken munkatársunk is jelen volt, aki a külpiaci kilátásokról kérdezte a külképviselőket.

Egy letűnt kor gigászainak őrzője 

Az idén lesz másfél évtizede, hogy Budapest XXII. kerületében megnyílt a – ma már Memento Park néven ismert – kulturális-turisztikai látványosság első üteme, a Szoborpark. Itt azok az egykor készült szobrok láthatóak, amelyek a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer idején politikai megrendelésre kerültek a főváros köztereire. Szerencsésnek mondhatja magát Réthly Ákos, a Memento Park vezetője: mindig azt a munkát végezhette, amelyet szeret, és amelyben megtalálta az élvezetet, még ha kezdetben kihívások elé is állította az új feladat – mesélte el lapunknak.

TDM a startvonalon 

A várhatóan júniusban megjelenő pályázatok kiírása után hamarosan a konkrét megvalósulás szakaszába lép a régóta várt turisztikai desztinációmenedzsment- rendszer (TDM) kiépítése. A cél az, hogy a csekély mozgásterű Tourinform-irodák, valamint a térségi és régiós szintek (RMI-RIB) átalakítása révén épüljön fel egy teljes hatáskörű, közhasznú turisztikai szervezeti rendszer, amelynek helyi, mikrorégiós és régiós szintjei eltérő kompetenciákkal, de szoros együttműködésben dolgoznak. Kétrészes cikkünkből minden információt megtudhatnak az érdeklődők.

Nincs két egyforma nap 

Sportcsapatok, sztárzenekarok, fontos üzletemberek, vállalati csoportok egyre gyakrabban bérelnek maguknak repülőgépet egyetlen utazásra, de ugyanezt teheti a megrendelő egy fontos csomag gyors célba juttatása érdekében. Idehaza is folyamatosan növekszik az igény a különböző célú alkalmi repülőgépbérlés iránt. A komoly szaktudást és nemzetközi kapcsolatrendszert feltételező charterbróker-tevékenységgel csupán néhány specialista foglalkozik hazánkban, egyikük a brit Chapman Freeborn Air Market Kft., a Chapman Freeborn csoport tagja, amelynek ügyvezetője, Bálint Csaba avatja be most olvasóinkat a szakterület rejtelmeibe.

A Travolta-effektus 

A nyári szezon kezdetére időzítve meghökkentő esemény, Guinness-rekordkísérlet szervezésével száll versenybe és pozicionálja át magát az IBUSZ. Cél a fiatalabb korosztályok megszólítása.

Akadozó adatszolgáltatás 

Egyre több olyan szálloda van, amely nem vagy késve ad adatokat a Központi Statisztikai Hivatal által készített havi szállodai gyorsjelentésbe, pedig ezzel nemcsak az adatgyűjtést nehezíti meg, hanem törvényt is sért. A statisztikákat megbízhatatlanná tevő szabályszegést a jegyzők minimális bírsággal büntethetnék, de általában nem teszik.

Chipben az igazság! 

A 2006 őszén bevezetett burgundi vörös színű magyar úti okmányok már a legmodernebbek közé tartoznak. A biometrikusnak nevezett útlevélben rádiófrekvenciás chip is található, amely azonban egyelőre csak azokat az adatokat tartalmazza, amelyek az útlevélből is kiolvashatók. 2009 júliusától ellenben már benne lesz az ujjlenyomatunk is, amellyel az azonosítás még egyértelműbbé, a hamisítás pedig még nehezebbé válik. A modernizálás több milliárd forintunkba kerül.

A Dunakanyar déli kapuja 

Magyarországon összesen hét olyan csomópont mutatható ki, ahol a természet, a történelem, az építészet és a kultúra egymásra épüléséből mágikus kisugárzás árad, és ezek egyike a Dunakanyar, benne Váccal – emlékeztetett Philipp Frigyes, a város főépítésze. Kedvetlen évtizedek után újra ragyogni kezd a Duna menti kisváros, és eljött az ideje, hogy az utaztatók is felfedezzék értékes kincseit.

Májusban kivirul a Balaton 

Sokoldalú pihenést és szórakozást nyújt a magyar tenger. Bár a Balaton főszereplője a víz, májusban még nem kábító a forróság, csábító a lehetőség, hogy a tó környékének egyéb turisztikai kínálatát is felfedezzük. Ráadásul előszezonban kedvezményes lehetőségeket is kínálnak a szolgáltatók.

Szekszárd és környéke 

Mint a megyeszékhely szülötte örömmel és fokozott kíváncsisággal vettem részt a Szekszárd és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által szervezett áprilisi tanulmányúton. A háromnapos kiránduláson úgy láttam, hosszú idő után végre valódi lépések történnek a térség turisztikai fellendítésére. Ebből a hivatalok mellett a civil és a vállalkozói szféra is kiveszi a részét.

Minőség és elegancia a Szépasszony-völgyben 

Eger Magyarország harmadik leglátogatottabb városa. A történelmi nevezetességek, a finom helyi borok, a barokk épületek és a gyógyvizek minden korosztály számára vonzerőt jelentenek.

Vidéki turisztikai befektetések 

Előző lapszámunkban már beszámoltunk néhány nagyszabású fővárosi és Budapest környéki turisztikai fejlesztésről. Vidéken is hasonló a helyzet: egymást érik az új vagy épülőben lévő turisztikai létesítmények. Részben az uniós pályázati lehetőségek következtében, részben mert a hagyományos piacok csökkenő hozama a turisztikai befektetésekre irányította a pénzemberek figyelmét.

Törvényre várva 

Tavaly óta nemcsak felkerülni, de lekerülni is lehet a világörökségeket tartalmazó listáról. A precedensértékű döntésnek Omán volt a kárvallottja. Az utóbbi években azzal kapcsolatban is kételyek merültek fel, vajon Magyarország megfelelően kezeli-e világörökségi helyszíneit. A világörökségi törvény kidolgozása tovább nem halogatható.

Vendégcsalogató tippek 

Magyarországon éghajlati okok miatt a szezonalitás gyakran korlátozza a turistaforgalmat, ami különösen nyáron a vízparti településeknek okoz fejtörést. Ezekben a régiókban ráadásul az egyébként is rövid, alig hathetes főszezont gyakran megkurtítja vagy derékba töri néhány hűvösebb, esős nap. Ezért is válhat hangsúlyosabbá az alternatív, turistacsalogató csomagok kidolgozása, különösen most, a Vizek évében. Cikkünkben marketingszakértők és gyakorló szolgáltatók tanácsait foglaljuk össze.

Harc a partnerekért 

Több mint 25 százalékkal nőttek az előszezoni foglalások a Best Reisennél az idén az elmúlt év azonos időszakához képest. A cég kiemelt jutalékot ad online foglaló partnereinek, és a Dino Clubbal erősít. Szezonkezdetről, üzletpolitikáról, trendekről beszélgettünk Zám Tibor irodavezetővel.

Lufthansa: bevételi rekord és költészet 

Bő egy évvel ezelőtt foglalta el állomáshelyét Tamur Goudarzi-Pour, a Lufthansa regionális igazgatója, aki 15 országot irányít Budapestről. A német légitársaság 2007-ben rekordévet zárt, legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy utasainak verseskötetekkel kedveskedett a költészet napja alkalmából.

Egyre több az érdeklődő 

Április 3-án tartották a 11. német utazási börzét Bécsben, a Schönbrunni Kastély Orangerie üvegházában. Az idei regionális workshopot minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte: 64 kiállító és összesen 322 résztvevő volt kíváncsi a német kínálatra az osztrák, magyar, cseh, szlovén és szlovák piacról.

További milliárdokra lenne szükség 

Miközben Budapestet több mint hetven éve hivatalosan is fürdővárossá avatták, a város műemlék fürdői évtizedeken át elhanyagolt állapotban várták a vendégeket. Az utóbbi évek örvendetes rekonstrukciós pályázatain milliárdok találtak gazdára, ám szakértők szerint kétszer ekkora összegre lenne szükség ahhoz, hogy az összes épület visszanyerhesse korábbi pompáját.

Ökoturistákra várva 

A Baranya és Somogy megye 29 Dráva menti települését érintő „Drávaprojekt” több mint 200 km hosszan az idegenforgalomtól korábban elzárt határ menti területeket célozta meg. A természetvédelem és a turisták érdekeinek harmonikus összehangolását a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság biztosította, míg a 41 új, organikus stílusú, tájba illő és egymással egységes építészeti rendszert alkotó épület Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész munkáját dicséri.

Ajánló 

A mai világban egyszerre oly sok mindennek kell megfelelnünk, hogy nehéz egyenes irányt szabni magunknak.

Folyamatban levő ügyek 

Lapzártánk utolsó óráiban, április 28-án délben éppen új miniszterek kinevezését, tárcák összevonását, átszervezését jelentette be a miniszterelnök. A hírek szerint most nem vált tárcát a turizmus, de új minisztert kap Gyenesei István személyében.

Kormányzati szigor a feketekereskedelem ellen 

A feketekereskedelem felszámolására irányuló határozott kormányzati szándék hallatán joggal várta az utazási szakma az erőteljesebb fellépést az engedély nélkül utaztatók, illetve külföldi idegenvezetők ellen. Eddig azonban a keménység csak a szavak szintjén nyilvánult meg.

Przemysl – Magyarország kapuja 

Przemysl dél-kelet Lengyelországban, a San folyó partján fekszik, 12 km-re az ukrán határtól. Több mint ezeréves múltra tekint vissza, valamikor az Osztrák-Magyar Monarhiához tartozott, Magyarország keleti kapuja, Galícia egyik fontos központja volt.

Egy pötty a térképen: a Feröer-szigetek 

-Mit csinálsz a hétvégén? -Megyek a Feröer-szigetekre. -Hova?? -A Feröer-szigetekre. -Az hol van? -Skócia és Izland között félúton. -Aha. És mi van ott?

Ajánló 

Folyamatosan olvasom és használom a Turizmus Trendet, amellett hogy érdekes olvasmány, a szakmai munkámhoz a lapban szereplő információk elengedhetetlenül fontosak.

Liptói kaland 

Az 1980-as évek végéig Szlovákia a magyarok legnépszerűbb utazási célpontjai közé tartozott a kedvező ár-érték arány és az ideális hóviszonyok miatt, ugyanakkor jókat és olcsón lehetett itt enni és inni. A rendszerváltás után esett Szlovákia népszerűsége a magyarok körében, de most itt az ideje újra felfedezni a térséget, hiszen az elmúlt években komoly fejlesztések történtek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!