Útkeresőben az üzleti utaztatás 

Szakmai etikai kódex kidolgozását sürgeti a BTI Magyarország ügyvezető igazgatója, aki rövid távon a konferenciaturizmus, a céges tréningek és szemináriumok fellendülésére illetve az üzleti turizmus mérséklődésére számít.

Nyakunkon a síszezon 

Októberben az utazási irodák kínálatában már felbukkantak a téli sportajánlatok. A legtöbb cég besíelő, szezonnyitó és teszttúrákat is szervez, akadnak olyanok is, amelyek a szezon előtti kedvezményes foglalásokra fektetik a hangsúlyt.

Gazdag téli kiutazási kínálat meglepetések nélkül 

Csendes, nyugodt, szenzációktól mentes téli szezonra számít a hazai túraszervezők többsége. Jelentős utasszám- növekedés többnyire csak egyegy úti célban várható a tour-operátorok szerint. Ebben nagy szerepet játszik a kerozin árának emelkedése. A Travel Service charter- légitársaság magyarországi igazgatója, Farkas Attila lapunkat arról tájékoztatta, hogy cégük a világpiaci áremeléssel szinkronban 30 százalékkal növelte bérleti díjait, ami egy tengerentúli út esetében tízezer forint körüli többletköltséget jelent a tavalyi árhoz képest.

Ajánló 

A Turizmus Trend a szakma egyik legfontosabb lapja, amely ahogy a nevében is benne van, informál az újdonságokról és a várható tendenciákról.

Pécs lesz a kulturális főváros 

Szerintem is szakmai döntés született arról, hogy melyik magyar város legyen 2010-ben Magyarország kulturális fővárosa.

Utazási irodai továbbképzés Karintiában 

A nyár elején Lavanttal, Millstätter See és Südkärnten régiókba invitálta az utazási szakembereket az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. A Döbriachban szervezett workshopon és tanulmányúton 59 magyar résztvevő mellett szlovákiai, horvátországi és szlovéniai kollégák is részt vettek.

Átmeneti visszaesés 

A július 7-i, londoni terrorcselekmény után a World Travel & Tourism Council elemzése szerint Nagy-Britannia 2005-ben a tervezetthez képest 1,9 százalékkal, vagyis 588 ezerrel kevesebb turistát fogad majd.

Fejlesztések Heves megyében 

Heves megye turisztikai kínálata rövidesen több létesítménnyel bővül. Az egri várban már átadtak egy konferencia- és kiállítótermet, Szilvásváradon pedig jövőre két magas színvonalú szálláshely nyitja meg kapuit.

Mindent elsöprő optimizmus 

Adatdömping van: a napokban adták ki a KSH tavalyi évre vonatkozó végleges tájékoztatóját, valamint az elsõ féléves adatokat és a január–júliusi szállodai mutatószámokat elemzõ gyorstájékoztatót. A kirajzolódó kép nagyon pozitív.

Fehér éjszakák a számik földjén 

A finn Lappföld nemcsak télen érdekes. A Finnország északi csücskében elterülő Inari tartományt elsősorban a nyári hónapokban keresik fel az utazók, hogy részesei legyenek a szó szoros értelmében vett ragyogó élménynek, az éjszakai napsütésnek.

Kegyhelyek és ipari műemlékek 

Lengyelország középső térségében, a Sziléziai Vajdaságban a rendszerváltozás óta fokozatosan előtérbe kerül az idegenforgalom. A mára teljesen leépített nehéz- és könnyűipari központokban a technikai létesítmények turisztikai hasznosításával próbálkoznak. A Sziléziában évszázados hagyományokra visszatekintő zarándokturizmus továbbra is töretlen népszerűségnek örvend.

Élesedik a verseny 

Tavaly nem rendeztek ugyan több konferenciát Budapesten, mint egy évvel korábban, de sokkal hosszabb volt a vendégek tartózkodási ideje, így a magyar főváros meg tudta őrizni 9. helyét a Kongresszusszervezők Nemzetközi Szövetsége (ICCA) világranglistáján – mondta el lapunknak Sztojanovits Kristóf, a Magyar Kongreszszusi Iroda vezetője.

Nincsen rózsa tövis nélkül 

Az üdülési csekkrendszert sikertörténetként tartják számon a hazai turizmusban. A kiadott utalványok száma évről évre rohamosan növekszik, az elfogadóhelyek köre is folyamatosan bővül, és a rendszerhez csatlakozó szolgáltatóknál nő az utalványból származó forgalom aránya. A beváltóhelyek, elsősorban szállodák és utazási irodák főként a magas jutalékdíjakat és a hosszú átfutási időt említik a rendszer hátrányaként.

Jó kezdet az ágazatnak 

Stratégiai szempontból jónak minősítette a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát a KPMG ex ante elemzése.

A korrektség a legfontosabb 

„Nem érdemes a turistáknak jobbat ígérni annál, mint amire számíthatnak. A korrektség mindig kifizetődő” – foglalja össze szakmai hitvallását Kardos Endre, aki időnként a reptéri buszra szállva faggatja a külföldieket tapasztalataikról.

Akit a kémény füstje megcsapott… 

A magyar utazók lassan kezdik megismerni és megszeretni a luxushajóutakat. Míg néhány évvel ezelőtt alig néhány száz honfitársunk választott magának tengeri hajóúttal egybekötött vakációt, addig az idén várhatóan már háromezernél is többen kelhetnek útra a földközi-tengeri, karibi, esetleg észak-európai, dél-amerikai vagy ázsiai körutazásokra. A hazai piac sajátossága, a nyelvtudásbeli hiányosságok miatt több iroda is magyar idegenvezetővel kínálja üdüléseit egy-egy időpontra.

Újdonságok és kuriózumok Velencétől Dunaújvárosig 

Az MT. Rt. Közép- dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága az ország egyik legkisebb, ám legszínesebb régiójának új szolgáltatásait, és egy megszokottól eltérő turisztikai termékét bemutató túrára hívta az utaztatókat és a médiát.

Beregi barangolás 

A 2001-es nagy tiszai árvíz óta több ezer összedőlt házat és középületet építették újjá az ország észak-keleti részében, sőt a vendégeket is új turisztikai tervekkel próbálják odacsalogatni. A fejlesztésekről augusztus végén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Központjának tagjai személyesen is meggyőződhettek.

Utazási irodák weboldalai 

Az utazási irodák értékesítésében egyre nagyobb szerepet játszik ugyan az internet, de a weboldalak fejlesztésére mintha a szükségesnél kevesebb energiát fordítanának.

Mindenki mindenki ellen, mindenhogyan 

A turisztikai szakma évtizedeken keresztül megszokott szereposztása: az utazásszervezők, szállodák, légitársaságok, vasutak és más szolgáltatók, illetve a viszonteladó utazási irodák közötti, forgalmi jutalékon alapuló hagyományos kapcsolatrendszer az utóbbi évek során alapjaiban változott meg. Általános trend, hogy szinte senki sem vár közvetítőkre, maga keresi meg a vevőket. A legnagyobb nyomás a viszonteladókra nehezedik.

 A régi siker nem siker 

A Hotel InterContinental Budapest tavaly év végén kinevezett, húszéves szakmai tapasztalattal rendelkező vezérigazgatója úgy látja, a szálloda első féléves eredményei jók ugyan, de ezt elsősorban annak köszönhetik, hogy Budapest fellendülőben lévő, pezsgő város, ahová egyre több turista jön. Szerinte készülni kell a „hét szűk esztendőre” is.

Rozsdakörzetből kreatív negyed 

Az Európa Kulturális fővárosa címért versenyben maradt hét magyar város pályázataikban az uniós irányelveknek megfelelően a közterek, közparkok megújítására, kulturális létesítmények létrehozására, és hosszú távú, úgynevezett kulcsprojektek megvalósítására szőnek terveket.

A múzsák bére 

Az Európai Bizottság 2003-ban nagyszabású tanulmányt készített az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatokról. A 29 évad adatainak összevetése számos hasznos következtetéssel szolgálhat a magyar pályázók számára is. A kutatás készítői különösen javasolják az idegenforgalmi statisztikák készítését, amelyek révén egyértelműen lemérhető és számszerűsíthető a projektek sikere.

Kulturális csereprogramból városfejlesztési megaprojekt 

1985 óta minden évben megválasztják Európa Kulturális Fővárosát. Nekünk, magyaroknak első ízben 2010-ben lesz lehetőségünk bemutatkozni ezen a megmérettetésen. A hazai városok körében nagy volt az érdeklődés; az első körben tizenegy település pályázott, jelenleg már csak heten versenyeznek a címért, amely több tízmilliós értékű fejlesztéshez segítheti a győztest.

A vidék mellett voksolnak 

Az Európa Kulturális Fővárosa címért Budapest mellett hat vidéki város maradt versenyben. A kormány október végén hirdet győztest. Ön melyik települést választaná?

Romba dőlt Louisiana turizmusa 

A Katrina hurrikán romba döntötte New Orleans 5 milliárd dolláros forgalmú turisztikai iparágát, amely egész Louisiana állam legfőbb bevételi forrása volt idáig. Idén szeptemberben és októberben több mint 100 rendezvényt tartottak volna az amerikai nagyvárosban, ezek mindegyikét lemondták vagy áthelyezték új helyszínre. Akad, aki biztos abban, hogy a város néhány hónapon belül újra képes lesz vendégeket fogadni, de a New York-i példa azt mutatja, akár két évig is tarthat a visszaesés.

Tizedik születésnap 

Örömmel köszöntöm kedvenc szaklapom, a Turizmus Trend olvasóit abból az alkalomból, hogy az idén ünnepli 10. születésnapját a Best Reisen, a magyar charterpiac meghatározó szereplője.

Nehéz idők 

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást követő időszakban egyszer már megkongatták a vészharangot a légitársaságok felett.

Brit marketingoffenzíva Közép-Európában 

Újra lesz hivatalos képviselője Magyarországon a brit turisztikai hivatalnak. A nyár elején hirdetett pályázatot a Visit Britainnal szorosan együttműködő, a brit kultúra nemzetközi népszerűsítésén fáradozó British Council az állás betöltésére. Lapzártánk idején dől el, ki lesz a magyarországi megbízott. A képviselet-nyitás kapcsán régiónk felértékelődéséről beszélt lapunknak a Visit Britain regionális igazgatója, Garry White.

Nagyot álmodnak 

A Hungexpo privatizációja kapcsán felmerült egyik kérdés az, mennyivel növelheti a szállodák forgalmát, illetve mennyi pótlólagos forgalmat generálhat az, ha Kőbányán egy virágzó vásárváros jönne létre.

Igényesebbek a magyarok 

A legfrissebb statisztikákból kiolvashatjuk: idén az első félév során ismét nőtt a belföldi turistaforgalom.

Vissza a kultúrához 

Gyerekszínészként kezdte, majd néhány éves szállodaipari kitérő után a Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapításával visszatalált a kultúrához.

Az osztrákok csak a Dunáig jönnek 

Bár kereskedelmi szálláshelyeinken ma már jóval alacsonyabb az osztrák vendégéjszakák száma, mint 15 évvel ezelőtt, Magyarország számára tavaly még Ausztria volt a második legfontosabb küldőország. Az ez évi adatok alapján már csak a dobogó harmadik fokán állhatnak az osztrákok, a németek és a britek mögött.

Helycserés támadás a turisztikai toplistán 

A nemzetközi turistaérkezésről szóló tavalyi statisztikák összesítése alapján a Turisztikai Világszervezet (WTO) arra hívja fel a figyelmet, hogy 2004-ben jelentősen módosult a világ legnépszerűbb desztinációinak sorrendje. Különösen az ázsiai úti célok javítottak pozícióikon.

Szórakoztató történelemóra 

„Aggáda, a hagyomány elbeszélése színekkel, illatokkal, hangokkal” – csalogat a Zemplén zsidó örökségeinek felfedezésére Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzati Hivatala. A kialakítás alatt álló új turisztikai termék bevezetését markáns marketingkampány kíséri, ahogy azt a megyétől az utóbbi években megszokhattuk.

Gémeskút, malomalja, fokos 

Falusi hangulat, rengeteg finom étel, pálinka, bor, mosolygó házigazdák, lovaglás, szúnyog, víz, gyógyfürdők, kézművesek, néptáncosok, egy-egy közeli város egy-egy szép utcája vagy tere – ha jól sikerült, nagyjából ehhez hasonló nyomokat hagyhat egy vendégben néhány nap egy dél-alföldi falusi szálláshelyen.

Észak-Magyarország 

Észak- Magyarország az egyik ideális célpontja azoknak a turistáknak, akik pihenésük idején testi és szellemi felüdülésre vágynak. A régió klimatikus gyógyhelyei, barlangjai, gyógy- és termálfürdői, valamint az országban egyedülálló széndioxidos szárazfürdő méltán nyűgözi le a wellness életmód követőit.

Ismeretlen ismerősök 

Vegyes érzelmeket váltott ki a szakmában a májusi Magyarországimázskampány, pedig az MT Rt. marketingigazgatója szerint működik.

Útikalauz autósoknak 

Az internetes fórumokon és az autóklubok oldalain bőséges, friss és állítólag megbízható információ áll rendelkezésre arról, mire kell számítanunk, míg elérjük úticélunkat.

Malév: irány a Oneworld 

Nem úgy és nem akkor, de megtörtént a rég várt lépés: május végén a Malév szándéknyilatkozatot írt alá az egyik globális légi szövetséghez való csatlakozásról.

Járatok Debrecenből Münchenbe 

Májusban útjára indult az első menetrend szerinti légi járat a debreceni repülőtérről Münchenbe. Az útvonalat az OLT (Ostfriesische Lufttransport) GmbH repüli Saab 340-es típusú géppel, az Airport Debrecen Kft. támogatásával.

Elzász 

Az autóbuszos körutakhoz képest előretörtek a tengerparti üdülések, az egzotikus utazások, és legújabban a fapados légitársaságok városlátogató útjai. Németországban 10 százalék alá csökkent tavaly az autóbuszos körutak száma. Nem kell azonban még temetni a buszos turizmust. Aki jól választja ki az úti célt, és még a fapadosokra is épít, az profitálhat a piac változásából.

Dalmát kajaktúra 

Egyre több hazánkfia keres magának olyan üdülési lehetőséget, ahol az aktív turizmus különböző fajtáit is kipróbálhatja.

Kapacitáscsökkentés Keleten 

Az árbevétele, utasainak száma és vagyoni biztosítéka alapján második legnagyobb hazai túraszervező cég, a Kartago Tours az erőltetett kínálatbővítés helyett arra törekszik, hogy stabil piaci pozíciót szerezzen egy-egy olyan tömegturisztikai desztinációban, mint Tunézia és Egyiptom.

A változás diszkrét bája 

Kijev repülőteréről gyönyörű, ápolt gesztenyafasor, nyír- és fenyőerdő között kétszer négysávos, 30 kilométeres autópályán érkeztünk a fővárosba. Mellettünk a legkorszerűbb nyugati autómárkák suhantak. A távolból, a smaragdzöld lombok közül messze ragyogtak a templomok aranykupolái. A Dnyeper túlsó partján 10-25 emeletes lakóházak épülnek; a találkozás az új Kijevvel meglepően izgalmasnak bizonyult.

Turistarezervátum 

Hamisítatlan tengerparti életérzés, ötcsillagos kiszolgálás, barátságos személyzet várja a török Riviérára érkezőket. A szállodák azonban a világ bármelyik mediterrán tengerpartján lehetnének, a „valódi” Törökországból nagyon kevés látszik.

Bohémek és sportemberek városa 

Budapesttől alig négyszáz kilométerre található a Szerbia–Crna Gora-i államközösség fővárosa, Belgrád. A ma közel kétmillió lakosú nagyvárost a középkorban Nándorfehérvárnak nevezték. A közelség és a sok közös történelmi emlék ellenére keveset tudunk róla.

Élet Európa közepén 

A turisták körében a legnépszerűbb német tartomány Bajorország. A térség északi részén található Frankónia és annak központja, Nürnberg rengeteg meglepetést tartogat az idelátogatóknak. A természeti és történelmi adottságok mellett a kiállítások és vásárok, valamint a hangulatos sörözők, éttermek adják a térség vonzerejét.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!