Kerékpársztráda a Tisza-gáton? 

Olyan világszínvonalú turisztikai vonzerő jöhet létre akár egy-két éven belül hazánkban, amelyet ma még a szakmabeliek sem ismernek. A Tisza-gát több száz kilométer hosszú, összefüggő, tükörsima, aszfaltborítású koronáját a kerékpárosok autóforgalomtól mentes útvonalként használhatnák – ha az árvízvédelmi fejlesztések továbbra is prioritásként kezelik a gátkorona aszfaltozását.

Egy hasznos fertőzés kezdete 

Sokaknak a kerékpáros-turizmus lesz a következő fertőzés a wellness után – jósolta Oláh Péter, a zalakarosi Hotel Karos Spa elnök-vezérigazgatója egy decemberi fórumon. A térség turisztikai szolgáltatóit, önkormányzatait és más érintett szervezeteit a helyi önkormányzat hívta össze, hogy közösen tegyenek a kerékpáros-turizmus fellendítéséért.

Gyopárosfürdő, Békés megye gyöngyszeme 

A wellnessturizmus kapcsán talán még keveseknek jut eszébe Orosháza-Gyopárosfürdő, holott gyógyvize több mint száz esztendeje ismert, mára pedig turisztikai szolgáltatásaival is felveszi a versenyt a legjobb hazai fürdővárosokkal.

Lyoni születésnap 

Tíz évvel ezelőtt nyílt meg az Air France légitársaság gyűjtő-elosztó központja Lyonban. Rhone-Alpes tartomány középkori falvak és borvidékek gyűrűjében fekvő fővárosa az átszállási lehetőségeken túl rengeteg érdekes látnivalót is kínál.

Becsületes adakozók és potyautasok? 

Több mint 200 millió forintos büdzsével valószínűleg egy-két hónapon belül működni kezd a Légi Marketing Alap. Vannak, akik elégedettek az eredménnyel, mások azt mondják, akár 80 millió forinttal is nagyobb lehetne ez az összeg, ha nem tesz keresztbe a szűklátókörűség és a lustaság.

Felmérés a szállodai animációról 

Gyakran emlegetett kifejezés az animáció, igaz, sokan nincsenek tisztában a szó jelentéseivel, noha ez a szabadidős turizmus egyik kulcsfontosságú versenytényezője. Az animáció „klasszikus megfogalmazásban” nem más, mint egy közösséget és személyenként annak tényleges és potenciális tagjait aktivizálni, lelkesíteni valamilyen tevékenységre.

Gyenge marad-e a dollár? 

Miközben a dollár az euróhoz viszonyítva immár egy éve folyamatosan gyengül, hazai devizánk értéke nem sokat változott október–november folyamán, de talán enyhe gyengülésnek lehetünk tanúi.

Stabil kínálat 

Az idén is bőséges a hazai turisztikai vásárkínálat. A szervezők egy része ingyenes belépővel próbálja becsalogatni a látogatókat, mások szakmai konferenciát és programokat ajánlanak. Vásári lista a www.turizmusonline.hu oldalon.

Ajánló 

Kollégáimmal rendszeres olvasói vagyunk a Turizmus Trendnek, a Napi Turizmus hírlevélnek, valamint a Turizmus Online-nak.

Új év, új lehetőségek 

Bízom benne, hogy ez évi első számunkban számos hasznos és érdekes írást találnak olvasóink.

Jövőre szigorítás várható az árfeltüntetésben 

Több mint egy éve létezik egy EU-határozat, amely többek között azt is rögzíti, a légitársaságoknak hogyan kell feltüntetniük a légiszolgáltatás díját. Az Európa Tanács októberben foglalkozott az üggyel, a határozatból mégsem lett törvény. Jövő májusban visszatérnek a kérdésre.

Szingapúrból jelentjük 

Október végén forgalomba állt az Airbus új óriásgépe, az A380-as. A Singapore Airlines részére leszállított 500 férőhelyes gép első útja Szingapúrból Sydneybe, majd vissza vezetett. Egy honfitársunknak sikerült alig 600 dollárért helyet foglalnia az első járatra. Exkluzív tudósítás.

Devizapiaci előrejelzés 

Előző havi cikkünkben megpróbáltuk bemutatni az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlásának folyamatát és ennek hatását a világ pénzügyi piacaira, továbbá előrejelzést adtunk a forint rövid távú árfolyammozgására. E havi cikkünkben ismét elővesszük a forintot, megvizsgáljuk a már hosszasan bemutatott jelzálogpiac összeomlásának utórengéseit, ehhez kapcsolódóan foglalkozunk a többi kelet-európai devizával.

Visszaestek a légitársaságok reklámköltései 

Sok utazási iroda és néhány szálloda a turisztikai szektor átlagánál jóval többet költött reklámra az idei év első nyolc hónapjában. Mélyen alulmúlták viszont tavalyi teljesítményüket a légitársaságok.

Málta, a fesztiválok országa 

A máltai nyelv az arab, az olasz és az angol különleges keveréke. Ugyanez a sajátos elegy az élet minden területén megfigyelhető. E különleges hely, a Budapest területénél is kisebb mediterrán szigetcsoport, Málta és kistestvérei, Gozo és Comino, 840 mérföldnyire, alig kétórás repülésre találhatók tőlünk.

Sierra Leone 

Mi tagadás, az országnak nincs túl jó sajtója. Az átlagembernek Sierra Leonéről a gyémántok, a drogos gyermekkatonák, a múlt század véres afrikai polgárháborúja jut eszébe. Minket néhány napon keresztül arról próbáltak meggyőzni, hogy ez már a múlté. Sikerült, persze ettől még Sierra Leone nem kimondottan turistacsalogató hely. Viszont aki elmegy, nem bánja meg – a világ egyik legvalószerűtlenebb országát ismerheti meg.

A medical wellnesstől a gyógyfürdőfejlesztésekig 

Novemberi lapszámunkban immár hagyományosan bővebben foglalkozunk az egészségturizmus aktuális kérdéseivel. Összeállításunkban számos információt találhatnak olvasóink a legújabb trendnek tekinthető medical wellnesstől az egészségturizmus-fejlesztési stratégián át a termálklaszterekig. Írásunkból az is kiderül, melyek a legnépszerűbb hazai gyógy- és wellnessfürdők.

A nagy balhé 

Felkavarta a kedélyeket, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) több mint harminc utazási irodát törölt a nyilvántartásból. Többen bürokratizmust emlegetnek, mások összesküvéselméleteket gyártanak.

Óceánjáró hotelek, szórakoztató szigetek 

Eddig sem lehetett panasz az óceánjárók forgalmára, de az idén várhatóan rekordok dőlnek meg. A hajótársaságok nemzetközi szervezete szerint 2007-ben csaknem 13 millió utas száll hajóra, hogy luxuskörülmények között pihenhessen.

Sícharter indul Torinóba 

Előző számunkban, az utazásszervezők téli árualapját ismertető cikksorozatunk első részében elsősorban a charteres kínálattal foglalkoztunk. Most igyekeztünk a síajánlatokból ízelítőt nyújtani, de beszámolunk az elmúlt hónapban tartott katalógusbemutatókról is.

Ajánló 

Régóta vagyok előfizetője és olvasója a Turizmus Trendnek.

A kiemelt projektekről 

Nagy érdeklődéssel várta a szakma a nagyprojektekről szóló kormánydöntést, amelyekről lapunk előző számában írtunk. Három szakembert kérdeztünk most arról, a nyertes tervek hogyan illeszkednek a gazdaságosság, a fenntartható fejlődés és a területi felzárkóztatás követelményeihez.

Hány forintot ér év végére az euró? 

Az elmúlt hetek, hónapok heves devizaárfolyam-mozgásai miatt indokolt, hogy a turisztikai szakma is betekintést kapjon a közelmúlt eseményeibe és a középtávon várható árfolyammozgásokba. Hiszen nem mindegy, hogy a következő hónapokban 245 vagy 270 forint/euró árfolyamon köttetnek meg a szerződések. Először tekintsük át, milyen hatással járt az amerikai másodlagos jelzáloghitelezés összeomlása a tőke- és devizapiacokon.

Kezdetnek nem rossz 

Több szűk esztendő után végre jó szezont zártak a balatoni szolgáltatók. A tartós sikerhez azért még hiányzik néhány feltétel, a szezon meghosszabbítása lenne az egyik legfontosabb feladat.

Mérlegen a Forma–1 

Az idén kifejezetten sok turista érkezett a mogyoródi futamra, a magyarországi Forma–1-et rendező cég azonban várhatóan ennek ellenére veszteséges lesz, ahogy már évek óta. A megkérdezett turisztikai szakemberek mégis egyetértenek abban, Magyarország jól jár a rendezvénnyel.

Bacchus nyomában 

Ugyan egyre több importbor is fogy az országban, mégis reneszánszát éli a hazai borkultúra. A nyár eleji „Nyitott Pincék Napja” után ősszel, szüretkor és az új borok ünnepén lendül fel újra a borturizmus is. Majd kéttucatnyi borvidék között válogathatunk: érdemes néha a kevésbé ismert vidékeket is felfedezni.

Várak, kastélyok, templomok 

A magyar utazók körében az utóbbi évek során Lengyelország ismét divatba jött. A Lengyel Turisztikai Hivatal legutóbbi tanulmányútján Alsó-Szilézia néhány érdekes kastélyát és várát látogattuk meg.

Kis Magyar Csődtörténet 

A Turizmus Trend szeptemberi számában körképet adtunk a nyári last minute akciókról. Cikkünkben több tour-operátor is jelezte, a szezon vége felé elképzelhető, hogy egy-két kevésbé tőkeerős vállalkozás csődöt jelenthet, mivel a gyenge kereslet miatt csak veszteségesen alacsony áron lehetett sok utat eladni. Így is lett.

Bolgár all inclusive-vita 

Bulgáriában, a Fekete-tengeri üdülőhelyeken is egyre népszerűbb az all inclusive (AI) ellátást, bár a szolgáltatás ellenzőinek tábora legalább akkora, mint híveié.

Finomhangolás 

Okulva a nyáron kialakult helyzetből, a kényszerű last minute akciókból, úgy tűnik, a téli szezonban visszafogottabbak az utazásszervezők a charterezés terén. Ráadásul sokkal kevesebb a rendelkezésre álló nagy repülőgép is; az irodák ezért – ahol lehet – inkább menetrend szerinti járatokkal szervezik meg az általuk kínált utakat.

Első olimpiájára készül Kína 

Elkezdődött a visszaszámlálás: alig egy év múlva, 2008. augusztus 6-án kezdetét veszi a pekingi olimpiai játékok. Az építkezés jól halad, a létesítmények lenyűgözőek lesznek; azonban olyan hangokat is hallani, amelyek szerint nem volt szerencsés a rendezés jogát Kínának adni a környezetszenynyezés és az emberi jogok gyakori megsértése miatt. Sokan viszont úgy gondolják, hogy éppen a világ legnagyobb sporteseménye hozhat az országban ezeken a területeken is pozitív változásokat.

Folytatódik a szállodaépítési láz Budapesten 

Két évvel ezelőtt szállodaépítési boom tört ki a magyar fővárosban, amely az idén sem hagyott alább. A fejlesztések befejeztével, különösen 2008–2011 között a kapacitások jelentős bővülésével számolhatunk. Cikkünkben bemutatjuk az aktuális beruházásokat, és Németh Richárd, a HORWATH HTL Hungary & Russia szállodaipari tanácsadó cég igazgatójának segítségével átfogó képet próbálunk adni a fejlesztési trendekről.

A jövő megérkezett 

Számtalan fejlesztéssel igyekszik globális vezető pozícióját megerősíteni az Air France-KLM légitársaság-csoport. Legnagyobb gyűjtő-elosztó pontján, a párizsi Charles de Gaulle (CDG) repülőtéren új beszállószatellitet avattak, és létrehozták eddigi legnagyobb üzleti várótermüket. A termékfejlesztések terén is kirukkolnak néhány újdonsággal: modernizálják a fedélzeti szórakoztatást, tesztelik a gépen a mobiltelefonálás lehetőségét, rádiófrekvenciás csomagazonosítót és biometrikus beszállókártyát kívánnak bevezetni.

Ajánló 

Már iskolás éveim alatt is szívesen forgattam a Turizmus Trendet.

Reneszánsz ételek és italok az Osváthban 

Mátyás konyhája és zenészei három napra Érdligetre, az Osváth Étterembe költöztek április 14-16. között.

Kanyargó filmtekercsek nyomában 

Egy filmes forgatás több szempontból is fellendítheti az adott terület idegenforgalmi jelentőségét. Bár hazánkban még nem jellemző, hogy rajongók hada zarándokoljon el a forgatási helyszínekre, a külföldi stáb elszállásolása, egyéb igényeinek kiszolgálása fellendítheti a környék turisztikai bevételeit.

A Szikla majmai 

Gibraltár félsziget Spanyolország (ezen belül is Andalúzia) legdélibb sarkában, ott, ahol az Atlanti-óceán találkozik a Földközi-tengerrel. Nyugatról az Algecirasi-öböl és Algeciras város határolja a különleges politikai helyzetű Gibraltárt. Neve az arab Dzsebel al-Tárik („Tarik sziklája”) kifejezésre vezethető vissza, ugyanis 711-ben itt szálltak partra a hódító mórok Tarik vezette első csapatai.  

Kiemelt fejlesztések országszerte 

Komplex fürdőhelyi fejlesztés Hajdúszoboszlón, a Budai Várnegyed megújulása, a Szépművészeti Múzeum bővítése, a szentendrei skanzen fejlesztése, az esztergomi Bazilika alatti pincerendszer rendbetétele és a balatonfüredi történelmi városközpont revitalizálásának második üteme – néhány a legfontosabb turisztikai jellegű beruházásokból, amelyek kormánydöntés alapján pályáztatás nélkül jutnak komoly uniós forrásokhoz az elkövetkező években.  

Két keréken Magyarországon 

Olcsó, egészséges és környezetkímélő, és már miniszteri biztosa is van a kerékpározásnak Magyarországon. Ennek ellenére a kétkerekű népszerűsége meg sem közelíti a Lajtán túli területek biciklis boomját. Az autósok kereszttüzében nem könnyű Magyarországon a bringás élete. Pedig Európaszerte gőzerővel folyik az EuroVelo építése, amelynek köszönhetően a jövőben biciklivel a teljes kontinens széltében-hosszában bejárható. A leendő kerékpáros-úthálózat 12 útvonala eléri majd a 65 000 km-t.  

A belföldi forgalom a kiutazás rovására nő 

Németország az elmúlt évben megmaradt világelsőnek az utazások számát illetően. A várakozások szerint a németek utazásai az idén elérik a Szövetségi Köztársaság 2001. évi eddigi rekordját – mutat rá elemzésében a Német Utazási Szövetség (DRV). A F.U.R. (Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen) tanulmánya szerint a potenciális utazói piac újszerű szegmentálása segítheti a turisztikai szolgáltatókat a német turisták megnyerésében.  

Túlélőprogramot kínál a MÁV 

Július 25-én a 18.40-kor induló InterCity-járattal csaknem hét óra alatt jutottam le Szegedre Budapestről.  

Szocsiban lesz a 2014-es téli olimpia 

Az oroszországi Szocsiban rendezik a 2014-es téli olimpiát – döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 119. kongresszusán Guatemalában, kétfordulós szavazáson.  

Negyven éve Magyarországon 

A Lufthansa budapesti jelenlétének 40. évfordulója alkalmából Tamur Goudarzi-Pour, a Lufthansa kelet-közép-európai regionális igazgatója röviden felelevenítette az elmúlt négy évtized fontosabb eseményeit.  

Biztosítás és éttermi ebéd üdülési csekkért 

Az Allianz Hungária Zrt. és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) július 5-én aláírt együttműködése értelmében már belföldi üdülési biztosításra is költhető az üdülési csekk.  

Új Ryanair-járatok 

Idén télen nem repül Sármellékről Londonba és Frankfurt- Hahn repülőterére a Ryanair – jelentette be Tomasz Kulakowski, a légitársaság középeurópai értékesítési vezetője Budapesten július végén.

Ajánló 

A Turizmus Trend szakmai lapot nem először tartom a kezemben.Régóta forgatom,hogy az információkat első kézből hasznosíthassam munkám során.

Szomorú szállodai eredmények 

Meghökkentő adat olvasható a TRI Hospitality Consultingnak az európai szállodaláncok teljesít- ményét vizsgáló HotStat felmérésében.A jelentő- sebb európai nagyvárosokra vonatkozó kutatás szerint a budapesti szállodák nyereségessége esett a legnagyobb mértékben az idei első félév során a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hagyományok, ízek 

2008. február 25-én a békéscsabai Hotel Fiumében tartotta ételbemutatóval és kóstolóval egybekötött sajtótájékoztatóját a Békés megyei Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége. A rendezvényen bemutatkoztak a szövetséghez tartozó gasztronómiai fesztiválok és a támogató szakmai szervezetek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!