hirdetés

Trendek, előrejelzések a nyári főszezon előtt

Míg egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány jelentett akadályt az utazások terén, addig idén a gazdasági körülmények és az infláció mérsékelheti a magyarok utazási kedvét és lehetőségeit. A jelenlegi gazdasági helyzetben a lakosság fele igyekszik minél kevesebbet költeni, és negyedük gondolja azt, hogy le is kell mondania most a belföldi vagy külföldi utazásokról, derül ki a Hunguest Hotels megbízásából készült felmérésből.

hirdetés

A magyar lakosság 51 százalékának van szabadon elkölthető jövedelme, míg azonban 2022-ben minden negyedik válaszadó fordította ezt utazásra, addig 2023-ban már csak a lakosság ötöde nyilatkozott így. Ezzel párhuzamosan nőtt a megtakarítók aránya. Minden harmadik magyar választja az utazást és a wellnesst a feltöltődéssel járó aktivitások közül. Magyarország lakosságának 19 szátaléka biztosan részt vesz egy 1-3 éjszakás belföldi utazáson idén, ez a szám azonban 6 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben.

Ár-érték arányban belföld a nyerő

Az idei nyaralást tekintve ár-érték arányban vezet a belföld: a válaszadók 43 százaléka szerint idén anyagilag jobban jár, ha Magyarországon nyaral. A kutatás rákérdezett arra is, hogyan spórolnak az utazáson: az utazni tervező magyarok 34 százaléka ezért inkább nem utazik külföldre, a belföldi nyaralást minden tizedik magyar hagyná el.

Olaszország az élen, bezuhanó Görögország, Schengen miatt még népszerűbb Horvátország

A biztosan külföldre utazók első számú választása 2023-ban Olaszország, a dobogó következő fokain Horvátország és Ausztria található. Érdekes a Görögország iránti érdeklődés visszaesése, a 2022-es harmadik helyről a hetedik helyre került és feleannyian jelölték meg vonzó úti célként, mint egy évvel korábban. A külföldi utazást tervezők számára valamelyest vonzóbb desztináció lett Horvátország a schengeni övezethez csatlakozása miatt, a válaszadók 58 százalékának véleménye szerint.

Hajdúszoboszló / Forrás: Hunguest Hotels
Hajdúszoboszló / Forrás: Hunguest Hotels

Balaton, Eger és Hajdúszoboszló a legvonzóbb

A leginkább vonzónak tartott öt belföldi út cél: Balatonfüred, Eger, Hajdúszoboszló, Siófok és Visegrád a sorrend. Ezután következik Budapest, Hévíz, Sopron, Zalakaros, Esztergom, Egerszalók, a Mátra, Szeged, Gyula és Pécs. A vármegyeszékhelyek háziversenyében diadalmaskodó Eger mellett Szeged és Pécs végzett a dobogón, Debrecen futott be a negyedik helyre, mindössze egy hajszálnyival megelőzve Nyíregyházát. A korábbi turistamágnes desztinációk közül továbbra is tartja erős pozícióját – immáron turisztikai célpontként - a top 15 desztináció közül Sopron, Esztergom és Gyula.

Minden második magyar a párjával utazik belföldön, az úti célt együtt választják

A belföldön szállodai tartózkodást tervezők döntő többsége 2-3 éjszakás kikapcsolódást tervez, míg ötödük ennél is többet, 4-6 éjszakás tartózkodással számol. A jól megválasztott útitárs garancia a minőségi időtöltésre: minden második utazást tervező magyar a párjával utazik, harmaduk pedig a szűkebb családjával. A szállodai kategóriák közül a legismertebb wellness és vízi élménnyel rendelkező szállodák (56%), míg a legkevesebben a sport tematikájú szállodákról hallottak (12%).  A döntést közösen hozzák meg az úti célról, a legnagyobb arányban a wellness élmény, illetve a nyaralás céljából választanak szállodát.

Ha szálloda, akkor közvetlenül foglalás, fontos a wellness vagy a közvetlen fürdőkapcsolat

A szállodai tartózkodást preferálók között a többség közvetlenül a szálloda weboldalán vagy egyéb elérhetőségein foglal, ezután következnek az online utazásközvetítők oldalai.  A belföldi utazást tervezők körében a legfontosabb az ár-érték arány, a szállodai tartózkodásra vágyók körében pedig megjelenik a wellness részleg, a közvetlen fürdőkapcsolat, az ételkínálat és a szoba felszereltsége.  

Fontos lett a lemondási határidő 

A lemondási határidő fontos szempont a foglalási döntések meghozatalában, minden második válaszadó az utazás előtti egy hetet jelölte meg a megfelelő időintervallumnak. A koronavírus-járvány iránti félelem már nincs hatással az utazási döntésekre, viszont a vendégtérben elhelyezett kézfertőtlenítőknek továbbra is helyük van, a szobák, közös terek fertőtlenítése pedig alapelvárás.

 

 
(forrás: Hunguest Hotels)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk