hirdetés
hirdetés

Hegyikerékpáros túraútvonal-hálózatot adtak át a Mátrában

Közel kilencven kilométernyi erdei útszakaszt nyitott meg a kerékpárosok számára az Egererdő Zrt. A biztonságos, és akár családok által is használható úthálózatot ünnepélyesen kedden adták át a Görgői út bejáratánál, ahol a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezői is bemutatták a körverseny idei programját.

hirdetés

Törvényi változások és széles összefogás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a pihenőkkel bővített, kerékpárosok által is használható úthálózat a Mátra erdeiben – mondta a megnyitón Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: az Ipolyerdővel és az Északerdővel létrehozott konzorciumuk a kerékpárosok évtizedes igényét teljesítette a mintegy kilencven kilométeres úthálózat megnyitásával. A vezérigazgató hangsúlyozta: kerékpárosok számára megnyitott erdészeti utakról van szó, amelyeken lovas fogatok és gyalogos túrázók éppúgy megjelenhetnek, mint húsztonnás munkagépek, ezért az utak használóitól fokozott körültekintést kért.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere azt mondta: az összefüggő kerékpárutakban szegény Heves megyének nagyon fontos ez a fejlesztés, ami kerékpárosok tömegeit vonzhatja a Mátrába, tovább bővítve ezzel az idegenforgalmat, és erősítve a meglévő, már eddig is népszerű rendezvényeket, mint a Mátra Maraton vagy a Kékes Csúcstámadás. A városvezető szerint a fejlesztés jól illeszkedik a Mátra négy évszakos arculatába, hiszen a kerékpárutak akár a tél nagy részében is használatók lesznek.

Nagy Róbert, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy a TDM-ek számára kiírt pályázatokon további kerékpárút-bővítési tervekkel indulnak, amelyek pozitív elbírálása esetén akár a Gyöngyösről Kékestetőre vezető kerékpárút is megvalósulhat.

A szezonnyitó rendezvényen Révész Máriusz, a „kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős” kormánybiztos a Mátrában létrejött összefogást méltatta, és azt ígérte, mindent megtesz majd a mátrai kerékpáros úthálózat népszerűsítéséért.

A keddi eseményen Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője mutatta be a legnagyobb hazai kerékpáros körverseny programját. A viadal június 28-án, Szombathelyen rajtol, a 34 ország száznál is több kerekese 740 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. A Tour de Hongrie mezőnye július 2-án teljesíti a legnehezebb, Kékestetőre vezető királyetapot, majd másnap Gyöngyös Fő teréről indul az utolsó szakasz.

Pifkó Tamás
a szerző cikkei

(forrás: gyongyos.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk