hirdetés
hirdetés

A vidék rendben lehet, de a főváros még döcög az idei nyáron

A vidéki szállodák foglaltság tekintetében jól állnak, azonban ez a főváros számára nem megnyugtató, mivel az utolsó járvány előtti békeévben, 2019-ben az országos szállodapiac bevételének a fele Budapesten keletkezett - nyilatkozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója a Portfoliónak.

hirdetés

"Az egyéni, kifejezetten turisztikai céllal utazók esetében nagyon komoly fellendülést látunk. Augusztusban a Sziget fesztivál pedig elképesztő keresletet szokott jelenteni a fővárosban. Korábban rengeteg német, olasz, spanyol turista érkezett busszal, azonban itt még nem tapasztaljuk a visszarendeződést. Továbbá nem tértek még vissza a távol-keleti, amerikai vendégek sem. Márciusban háromszor annyi brit turistánk volt, mint januárban, de ez még mindig 40 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Ötször annyi amerikai vendég érkezett, mint januárban, de ez a harmada a 2019-esnek. Kína komoly küldőpiac volt, ahogy Japán, Szingapúr és Korea is, ők egyelőre egyáltalán nem utaznak. A kínaiak esetében érthető, hogy elzárkóznak az utazástól, hiszen hazaérve három hét karantén vár rájuk egy szállodában, saját költségre. A Covid-helyzet miatt egyelőre meg se lehet jósolni, hogy a kínai turisták mikor térhetnek vissza" - mondta el Kovács Balázs a portálnak.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a szektor egyelőre nem heverte ki a koronavírus-járvány okozta válságot, egy sikeres húsvéti hétvége nem húzza ki az ágazatot a csávából. Ezenkívül pedig úgy véli, a fővárosra jóval nagyobb teher hárul. "Az utolsó járvány előtti békeévben, 2019-ben az országos szállodapiac bevételének a fele Budapesten keletkezett, a Danubius fővárosi szállodái a bevételünk 73 százalékát adták, így számunkra kevésbé megnyugtató, ha csak vidéken van minden rendben" - tette hozzá. 

Kerülőúton érkeznek oroszok is

Elmondta azt is, hogy a hivatásturizmus visszaesése miatt alternatív hasznosítást kellett találniuk két szállodájuknak, és hogy továbbra is rettentően hiányoznak a nagy vállalatok által szervezett céges rendezvények, meetingek és továbbképzések, melyek piaca csak 2023-ra, 2024-re rendeződhet.

Kovács Balázs az orosz-ukrán háború hatásaival kapcsolatban elmondta, hogy az első negyedévben a Danubiushoz nagyon sok orosz vendég érkezett, mivel Magyarország elfogadta a Szputnyik oltást, szemben a nyugat-európai országokkal. Az orosz vendégek számára népszerű turisztikai célpont volt Budapest és Hévíz. "Vannak elszántak, akik kerülő úton - Belgrádon vagy Isztambulon keresztül - még most is jönnek hozzánk".  

A vidéki szállodáikban a háború miatt volt egy kis megtorpanás, de ez alapvetően nem befolyásolja a belföldi turisták hazai foglalási kedvét. A SZÉP-kártyák felhasználhatósága azonban annál inkább: "a téli intézkedés, miszerint a kártyán lévő egyenleg felhasználható élelmiszerboltokban is, el is vitte a számlákon található összegek negyedét - szögezte le a szakember, aki reméli, a július 1-ig hatályos rendeletet nem hosszabbítják újra.

Egy dedikált kongresszusi központra még szüksége lenne Budapestnek

A Danubius-vezér óvatos optimizmussal tekint előre: "A Budapest Airport 2019-hez képest 80 százalékra várja a kapacitások visszarendeződését, tehát turista lesz, és ha minden jól megy, lesznek olyan hónapok, amikor  meg fogjuk közelíteni a 2019-es évet. Vidéken kiváló a foglaltság, bár a háború a kieső orosz vendégek miatt bizonyos desztinációk - például Hévíz - nagyon megsínylik. A fővárosban egyelőre 50-60 százalékos foglaltság látható".

A szakember hozzátette, hogy a nemzetközi sportesemények komoly forgalmat hoznak a fővárosba, elismerően szólt a turizmus céljait szolgáló infrastrukturális fejlesztésekről, így a Hungexpón épült konferenciaközpontól is, de úgy gondolja, egy igazi, dedikált kongresszusi központ még sokat tudna lendíteni a hazai hivatásturizmuson. Az idei árakról szólva elmondta, hogy az energiaárak és a bérinfláció következtében az önköltség nagyon erősen megnőtt, és ez magával húzta az értékesítési árakat is. Tavaly voltak olyan kiemelt időszakok, amikor 20-30 százalékkal is magasabbak voltak az áraik, hasonlóra számít idén is.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk