hirdetés
hirdetés

„Időnként falakba ütközünk a vízumkiadás terén”

- mondta dr. Erdei Bálint, a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke az Utazás kiállítás vízumkérdésekről folytatott eszmecseréjéről. Azonban többen számoltak be arról, hogy együttműködésük a Külügyminisztériummal fejlődőképesnek tűnik.

hirdetés

„A turizmus és a vízumrendészet problémái ugyanazok” - nyugtatott dr. Bencsik Zita, Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának vezetője, majd kifejtette: a külügynek feladata, hogy „kereskedelmi fifikával” optimalizálja bevételeit, járuljon hozzá működése költségeihez. Egy lehetőség a vízumkiadás kiszervezés révén történő gyorsítása és egyszerűsítése. Különösen az olyan nem schengeni országokban, amelynek turistáiért megy a harc az unión belül.

Az utazásszervezői oldalon igyekeznek elérni, hogy európai körútjuk során ezek a turisták a legtöbb időt nálunk töltsék. Ennek gazdaságra gyakorolt hatását ismerjük. A külügynek pedig annyiban üzlet ez, hogy a vízumot azon tagállam konzulátusánál kell igényelni, ahol a legtöbb napot eltölti a csoport.

A biometrikus adatok bekérése miatt a vízumigénylőnek személyesen kell megjelenni a konzulátuson, ami ha Vlagyivosztokban él, de csak Jekatyerinburgban képes ezt elintézni, inkább megy a holland konzulátus kiszervezett vízumügyintézőjéhez, legfeljebb ott eggyel több napot tölt majd, mint tervezte - érzekeltette Bencsik Zita egy példával, milyen előnyökkel bír az, ha egy ország óhajtott küldőpiacán kiszervezi a vízumügyintézést. „Lassan a magyar diplomácia is reagál” - mondta.

A nagy Oroszországban már reagált; a kiszervezéssel megbízott Pony Express szállítmányozási cégen keresztül több tucatnyi ügyfélszolgálaton intézhető schengeni vízum magyarországi belépéssel. Hasonló a helyzet Kínában. Bencsik elmondása szerint Pekingben akár 72 óra alatt kézhez kapja a vízumot az igénylő. Az ázsiai országgal február 29-én kötött részmegállapodás alapján szolgálati útlevéllel vízummentesen léphetnek be kínai állampolgárok.

Korábban páriaként kezelt országok válnak új küldőpiacokká. „Irán robbanó, új piac, érződik a nyugati nyitás, de biztonság szempontjából nem egyszerű. A kiszervezés előkészítés alatt van” - tudtuk meg.

Előfordulhat, hogy némelyik utazásszervező vitába kerül egy-egy főkonzullal amiatt, hogy a schengeni övezetben mindenhol azonos számú éjszakát töltő csoport, kitől igényelje a vízumot. A válasz: ez esetben is az első belépés államától. Vagyis helytelenül jár el az a konzul, aki a vita lezárása képpen megtagadja a beutazást. „Akadnak humán interface problémák” - tárta szét a kezét Bencsik Zita.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk