hirdetés
hirdetés

Német példát üdvözöl a MUISZ

Mert meggyőződésük, hogy idehaza is szükség van az utazási irodákra a turizmus újraindításához. Az alábbi információt küldték el a Turizmus Online-nak, amelyet változatlan formában közlünk.

hirdetés
A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Molnár Judit már korábban hírt adott arról, hogy a MUISZ jogszabály módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben a 14 napon belüli teljes részvételi díj visszafizetési kötelezettség helyett az utazási irodák egy évig felhasználható voucher formájában téríthessék meg az utazók által befizetett díjakat. A szövetség álláspontja szerint a rendelet módosítás kiemelt fontossággal bír az utazási irodák likviditásának megőrzése érdekében. Molnár Judit hangsúlyozta, tapasztalati tények támasztják alá, hogy az utazási irodák megkerülhetetlen szereplői mind az üzleti, mind a szabadidős célú turizmusnak; az utasoknak a jelenkor digitális környezetében is szükségük van az utazási irodák által nyújtott szolgáltatásokra, szakértő támogatásukra. 
A MUISZ örömmel üdvözölte a Német Utazási Irodák Szövetségétől (DRV) kézhez vett tájékoztatást, amely szerint a DRV az  Európai Bizottsághoz, valamint a német szövetségi kancellárhoz nyújtott be indítványokat, melyek összefoglalója az alábbiakban olvasható:
 
Drámai a helyzet az utazási irodáknál: Indítvány az Európai Bizottság elnökéhez Ursula von der Leyen asszonyhoz.

Csomagajánlatok és repülőjegyek visszafizetési kötelezettségének felfüggesztése – adjanak zöld utat az utalványoknak!
Berlin, 2020. március 27.


A koronavírus járvány terjedésével az idegenforgalom és a légi forgalom gyakorlatilag leállt. Az utazási vállalkozások semmilyen bevétellel nem rendelkeznek viszont jelentős fix költségeik vannak. Német Utazási Irodák Szövetségének elnöke indítványt nyújtott be az Európai Bizottsághoz az utazási csomagról szóló irányelvben rögzített visszafizetési kötelezettség ideglenes felfüggesztéséről. Norbert Fiebig, a DRV elnöke hangsúlyozta, amennyiben ebben a helyzetben az utazási vállalkozásoknak vissza kell fizetniük 14 napon belül a járvány miatt meghiúsult utak részvételi díját, a szakma térdre kényszerül.
A beadványt támogatta a Német Turisztikai Iparág Szövetsége is. (BTW)
A DRV elnöke egy európai szintű utalvány elfogadását javasolta. „Természetesen az utalványoknak garanciával kell rendelkezniük, melyet az egyes államoknak kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy az utasok bizalmát megőrizzék. Ez jelentene garanciát arra, hogy a válsághelyzet végén az utasok a szerződött feltételekkel az utazáson részt tudjanak venni”.
Egyes országokban mint Belgium, Hollandia, vagy Olaszország, már megkezdődött a rendelet módosításának előkészítése, de szükség van az egységes európai szabályozásra a visszafizetések azonnali felfüggesztése érdekében. 
 
A turisztikai iparág szövetségei a szövetségi kancellárhoz fordulnak a gazdasági segélycsomag kibővítéséért
Berlin, 2020. március 26.

A Német Utazási Irodák Szövetsége csütörtökön indítványt nyújtott be azonnali elfogadásra Angela Merkel szövetségi kancellárhoz, valamint a pénzügyi, igazságügyi, munkaügyi és gazdasági minisztériumokhoz, követelve a szükséges gazdasági segélycsomag kibővítését. A beadványban nyomatékosan hangsúlyozták, hogy az  utazási irodáknak szükségük van további segítségre, mert a válság végét követően ezek a vállalkozások tudják a leggyorsabban talpra állítani a turizmust.
A szövetség hangsúlyozta, hogy a lemondott utak részvételi díjának készpénzben történő kifizetése rövidesen likviditási problémát okoz a vállalkozásoknál, és ezt a készpénz helyett adott utazási utalvánnyal vagy egy krízisalap megteremtésével lehet elkerülni, így azonnali rendeletmódosítást követelnek a voucherek kiadásának engedélyezéséről.
 
(forrás: MUISZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk