hirdetés
hirdetés

A kkv-szektor járhat jól a következő uniós fejlesztési időszakkal

Akár 300 milliárd forint EU-s támogatást is kaphat a turizmus 2015-20 között - újságolta dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár az Utazás kiállítás szakmai napján megrendezett turizmus szakmai fórumon. A pályázati kiírások nyáron már megjelenhetnek.

hirdetés

Az előzményekről szólva az államtitkár elmondta, hogy az előző fejlesztési időszakban, 2007-13. közt támogatott 1119 projektre 313 milliárd forint jutott. Az időszak végéig 309 milliárdra szerződtek le és 893 projekt valósult meg.

Az előttünk álló években mintegy 220 milliárdnyi, célzottan a turizmusra szánt forintra pályázhatnak a szolgáltatók. „Cél a kkv-szektor piacra vitele” - közölte Ruszinkó Ádám. Amit pedig elsősorban érdemes lesz bogarászniuk a kis- és középvállalkozásoknak, azok a GINOP kiírásai. Egy dizájnerdrog nevére emlékeztető betűszó a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokat takarja, melyekre a TOP-okkal (Településfejlesztési Operatív Program) együtt Brüsszel már kimondta az áment. Utóbbiakra határon átnyúló régiók is pályázhatnak. A pénzek felhasználásáról a helyi közösségek és az önkormányzatok döntenek, de a központi koordinációt a kormány intézi. A hálózatos turisztikai projektek - például a Bejárható Magyarország keretében a lovas-, zarándok- vagy kerékpáros turizmus - fejlesztői járhatnak jól vele.

Nagy támogatási intenzitásúak lesznek a GINOP természeti és kulturális örökség védelmére és fejlesztésre kiírt pályázatai, melyekre elsősorban a nemzeti parkok, világörökségi helyszínek jelentkezését várják. Szintén a GINOP-ból nyerhetnek támogatást a minősített gyógyhelyek, mely által növelhetnénk a nemzetközileg is elismert gyógyhelyek számát - fejezte ki reményét a helyettes államtitkár. A gyógyturizmusunkat segíti, hogy a GINOP 2-ben rendelkezésre állnak források az orvosi bizonyítékokon alapuló gyógyvízkutatásra.

A TDM-ek szintén pályázhatnak a következő években szakmai programjuk megvalósítására, szervezeti szintjük továbbépítésére, de „nem a végtelenségig támogatva” - figyelmeztetett ezúttal is Ruszinkó Ádám hozzátéve, hogy a TDM szervezetek esetében az önfenntartás a cél.

„Isten segedelmével” a Magyar Turizmus Zrt. is pályázatok kedvezményezettje lesz - tájékoztatott. Az időszak során mintegy 8 és fél milliárd forint pályázható nemzeti marketingre, amit az MT Zrt. újabb piacok megnyerésére használhat.

Lesz pénz energiahatékonysági fejlesztésekre, megújuló energiaforrásokat célzó beruházásokra, oktatás és szakképzés, valamint informatikai háttér fejlesztésére. Ez további mintegy 80 milliárdot jelenthet a turizmus számára. Ezek a pályázatok azonban már mindenki számára nyitottak lesznek.

„A bizalmi szint nem elég, az együttműködési hajlam nem elég, próbáljunk meg tényleg együttműködni” - kérte a szakmát zárómondatában Ruszinkó Ádám rávilágítva, hogy a pénz önmagában nem minden az ágazat hatékony működtetéséhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai