A tatai Platán beszállt egy madárkalauz elkészítésébe

Természetvédők és a vidéki csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselőinek összefogásával jelent meg egy könyv a Tatai tó környékén élő több mint kétszázötven madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig a tatai Esterházy-kastélyban is láthatóak.

"A természetben töltött idő hatással van a jellemünkre, mert ilyenkor különböző impulzusoknak vagyunk kitéve. Érezzük az illatokat, látjuk a pillangók változatosságát, a fák kérgének és a kőzeteknek a struktúráját, vagy ahogy a levegő mozgatja a rétet. Bizonyított tény, hogy ezek az élmények kiegyensúlyozottabbá tesznek bennünket",  mondta a könyvbemutató alkalmával a Tatai tó partján a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője, a most megjelent, Kókay Szabolcs természetfestővel közösen jegyzett Madárkalauz című könyv szerzője, Csonka Péter.

 

Profi madárkalauz született a vadludak látványos gyülekezésére

A két természetrajongó barátsága hosszú évtizedekre nyúlik vissza és régóta tervezik, hogy kalauzt készítenek a Tata és környékén élő madárfajokról. A könyv kiadásában most partnerre találtak: az egykori tatai Esterházy-birtok egyik épületében immár 13 éve működő és nemrégiben Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megújult Platán számára is egy régi álom teljesült a környező természet csodáiról szóló könyvvel.

Bütykös ásólúd, nagy lilik, lappantyú, guvat, füstös cankó, örvös légykapó, zöldike, csuszka, jégmadár és rövidkarmú fakusz – a tatai Öreg-tó és környéke elsősorban a vadludak gyülekezőhelyeként vált európai hírűvé, de számos védett, fokozottan védett madárfaj pihenő- és fészkelőhelye ez a vidék.

Híre ment a világban az itteni madárvilágnak

Tatán a természeti és épített környezet egymásba fonódik, az állatokat európai viszonylatban is egyedülálló módon, a város szívében, szinte testközelből lehet megfigyelni. A település néhány évvel ezelőtt Ramsari Város rangot kapott: évtizedek óta az egyik legfontosabb nemzetközi vizes élőhelyekről és vízimadarak védelméről rendelkező listán szerepel mint ramsari terület, illetve része az EU ökológiai hálózatának, a biológiai sokféleséget védő Natura 2000 hálózatnak is.

Tata nemcsak történelmi, hanem természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét, már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát", de ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé. 

Pesti Istvánék birodalma segíti a tó madárvilágának még ismertebbé tételét

A „vizek városában" összefonódik a természet és az ember – ezt a filozófiát követi az egykori Esterházy-birtok egyik épületében több mint 13 éve működő Platán is. A vállalkozás már a kezdeti évektől, a tóparton működő Platán Bisztróval felhelyezte Tatát az ország gasztronómiai térképére.

Az utóbbi időben a vidék egyik legszínvonalasabb vendéglátóhelyévé vált köszönhetően elhivatott csapatának és a Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megvalósult átalakulásnak. Ennek eredményeként létrejött a Platán Gourmet Étterem, amely idén második alkalommal kapta meg a Dining Guide Év Legjobb Vidéki Étterme címet. 

A Platán nyitása óta nemcsak az Esterházy-család szellemi öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományainak ápolása, hanem Tata természeti értékeinek megóvása iránt is elkötelezett. 

A névadó fa árnyéka az egyik legjobb pozíció a madarak megfigyelésére

A névadó fát, amelyet az Esterházy-család 1785-ben hozatott Versailles-ból, és ami ma már a város egyik ikonikus növénye, a Platán csapata vette gondviselésébe több mint 13 éve. A Platán helyi természetvédőkkel közös összefogásának köszönhetően jelent meg a Madárkalauz című könyv is, mely a környék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be, egyben felhívja a figyelmet a vidék ökológiai értékeinek megőrzésére is.

A kötetet Csonka Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írta, a részletgazdag illusztrációkat pedig Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

Kinek szól a most megjelent könyv? És hogy érdemes használni?

A Madárkalauz részletes információval szolgál arról, hogy a környéken pontosan hol, mikor, milyen madarakat érdemes keresni és lehet megfigyelni.

„Ezt a könyvet nyitott szemmel és füllel érdemes használni: a természetben az összes érzékszervünket ki kell nyitnunk, és elengednünk minden olyan gondolatot, amely hátráltatja ezt a bensőséges élményt. A természetben meg kell tisztulni, fel kell töltődni. A természetjárás, a madármegfigyelés nemcsak közösségteremtő erővel bír, de tudományosan bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az egészségünkre, lelkünk és szellemünk kiegyensúlyozott működésére, ezért is fontos, hogy a természet szeretetét gyerekeinknek is átadjuk, magunkban megtartsuk",  mondta Csonka Péter, a könyv bemutatója alkalmával. 

Kiállítás is társul a kalauzhoz

A Madárkalauz megjelenésével egy időben október 14-én kiállítás nyílik Kókay Szabolcs illusztrációiból az Esterházy-kastélyban. Kókay Szabolcs illusztrációi azért is figyelemreméltóak, mert megmutatják a madarak és környezetük olyan apró részleteit – mozdulatait, színeit és fényeit –, amelyeket a fényképek nem tudnak visszaadni. A tárlat egy hónapon keresztül keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra között látogatható.

CSR-akciót indít a Platán 

A Platán weboldálán egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül. 

 

 

Forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.