hirdetés
hirdetés

"SZÉP" lesz az idei turisztikai szezon

Már nyolc éve minden főszezon elején a lakosság május–szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit, és ezen belül a főutazásokra vonatkozó elképzeléseket méri fel a Magyar Turizmus Zrt. Ennek eredményéről, valamint a SZÉP kártya július elsejétől kibővült felhasználási lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót június 18-án, a Novotel Danube Hotelben. 

hirdetés

Horváth Gergely arról számolt be, hogy a hosszabb utazások mellett jelentős a hosszú hétvégék szerepe is. Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a célpontok közül továbbra is a Balaton a kedvenc, a második helyen Észak-Magyarország áll, Horvátország csak a harmadik helyet foglalhatta el az idei főszezoni úti célok között.

A felmérés alapján megállapítható, hogy a nyári belföldi utazások legnagyobb részét (46,2%-át) júliusra és augusztusra tervezik. A májusban, júniusban és szeptemberben tervezett belföldi utazások aránya kissé nőtt. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint 4,83 éjszaka lesz, és az utazások kétharmadában kereskedelmi szálláshelyet terveznek igénybe venni. A 2013-as főszezonban a belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 87 ezer forintot szánnak belföldi utazásra. A külföldi utazások legnépszerűbb úti célja Horvátország, Románia és Olaszország.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével együtt egész éves SZÉP kártya kommunikációt is folytat az MT Zrt. a belföldi kampányaihoz kapcsolódva. A marketingszervezet felmérése szerint a kártya eddigi bevezetése sikeres volt: a megkérdezettek 84,3%-a hallott már a béren kívüli juttatás e formájáról, 12,9 százalékponttal többen mint tavaly. 

Rugalmasabbá válik a SZÉP Kártya használat

A sajtótájékoztatón Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a május végi rendeletmódosítás eredményeként július elsejétől bővül a kártya felhasználási köre. Július 1-jétől már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet a SZÉP-kártya mindhárom alszámlájáról fizetni. A szálláshelyi felhasználás is rugalmasabb lesz, illetve új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a kártyával fizethető körbe. 

Az eredmények között említette, hogy a január-április közötti 13,1 milliárd forintos belföldi szállásdíj-bevételből 2,9 milliárd forint (22 százalék) SZÉP-kártyás költés volt. Májusig 46.500 elfogadóhely volt, 21.400 munkáltató és 840 000 kártyabirtokos van.

A Magyar Turizmus Zrt. teljes kutatását töltse le innen >>>

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai