Felkészülten kellene várni a világörökséggé nyilvánítást

A Limest, mint hazánk elkövetkezendő legnagyobb turisztikai attrakcióját helyezte a középpontba Pécsett a Magyar Limes Szövetség és a Pannon Kultúra Alapítvány által közösen rendezett szakmai konferencia.

A „legnagyobb” turisztikai vonzerő lehetőségét a teljes hazai római Limes szakasz UNESCO világörökségi nevezése - amely megegyezik Magyarország 417 km hosszú dunai-szakaszának hosszával – teszi lehetővé, vagy inkább rendkívül esélyessé.

A nagy érdeklődés mellett lezajlott tanácskozáson képviseltették magukat az érintett települések önkormányzatai, TDM-szervezetei, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Marketing Igazgatósága, akik turisztikai szakemberekkel közösen kerestek választ arra, hogy a Duna vonalán haladó Limes mentén található értékeket miként lehetne a turizmus szolgálatába állítani.

Bevezető előadásában, Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség elnöke arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy az elsődleges cél több olyan tematikus út létrehozása a Duna mentén, amelynek során szinte minden élményben részesülhet a hazánkba látogató turista.

Kitért arra is, hogy a folyó déli, Érdtől Mohácsig terjedő szakaszára különösen igaz a sokszínűség, hiszen itt egyaránt megtalálhatók a nemzeti park nyújtotta egyedi lehetőségek, a borutak, a világörökségi helyszínek, vagy akár az őskorból származó emlékek, amelyek jól kiegészítik a limes már feltárt részeit.

Szólt arról is, hogy az UNESCO világörökségi cím elnyerése teheti majd önálló márkává a Ripa Pannonica teljes magyarországi szakaszát. A pályázati anyag elkészült, a végső simítások vannak már csak hátra, rövid időn belül beadható. Ez már önmagában is olyan attrakció, ami egész Európában példátlan, ugyanis a Duna 417 kilométer hosszú szakaszon halad át hazánkon, s ezzel a leghosszabb folyami világörökségi helyszínként, akár önálló tematikus útként is működhetne, azonban a teljes szakaszon csak jelentős összegből valósítható meg.

Mivel a magyar dunai szakaszon van más lehetőség is, a Limeshez kapcsolódó 124 helyszín és 180 régészeti lelőhely közül kell csak néhányat kiválasztani, s ehhez kapcsolódva más, nem római alapú tematikus utakat is létrehozni, amelyek legalább hét, tizenkét napos programot kínálnak a hazánkba érkező turistáknak - akár már önálló nyaralási célként is.

Az alaphelyzet felvázolását követően a résztvevők kisebb csoportokban egységesen arra keresték a választ, hogy a déli régióban a Duna mentén milyen kiemelt esemény köré csoportosítva hozhatók létre tematikus utak, mik a meglevő adottságok. Abban szinte kivétel nélkül mindegyikben megegyeztek, hogy sokszínű ez a térség, köszönhetően az itt élő nemzetiségeknek, a tájegységeknek, kiemelten a népművészetében gazdag Sárköznek, a Duna-Dráva Nemzeti Parknak, ezen belül is a Gemenc állat és növényvilágának, az azt át-, meg átszelő Duna-holtágaknak, borvidékeknek, s a Szellemi Világörökség részét képező busójárásnak.

Hangsúlyozták, nagy kihívást jelentenek a Dunán májustól október végéig közlekedő, az unió vízi határán, Mohácsnál kikötő üdülőhajókon – egy-egy szezonban meghaladhatja ezek száma akár az ezret is – hazánkba érkező turisták bekapcsolása a belföldi turizmusba. Ennek feltétele, hogy a folyó menti települések vonzó programokat kínáljanak részükre.

Arra is rámutattak a résztvevők, hogy számos hiányosságra is megoldást kell keresni, ugyanis nincsenek meg a feltételei a minőségi vízi-turizmusnak, hiányoznak az azt kiszolgáló létesítmények. A kerékpárutak hálózata sem teljes még, szükség lenne az Eurovelo6 útvonal minél gyorsabb kiépítésére, s fontos lenne a nagy hagyományokkal rendelkező fesztiválok - bajai Halászléfőző, Duna-menti és a százhalombattai nemzetközi folklórfesztivál - összehangolására.

Bokor Béla, a társrendező Pannon Kultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke, a dunaszekcsői Lugió Napok egyik megálmodója annak a véleményének adott hangot, hogy a Limes köré felfűzhető meglévő, vagy fejlesztés alatt lévő turisztikai vonzerők együtt adnak megfelelő kínálatot.

Arra is rámutatott, hogy a római kori emlékek - erődök, faldarabok - a Limes jegyében összeállított turisztikai kínálatnak ugyan fő elemei, de minden olyan egyéb lehetőség része annak a sokszínű vonzerő sokaságnak, amely általa helybe hozható.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese, Buchert Eszter pedig arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a programok összeállításánál a turistacsoportok mellett a kisgyerekes családokra is gondolni kell.

Bokor Béla, a konferencia társszervezőja, a dunaszekcsői Lugió Napok egyik megálmodója annak a véleményének adott hangot, hogy a limes önmagában kevés a turisták régióba csábításához, ugyanakkor a különféle lehetőségek erősítik, kiegészítik egymást, minél nagyobb választékot, ezzel minél nagyobb keresletet teremtve.

Javaslatként hangzott el, hogy a dunai hajóutak lebonyolításában, magyar hajók is részt vehetnének, mert nagyon nehéz a külföldi luxushajók szervezőit bizonyos programok értékesítésére rávenni.

Hirschberg Attila összefoglalásként arra hívta fel a figyelmet, hogy a világörökségi cím elnyerésében pillanatában a térségnek készen kell állnia a turistaáradat fogadására: 

"Nem győzzük hangsúlyozni: a világörökség önmagát eladó - reklám nélküli - világbrand. Vagyis, aki hallja, elképzel egy kívánatos (kulturálisan és kialakításában, megjelenésében vonzó) kulturális-idegenforgalmi-szabadidős attrakciót és azt várja, hogy a helyszínen ezt látja viszont. Igényesen kialakított és jó állapotú, akadálymentesen megközelíthető, jó közlekedési infrastruktúrával - biztonságos, tiszta és megbízható (pontos), egyéni és közösségi közlekedési módokkal, (autóbusszal, vonattal, autóval, kerékpárral, stb.) könnyen elérhető múzeumokat, látványos szabadtéri kiállítóhelyeket, inger gazdag - a család valamennyi tagjának kellemes kikapcsolódást, egyben élményekben gazdag szórakozást biztosító - látni- és tennivalókat (attrakciókat, fesztiválokat, stb.), tiszta és kényelmes, tisztességesen szervezett és vezetett szállásokat, éttermeket, stb.

Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre még a VILÁGÖRÖKSÉGI CÍM ELNYERÉSE ELŐTT, utána már késő lesz hozzáfogni kialakítani őket! Ha az új világörökséget látni vágyó turisták áradata már itt van, de nincs hol elhelyezni, ebéddel/vacsorával kínálni őket, ha nincs az elvárásaiknak megfelelő kulturális, idegenforgalmi szolgáltatás a helyszínen, akkor csak egyetlen egyszer jönnek el, többet soha. És másokat is lebeszélnek a látogatásról. A világörökségi cím tehát csak egy brand. Viszont a legerősebb. Ez óriási lehetőség, egyben óriási kihívás: a cím elnyerése után szinte azonnal megérkeznek az érdeklődők, és nagyon sok múlik azon, hogy mit találnak itt.

A kulturális turizmus keretében „attrakcióként eladható” örökségi helyszínek működéséhez a szolgáltató ipar legaktívabb közreműködése szükséges az örökségi helyszínek kijelölését,megközelíthetőségét, vizualizációját, bejárhatóságát biztosító különböző műszaki megoldásoktól (pl.: a romok feletti védőtetőt tartó könnyűszerkezetes – az egykori térbeli kiterjedést is érzékeltető – acélvázas „tömegvázlat” gyártásától), a pl.: a nyomdaiparban előállított információs táblák, brosúrák, termékek csatolásáig, pl.: római épület- és járműmodellek, fegyverek, ruhák,kézmű- és élelmiszer-ipari termékek, hiteles másolatok, stb. előállításán át, egészen a különböző szolgáltatások nyújtásáig, pl.: kereskedelmi szálláshely, személyszállítás, idegenvezetés, hagyományőrző bemutatók, felvonulások, attrakciók, fesztiválok, stb. terjednek. Ezeknek a tevékenységeknek a bevételt teremtő képessége is rendkívül nagy!" - hangsúlyozta Hirschberg Attila. 

A konferencián készült videóösszefoglalók ezen a linken érhetők el:

{youtube|id=XW2ADJRTmuE}

{youtube|id=Ib2_cUv8W0s}

{youtube|id=cDd77kkHiTs}


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?