hirdetés
hirdetés

Album készült a Duna hídjairól

A hidak az emberi alkotó szellem épp olyan kiemelkedő alkotásai, mint a templomok és a paloták. Az utazás nélkülözhetetlen feltételei, bár esztétikai és kultúrtörténeti értékeikről többnyire méltatlanul megfelejtkezünk. Nem így azok a szerzők, akik Gyukics Péter látványos fotóival 327 oldalas, minden részletre kiterjedő albumot állítottak össze a Duna hídjairól. 

hirdetés

Hatalmas, hiánypótló munka, nem véletlenül angol és német fordítása is megjelent. A fotós szívós munkával, a szépségükre fogékony megközelítéssel 342 Duna hidat (a folyó hajózható mellékágait is beszámítva) örökített meg. A hidak szerelmese, Gyukics Péter ezt megelőzően már két kötetet jelenttetett meg Magyarország legszebb, valamint a Tisza hídjairól.

Az Európai Unió legnagyobb, és Európa második legnagyobb, egyben a világ legnemzetközibb folyója 2780 kilométeren át kanyarog és főágát 296 híd íveli át. Kilenc ország és majd ezer év Duna hídjainak változó stílusát, anyagait, és technikáit örökíti meg a könyv. (A római korban épített hidaknak már csak maradványai ismertek). Németországban épült a legtöbb Duna híd, összesen 212, de a folyó ottani viszonylagos keskenysége miatt ezek kisebbek és rövidebbek.

Ausztriában már széles a folyó, itt 39 híd található, Magyarország a harmadik a sorban a maga 15 hídjával. A torkolat felé közeledve hatalmassá duzzad a folyó, a hidak hossza meghaladja a 2 kilométert is. (A hosszúságot tekintve a mi Megyeri hidunk a harmadik, 1862 méterrel). Időrendben sem állunk rosszul, hiszen a regensburgi 864 éves kőhíd, és a Beuronban található 206 éves fahíd után a budapesti 161 éves Lánchíd előkelő helyen szerepel. A kő-és fahidakat felváltotta a vasbeton, az acél, manapság kábelhidak épülnek, a legnagyobb két pillér közötti nyílás pedig eléri a 351 métert. A technika e csodái látványnak is elragadóak, a Duna –stratégia szellemében különösen érdemes gazdag technikai, kulturális, történelmi hátterükkel megismerkedni.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai