Bemutatták a Villa Sandahl 2019-es rajnai rizlingjeit

Ezúttal a szőlők fölött kőröző, éhes seregélyek ihlették a pincészetnek szinte már védjegyévé vált, különlegesen kreatív címkéket. A bemutatót szerdán a budai Fióka Étteremben tartották.

Budapesten Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier mutatták be a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit. A délután folyamán a sommelier szakma és a sajtó képviselői kóstolhattak, este a nagyközönség, akik több mint százan jelentkeztek a programra.

Mindig várjuk a Villa Sandahl új címkéit és borainak nevét

A Sandahl borok humoros, nem szokványos címkesorozatának ihletői a késő őszig a Sandahl birtokokon tanyázó seregélyek lettek.

A délutáni szakmai kóstolón Christer Sandahl részletes prezentációjában mutatta be a 2019-es tételeket, majd 15 tételt kóstolva hasonlították össze az évjárat négy új borát a korábbi évjáratokkal.

Christer elmondta, hogy sorozatban ez a harmadik év, amikor szélsőséges volt az időjárás, de ez kedvező hatással volt a Sandahl borokra. A tavasz meglehetősen hűvös volt és sok csapadékkal járt, a nyár nem volt túl meleg, ugyanakkor viszonylag száraz, de még elegendő csapadékkal, melyet csodálatos ősz követetett minimális esővel. Az ültetvénygondozás terén indított fejlesztések, projektek is egyre sikeresebbek, így a lehető legkésőbbre sikerült kitolni a szüret időpontját és teljes fenolos érettségi állapotában szedni a szőlőt.

Ezen az őszön a megszokottnál jóval nagyobb seregélycsapatok gyűltek össze a Balaton-parti nádasokban, és kiváló táplálékforrásra leltek a szeptemberi napos, száraz dűlőkön. A fürtzónát védő hálózás ellenére a madarak bombázóként támadtak a szőlőültetvényekre, és az utolsó pillanatot is kihasználták az afrikai vonulás előtti megerősődésre.

Köztudott, hogy a Sandahl borok formabontó címkéit és neveit az eredetileg mérnök végzettségű Christer találja ki, inspirációul pedig mindig az adott év aktualitásai, eseményei és tapasztalatai szolgálnak, így lettek a 2019-es borok címadói a seregélyek.

Mi volt 2019-ben? 

A tartályokban az erjesztés menetét folyamatosan elemezve a következő mustfrakció házasítások születtek:

1. A 4-es és a 8-as tartály, azaz a Püspökudvar és Magány legjobb mustfrakció, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, legjobb mustfrakció – 2019 Birdie Num Num Rajnai Rizling (RARE PEAK PLUS)

 2. A 6-os,5-ös és 9-es tartályok, azaz a Kezdet alsó része, legjobb mustfrakció, Püspökudvar és Magány második préselés, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, második számú mustfrakció – 2019 Brave Birds Rajnai Rizling (RARE PEAK PLAIN)

3. Az 1-es, 2-es és 7-es tartályok, azaz a Püspökkert és a Kezdet alsó része legjobb mustfrakció, Püspökkert és a Kezdet alsó része második préselés, valamint a Kezdet alsó része, második számú mustfrakció – 2019 Starling Village Rajnai Rizling (MID RANGE)

4. 3-as tartály: Püspökkert és a Kezdet alsó része, Püspökudvar és Magány, Kezdet alsó része, Kezdet felső része és átoltott tőkék, harmadik számú mustfrakció – 2019 Air Dive Rajnai Rizling (SOLID GROUND)

Díjak, elismerések 

A Villa Sandahl 2021-ben két szakmai elismerést is kapott: a Magyar Sommelier Szövetség termelő kategóriában ítélte oda a pincészetnek a Par Excellence díjat, míg a Magyar Borszakírók Köre fehérbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíjjal tüntette ki a pincészet 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingjét.

A szakmai elismerések mellett nagy öröm, hogy a 2021-ben megnyílt, rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge sztárséfje, Deni Srdoč és az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac hét másik magyar bor mellett a Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope tételét is belistázták. Srdoč Instagramon kereste meg Crab Mária Antoanettet, azaz Babette-tet a BoReTT-től, aki a Villa Sandahl értékesítéséért is felel. Összesen 62 magyar tételt kóstoltak, ebből választották ki a borlapra kerülő nyolc tételt.

Egy kis info a pincészetről  

A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. Svéd tulajdonban van a pincészet: Gunnel, Christer és Thord Sandahl a tulajdonosok.

A kezdeti 3 hektáros birtok mára 10 hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve 4-5 tonna/hektár gazdálkodnak, évente 10-15 ezer bort palackoznak.

 

 

Forrás: Villa Sandahl / Turizmus Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?