hirdetés
hirdetés

Hazai szálláshelyek forgalma

Kiugró növekedés az orosz, japán, holland piacról

Az idei év első felének szállásstatisztikáit átnézve érdekes tendenciákat figyelhetünk meg.

hirdetés

Az egész évre nézve ezek még nem jelentenek végleges trendeket, hiszen a főszezon és az ősz forgalma jelentősen módosíthatja a számokat.

A legfőbb küldőpiacokat tekintve Németország örökös elsőségét továbbra sem veszélyezteti senki, ahogy Ausztria második helye is biztos. Míg azonban az első hat hónapban a németek vendégéjszakái örvendetes módon ismét növekedésnek indultak, addig a sógoroktól közel 4%-kal csökkent az előszezonban a forgalom.

Több éves dinamikus növekedés után a dobogó harmadik helyén már az oroszok állnak, megelőzve az olaszokat és a briteket. Ráadásul az orosz forgalomnövekedés mértéke (+34,8%) egészen megdöbbentő. Hogy van keresnivalónk az orosz piacon, az nem is kétséges ezek alapján. Ugyanakkor az olasz vendégéjszakák emelkedése is biztató (20,9%).

Érdekes egy pillantást vetni azokra a piacokra, amelyek a legjelentősebb növekedést nyújtották az idén. Az említettek mellett Belgium 16%-os, Csehország 12,4%-os, Szlovákia 18,7%-os, Svédország 15,4%-os növekedése említésre méltó, de kisebb csoda Hollandia – több éves stagnálást követő - kiugróan jó teljesítménye (+27,9%), Szerbia 38,7%-os, illetve a japán piac 41%-os bővülése. Persze ha figyelembe vesszük, hogy Finnországból közel kétszer annyit turista érkezett az első félévben, mint a szomszédos Szerbiából, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szerb piacban komoly tartalékok rejlenek még.

A statisztikák alapján a legbiztatóbb tény, hogy alig van piac, ahonnan komolyabb visszaesés történt volna a vizsgált időszakban. Csupán Ciprus (-31,5%), Dánia (-15%) és Izrael (-11,5%) esetében volt ez megfigyelhető.

A Központi Statisztikai Hivatal első félévi szálláshelyadatai itt tekinthetők meg

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai