Gyökeres változás a GaultßMillau kalauznál

2017 tavaszától jelenlegi formájában megszűnik a Gault&Millau Magyarország gasztronómiai kalauz.

2017 tavaszától jelenlegi formájában megszűnik a Gault&Millau Magyarország gasztronómiai kalauz és 2017 telén kibővült, regionális formában jelenik meg Gault&Millau Central Europe Restaurant Guide címen. A szervezeti átalakulással egyidőben Molnár B. Tamás lemondott a főszerkesztői pozíciójáról. A Gault&Millau kalauz szerkesztősége köszönetét fejezi ki eddigi munkájáért és továbbra is számít az együttműködésére.

Az új kiadvány Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia területén értékeli az éttermeket. A közép-európai kalauzban az értékelések az adott ország nyelvén túl angolul is olvashatóak lesznek.

A kalauz alapításától fogva 20-as skálán értékeli az egyes vendéglátó helyeket, amit 2010-től kezdve párhuzamosan az egytől ötig terjedő szakácssapkás rendszer is kiegészít.

A pontszámok az alábbiak szerint alakulnak:

20/20 és 20/19 = 5 sapka a világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem

20/18 és 20/17 = 4 sapka kiemelkedő, „egyéni” konyha, emlékezetes élmény

20/16 és 20/15 = 3 sapka nagyon jó, „egyéni” konyha

20/14 és 20/13 = 2 sapka jó konyha

20/12 és 20/11 = 1 sapka jó szívvel ajánlható konyha.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz a 11 pont feletti teljesítményt nyújtó éttermekről szóló szöveges beszámoló mellett az egyéb hagyományos vagy alternatív vendéglátást kínáló intézmények címlistáját is tartalmazni fogja, további értékelés nélkül. A nyomtatott kalauz kiadása mellett a Gault&Millau Közép-Európai Kalauz kiemelt hangsúlyt fektet az internetes és a közösségi médiában való jelenlétre. Csatlakozik a Gault&Millau hálózat központi oldalához (gaultmillau.com), ugyanakkor továbbra is működteti a már ismert gaultmillau.hu oldalt is, ahol a Bűvös Szakács, a Művelt Alkoholista, a Mese Habbal és a Gault&Millau Magazin rovatokban szolgáltat tartalmakat.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz megjelenésekor már Android és iOS eszközökön is elérhető lesz az a mobilapplikáció, amely a Gault&Millau hálózathoz csatlakozott országokban teszi lehetővé az éttermek keresését. A Gault&Millau hálózat jelenleg a közép-európai régión túl 15 országot foglal magában: Franciaország, Svájc, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Ausztria, Németország, Lengyelország, Ausztria, Kanada, Marokkó, Japán, Izrael, Grúzia és Oroszország (az utóbbi 3-ban 2017-ben jelenik meg az első kalauz). Jelenleg tárgyalások folynak Spanyolország, Olaszország, Norvégia és Dánia, Ukrajna, a Francia és a Holland Antillák, a Belarusz Köztársaság, Kína, Thaiföld, az Arab Emirátusok, a Dél-afrikai Köztársaság és Szingapúr rövidesen bekövetkező csatlakozásáról.

Forrás: Vendég & Hotel


Molnár Bence az Arany Kaviár konyhájának élén

Molnár Bence az Arany Kaviár konyhájának élén  

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?