hirdetés
hirdetés

Hetvenmillió turista járt tavaly az USA-ban

Tavaly ismét rekordot döntött a turisztikai iparág az Egyesült Államokban. 

hirdetés

Az év legjelentősebb turisztikai vásárán, a chicagoi Pow Wow-n tegnap bejelentették, hogy 2013-ban minden eddigi rekordot megdöntve 70 millióan érkeztek az országba. Az általuk elköltött 180 milliárd dollár pedig majd’ tíz százalékkal múlta felül, az amúgy szintén rekordnak számító 2012-es szintet.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma által készített és tegnap közreadott statisztikák szerint az élen Kanada áll 23,4 millió beutazóval, a második Mexikó 14,3 millióval, míg ezektől jóval leszakadva a harmadik Nagy Britannia 3,8 millióval.

Magyarországot csak a nagyon részletes kimutatások tartalmazzák, hiszen a tavalyi 60 ezres beutazó létszám még a kis országok között is elhanyagolható. ( Csupán érdekességképpen: a 4 millió lakosú Norvégiából 300 ezres beutazó létszámot regisztráltak tavaly.)

A magyarokat úgy tűnik nem hozzák lázba az amerikai attrakciók, amit jól mutat, hogy az idei Pow Wow-n mindössze három magyar utazási iroda jelent meg…

A turizmusból származó direkt és indirekt bevétel egyre fontosabb az Obama adminisztrációnak is hiszen ez már az amerikai GDP 2,8 százalékára rúg. Ennek is köszönhető, hogy a szövetségi kormány egyre többet költ a beutazó turizmus fejlesztésére. A két évvel ezelőtt indult marketingkampányok mellett a sokat bírált vízumkiadási rendszer fejlesztését és az útlevél vizsgálat felgyorsítását tűzték ki célul.

Érdekes, hogy a legjelentősebb küldő országok – Kína, Brazília, India – állampolgárai számára most is kötelező a vízum. Az USA-ba utazni szándékozóknak hetekig kellet várni a beutazási engedélyre, arról nem is beszélve, hogy az amerikai konzulátusra személyesen kellett bemenniük – sokszor elképesztő távolságokat megtéve. Ezt enyhítendő bővítik a vízummentes beutazásra (Visa Waiver Programme) jogosult országok körét – legutóbb 38. országként Chile került be ebbe a körbe – és a vízuminterjúkhoz video beszélgetés rendszerét is bevezetik.

Az amerikai reptereken a beléptetésre váróknak átlag egy-másfél órába is kerül, míg átjutnak az ellenőrzési pontokon – ezt szeretnék 30 percre csökkenteni. Az amerikai kormány 255 millió dolláros költséggel idén 2000 új határőr posztot hoz létre, hogy csökkentse a kígyózó sorokat. Indul a Global Entry program is – ez gyorsabb beléptetést tesz lehetővé a kis kockázatot rejtő és előzetesen regisztrált beutazók számára. A chicagoi turisztikai vásár első napján Isabell Hill, a kereskedelmi minisztérium turisztikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy 2021-ben már 100 millió beutazó külföldit szeretnének fogadni.

Ki mennyit költött 2013-ban az USA-ban?

Kanada 27 milliárd dollár +6%

Japán 18 milliárd +9%

Nagy Britannia 13,7 +8%

Mexikó 10,5 +5%

Brazília 10,5 +13%

Kína 9,8 +12%

Németország 7,5 +9%

Ausztrália 6,1 +12%

Franciaország 5,9 +11%

India 5,6 +14%

Forrás: International Trade Adminisztration, US Department of Commerce

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai