hirdetés
hirdetés

Keblemre, Szerbia!

Intenzívebbé válik a kapcsolat Magyarország és Szerbia között jövő év elejetől, a 2011-es magyar uniós elnökség kezdetével.

hirdetés

Nagyon intenzív lesz a kapcsolat, az információcsere Magyarország és Szerbia között a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség alatt, ez az időszak rendkívül fontos Belgrád számára is - mondta Vuk Jeremic szerb külügyminiszter magyar partnerével, Martonyi Jánossal tartott közös sajtótájékoztatóján a Külügyminisztériumban pénteken.     

Vuk Jeremic azt ígérte: Szerbia mindent megtesz az uniós integrációjáért, igyekeznek elérni, hogy október 25-én a külügyminiszterek tanácsa felkérje az Európai Bizottságot, mondjon véleményt arról, felkészült-e Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. 
    

Martonyi János külügyminiszter megerősítette, nagyon fontos, hogy tíz nap múlva kedvező döntést hozzanak, Magyarország ugyanis határozottan támogatja Szerbia uniós integrációját. A tárcavezető egyúttal elmondta: a magyar Országgyűlés a következő hetekben ratifikálja a Szerbia és az EU között létrejött társulási és stabilitási egyezményt.
    

Mi lesz Koszovóval?

Budapest azt is szorgalmazza, hogy minél előbb kezdődjenek meg a tárgyalások Belgrád és Pristina között, ahogyan azt a nemrég született ENSZ-határozat előirányozta - emelte ki magyar tárcavezető.
   

Arra a kérdésre, ha Szerbia uniós befogadásának feltétele lenne, hogy a belgrádi kormány ismerje el Koszovó függetlenségét, Vuk Jeremic úgy fogalmazott: a volt szerb tartomány függetlenségét nem ismerik el, mert ez ellenkezne a szerb alkotmánnyal és a szerb nép akaratával is, s szerinte Koszovó ügyét az EU-integrációtól elkülönítve kell kezelni.
    

A szerb külügyminiszter úgy értékelte: a magyar-szerb kapcsolatok erősek, tartalmasak és egyre kedvezőbben alakulnak; szólt arról is, hogy a közeljövőben három-négy alkalommal is találkozik majd magyar partnerével. Hozzátette: magyar kollégájával pénteken a soros magyar uniós elnökség céljairól, a nyugat-balkáni régió helyzetéről is beszéltek. 
    

Martonyi János megemlítette, hogy a találkozón szó volt Orbán Viktor kormányfő belgrádi látogatásáról, valamint a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság várható üléséről.
    

Orbán Viktor a tervek szerint november végén utazik Belgrádba - tájékoztatta a miniszterelnökség az MTI-t.
    

A magyar külügyminiszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett: első hivatalos látogatásán Belgrádban járt, ezt viszonozza most Vuk Jeremic.
   

Beszéljük meg a múltat!

Arra az újságírói kérdésre, mikor kezdheti meg munkáját az a történészbizottság, amely az 1944-45-ös vajdasági eseményeket vizsgálja ki, a szerb külügyminiszter elmondta: két hete kértek fel kilenc történészt a munkára, s reméli, hogy a testület hamarosan elindíthatja tevékenységét.
    

1944-45-ben az egykori Jugoszláviában, a mai Bácska és Bánát, valamint a baranyai háromszög területén a bevonuló jugoszláv partizánalakulatokból létesült új katonai hatóság utasítására tömegesen kínozták meg és végezték ki a kollektív bűnösséggel vádolt magyar és német nemzetiségű lakosokat. (MTI)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai