Követendő példa Kanadából

Jótékonysági szervezetként működik a kanadai Montréal városának egyik étterme, amelyet Robin Hoodról, a brit erdők gazdagokat sarcoló és szegényeket segítő legendás íjász betyárjáról neveztek el (pontosabban franciául Robin des Bois-ról, az erdők Robinjáról). Ebben a vendéglőben önkéntesek (is) főznek a konyhában és szolgálnak fel az asztaloknál, és a nyereség a rászorultakat támogató civil szervezetek eszközeit gyarapítja - írja az MNO.hu.

A rugalmasan szervezett kísérlet sikeresnek tűnik. Az önkéntesek akár egyetlen estére is bejelentkezhetnek a szolgálatra, és ehhez részükről nincs szükség sem a szaktudás igazolására, sem írásos kötelezettségvállalásra. A módszer a közhasznú szervezetként működő étterem alapítója, Judy Servay ötlete. A hölgy korábban 12 éven át egy reklámvideókat gyártó cég élén állt, és többek között karácsonyi ünnepségeket rendezett hajléktalanok számára. Eközben jött rá, hogy sok ember bár kész részt venni valamilyen jótékony tevékenységben, nem feltétlenül rendelkezik elég idővel ahhoz, hogy kapcsolatba is lépjen azokkal, akiknek nélkülözését enyhíteni szeretné – esetleg nem is vágyik erre.

Judy Servay 2006-ban eladta cégét, majd miután egy kis időt Afrikában töltött, egy szponzor 50 ezer dolláros adományának és ugyanakkora kölcsönének segítségével létrehozta jótékonysági éttermét. Beszámolója szerint kezdetben néhány hétig saját édesanyja is beállt segítőnek, aztán a legkülönbözőbb emberek jelentkeztek: az alkalmi munkatársak közt akadt mentőorvos és egy hirdetőcég vezetője is - írja az MNO.hu

A Robin Hood e segítőknek köszönhetően 2010-ben 20 ezer dollárt juttathatott a rászorulóknak. A vállalkozás kockázatos, az étterem ugyanis jó minőségű fogásokat szolgál fel mérsékelt áron, és tartani akarja a szintet. Gyakran lépnek fel benne ismert montréali művészek, akik mellesleg készek közreműködni a konyhában vagy beállni pincérnek is. Minden este nyolc önkéntes dolgozik nyolc szakképzett alkalmazott irányítása alatt, és a lista napról napra bővül.

Az önkéntes munka a jótékonysági motivációk mellett jól is jön az álláskeresőknek, mivel az önéletrajzokban jó pontot jelenthet, a CV így vonzóbb lehet. A Robin Hood szíves közreműködői között zenészek is akadnak. Valóságos sereget tesznek ki azok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez: a listán már 4500 név szerepel. (MNO.hu)


Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.