hirdetés
hirdetés

Magyarok a világ végén

November 17-én kerül a mozikba Birinyi József rendező és Dr. Tokaji Ferenc szerkesztő, zarándok, „Út a csillagok alatt, „EL CAMINO - A VILÁG OLTÁRÁTÓL A VILÁG VÉGÉIG” című magyar dokumentumfilmje, amelyben két zarándok erőpróbáját, szakrális megtisztulását követhetjük nyomon. Megismerhetjük a csodás portugál, galíciai, spanyol tájakat és városokat, azok magyar vonatkozásait, és talán arra is választ kaphatunk: miért vágnak neki százezrek az El Caminónak?

hirdetés

Két magyar zarándok - Dr. Tokaji Ferenc és Szabó Péter - útját, a legvénebb kontinensen átívelő történetét mutatja be a film. A barátokat két kamerával kísérték el az alkotók a Portugál El Camino zarándokúton - ez 16 portugál és 14 spanyol várost jelent, a „világ oltáráról”, Fatimától egészen a „világ végéig”, a kontinentális Európa egyik legnyugatibb pontjáig, „Finis Terráig”. Összességében több mint 500 km-t gyalogoltak érintve például Alcobaca, Porto, Tomar, Barcelos, Santiago városát. Kevesen tudják, hogy több Camino is létezik - ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Portugál, amely számtalan magyar vonatkozású emlékkel rendelkezik. Ilyen például a hazánk fiai által építtetett Fatimai Magyar Kálvária, vagy Európa egyik legrégebbi egyeteme Coimbra-ban, ahol magyar hercegek is tanultak. A dokumentumfilm betekintést nyújt természeti és emberi csodákba, a portugálok és spanyolok életébe, kultúrájába, mítoszaiba. Láthatjuk, milyen egy út menti zarándokszállás, és egy XXI. századi speciális „templom” – azaz egy stadion, amelyben emberek tízezrei drukkolnak kedvenc focicsapatuknak. Választ kaphatunk, miért vágnak neki százezrek az El Camino-nak, mi hajtja őket az aznapi negyvenedik kilométer után, és vajon melyik a rosszabb: a kicsit vizes, vagy a teljesen átázott bakancs? (Na, jó annyit elárulhatunk: állítólag az előbbi!) Kiderül: milyen érzés megpillantani az „Újvilág” felé nyújtózó óceánt, megszerezni az újabb pecsétet a zarándoklevélbe, és ott lehetünk „hőseinkkel”, amikor már csak méterek választják el őket útjuk végétől.

A filmben dr. Tokaji Ferenc belső monológja (Papp János, kipróbált zarándok, színész fantasztikus előadásában) vezet végig a Caminón. „Az Út a csillagok alatt többek között ebben tér el a többi „Camino-filmtől” – mondja Birinyi József a film rendezője, producere, aki kiemeli: a két kamera és az operatőrök nem „zavarnak”, nincsenek előre elgyakorolt jelenetek (legalábbis a néző nem veszi észre), többségében spontán szituációkat vettek fel. Nem csak egy dokumentumfilm a sok közül. Adódik a kérdés: ki váltson jegyet rá? „A filmet a vallásos, a világi és a kultúra iránt nyitott embereknek készítettük, bemutatva az El Camino nálunk kevésbé ismert vonatkozásait” – árulta el a sajtóvetítés után a főszereplő, Dr. Tokaji Ferenc, aki hozzátette: annak is nagy élményt nyújthat a film, aki egy zarándok belső gondolataira, szakrális megtisztulására kíváncsi. „Az El Camino, az út, állandó, de mindig más, és mindenkiben másképp jelenik meg, így minden egyes nézőt más élménnyel gazdagíthat.”

ÚT A CSILLAGOK ALATT
EL CAMINO A VILÁG OLTÁRÁTÓL A VILÁG VÉGÉIG
2011, magyar dokumentumfilm, digitális, 96 perc, 12-es korhatár
Gyártó: Media Flash, Rendező: Birinyi József
Mozi bemutató: 2011. november 17.
Filmelőzetes: http://www.youtube.com/watch?v=nkgZIzRqCI8
Hivatalos oldal: http://www.anjoulafayette.eu/camino

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!