hirdetés
hirdetés

Máltával ébredni

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal az idei év turisztikai újdonságait, szakmai híreit és tudnivalóit egy szakmai reggeli keretében osztotta meg a Corinthia Hotelben. A szállodalánc egyébként Máltáról indult.

hirdetés

Adatok tükrében

A Máltai-szigetek Máltából, Gozóból és Cominóból áll, egy évben átlagosan 300 napsütéses nappal érdemes számolni, meg azzal, hogy a tenger szinte sosem hűl 18 fok alá. A szigeteket tavaly 2,3 millióan látogatták meg, ami 16%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. 

Ahogy azt John-Mary Attardtól, a Máltai Turisztikai Hivatal régiós marketingmenedzserétől megtudtuk, a szigetekre minden negyedik turista Nagy-Britanniából érkezik, sokan utaznak ide Olaszországból, Németországból, valamint Franciaországból is. Az utazók másfél százalékát adó Magyarország a növekedés intenzitásában kiemelkedő: egy év alatt 28%-kal érdeklődtek többen hazánkból a Máltai-szigetek iránt. Hangya Edina a Máltai Idegenforgalmi Képviselet vezetője kiemelte, hogy nem csak az elmúlt évben volt dinamikus a fejlődés: míg 2012-ben 7195 magyar utazott Máltára, 2017-ben már 26875. Az évek óta töretlen magyar utazószám-növekedés kapcsán azonban nem csak a nyaralást, hanem 2010 óta a munkaerőáramlást is érdemes említeni. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy télen heti 3 Wizz Air járat, nyáron 5 Wizz Air, 3 RyanAir menetrend szerinti járat köti össze Budapestet, és Málta fővárosát, Valettát.

Az egész világon erősödik a turizmus, a Máltai-szigeteken bővülő szobakínálattal is készülnek erre: a tervek szerint néhány éven belül 20 000 fővel több talál majd szállást a szigeteken. Kik lesznek ők? Azt még nem tudjuk, csak azt, hogy kik voltak eddig: egy tavalyi felmérés alapján nagyjából a turisták harmada visszatérő vendég, két harmaduk pedig először látogatja meg a szigeteket. A látogatók 37,8 százaléka 25 és 45 év közötti, 31 százalékuk pedig 45 és 64 év közötti életkort töltött be. Átlagos tartózkodásuk 6,6 éjszaka volt, mivel egyre jelentősebbek a hosszúhétvégék.

fotó: 123rf

A cél közös

Ahogy azt Hangya Edina elmondta, a Máltai Turisztikai Hivatal önállóan, és utaztatókkal kooperációban is  azon dolgozik, hogy a Földközi-tenger szívét, a Máltai-szigeteket még népszerűbbé tegye. A lehetséges együttműködésekre térve példaként említette a marketing támogatást, közös megjelenést, rendezvényeket és a támogatott study tourokat, de persze minden ötletre nyitottak.

Kultúra a nap és a tenger között

A Máltai Turisztikai Hivatal kiadványa szerint  a Máltai-szigetek történelmi és kulturális örökségek sűrűsége a legnagyobb a világon. Talán nem csoda, hogy 2018-ban Valletta lett Európa egyik kulturális fővárosa. A Valletta 2018 kulturális program 2018. január 20-án indult. Az Európa Kultirális Fővárosa címmel fémjelzett évben 140 projektre és 400 eseményre kerül sor. Az események között megtalálhatóak kiállítások, művészfesztiválok, operaelőadások, és az irodalom ünnepe is. 

Felfedezés útján

A kulturális programok mellett a szigetek tengerparti kikapcsolódást és aktív élményeket is nyújtanak: ezek között van a hajózás, búvárkodás, vitorlázás, sziklamászás, biciklizés, túrázás, vagy akár a Málta Marathon és a Rolex Middle Sea Race.

Ezek után nem csoda, ha nem csak Máltával ébredünk, hanem este vele is álmodunk.

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai