Megnyílt az Almagyar Borkemping

Vasárnap nyitotta meg a vendégek előtt kapuit Eger új borturisztikai attrakciója, az Almagyar Borkemping, Borkemping és VenyigeSpa, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és a koncepciót kiötlő Mészáros Péter grafikus beruházásában. A koncepciójában és építészetileg is avantgarde helyszín Eger és Magyarország új borturisztikai látványossága lehet.

Csernus Imre 2009 óta él az egri régióban. Egerben alapították meg Csutorás Ferenccel és Mészáros Péterrel az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, Csutorás Ferenc készíti a naturális borokat, június 22-én pedig megnyílt az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol mindenki karnyújtásnyira lehet a szőlőtől.

A természethez és a szőlőhöz való jog

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ez az ihletett hely megmozgatta a Csernus – Csutorás – Mészáros trió fantáziáját, és a három barát úgy döntött, hogy a szőlőbirtokon építik fel az országban egyedülálló borturisztikai attrakciót. A hely tényleg az, hiszen sehol nem lehet a vendég ilyen közel a szőlőhöz. Itt, a szőlőtőkék tövében épült fel a páratlan panorámájú borkemping, a borterasz, a szállást adó csőszkunyhók, sátor és lakókocsihelyek és a medence. A vendégek a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek, hűsölhetnek a Venyige Spa medencéjében, és akár a kilátón is kóstolhatják az AÉS és a környező dűlők borait. De itt mindenki dödöröghet, sétálgathat, ücsöröghet, brüggölhet és semmit is tehet kedvére.

„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz.

Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa” – nyilatkozta a nyitás előtt Csernus Imre.


Csernus Imre DEPRESSÓJA

„Én a munkámban és a hobbimban is maximalista vagyok. Ha már az egri dűlők egyik legszebbikét birtokoljuk, úgy hiszem, a kávéval sem adhatjuk alább. A Csuti kezei alól kikerülő naturális borok, a pompás látvány és a szőlőtőkék közelsége arra predesztinált, hogy itt készítsük el Kelet-Magyarország legjobb kávéit. Barista barátommal kiválasztottuk a legjobb dél-amerikai és afrikai kávékat – csakis a legjobb dűlőkről! Ezek házasításából a bécsi pörkölés és hosszas kóstolások után született meg sajátmárkás kávém, a DEPRESSO. A Depressókat La Marzoccón főzzük le, az ebből készült kávékülönlegességek csak a borteraszunkon lesznek kóstolhatók – tudtuk meg Csernus Imrétől.

Dűlőtúra UAZ katonai dzsippekkel

A borteraszról és a kilátóból belátni Eger és az AÉS legjobb bortermő dűlőit. „Mindhárman szeretjük a birtokot, és a lóerőket is. Ezt kapcsoltuk össze, amikor megvásároltunk két UAZ katonai terepjárót. Ezekkel a dzsippekkel visszük el a dűlőinkbe a vendégeket, ahol egy study tour keretében megmutatjuk, hogy mit, és miért éppen ott telepítünk, az út porát pedig az Almagyar, a Pajdos és a Síkhegy borával öblítjük le ott, ahol éppen járunk. Ezt a túrát nálunk csak a vendégek élvezik jobban, jó látni a sok fülig érő szájat – mesélte el Mészáros Péter.

Az Almagyaron megtalálták a Föld borcsakráját

A három tulajdonos először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Amikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet Érseki Titokbornak kereszteltek. „A bort kóstolva azzal viccelődtünk, hogy megtaláltuk a föld borcsakráját. A bort pedig Érseki Titokbornak neveztük el, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. A két szüret után eldöntöttük, hogy megmentjük ezt a kiváló szőlőt. Megvásároltuk az érseki melletti földet az Almagyar-dombon, a megmentett oltványokat oda ültettük, majd tulajdonképpen az „érseki” megmentésére megalapítottuk az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot” – avatott be a titok és a birtok születésébe Csutorás Ferenc, az AÉS borásza. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja is, melynek tagjait Csernus doki munkássága ihletett: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás

Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag



Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti. Csuti fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejező fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szőlő és a föld ízét. A naturális borok bátran és bő beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerről, és felismerhetővé teszik a borászat stílusát. Tiszta illatúak, így a fajta jellemzői erősebben jelennek meg, és a terroir jegyeit is hordozzák.

Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fő jellemzői, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekből, a jó dűlő és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztőktől és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat. Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag.

www.almagyar.hu

Facebook: Lelkifröccs

 

 

Forrás: Élelmiszer Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?