„Mindenhol jó, de legjobb úton lenni”

A repülés olcsóbbá válásával, az internet térhódításával és az idegennyelvtudás terjedésével egyre több honfitársunk indul neki a világ felfedezésének. Néhányan blogot vezetnek kalandjaikról. Akad közöttük olyan, aki több helyen megfordult, mint egy utazási tanácsadó vagy egy utazási szaklap szerkesztője.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma már egyre kevésbé csak a gazdagok kiváltsága, hogy körbeutazzák a világot. Némi szerencsével és kitartó keresés árán ki lehet fogni olcsó repülőjegyeket majd minden földrészre, több weboldal szakosodott az akciós jegyekre, van, aki a hibásan beárazott díjtételekre specializálódott, mint a Holidaypirates.

Majd minden vidéken lehet találni hosteleket, kiadó szobákat – ebben segít például az airbnb vagy a wimdu, a couchsurfing révén pedig akár még a szállásköltséget is megspórolhatja a költségtudatos utazó. Aki hajlandó a világ távoli tájain a tömegközlekedést használni vagy stoppolni sem rest, az tovább tudja redukálni a költségeit.

Vagyis tulajdonképpen egy kis találékonysággal és spórolással bárki könnyedén eljuthat álmai országába, ehhez egyetlen dologra van szüksége: időre. Egyre több világutazó érzi úgy, hogy élményeit meg kell osztania másokkal is, ezért szépen szaporodnak a magyar nyelvű utazási blogok. A legnépszerűbb bloggerek előadásokat is tartanak, személyesen osztják meg tanácsaikat, tippjeiket az érdeklődőkkel: hogyan utazzunk sokat viszonylag kevés pénzből, hol vegyük a repülőjegyet, milyen szállást foglaljunk? Arról is írnak, hogy mit érdemes megnézni egy országban a közismert látványosságokon kívül, vagyis hogyan láthatjuk meg az adott ország igazi arcát. Mindezt persze saját élményeiken keresztül mutatják be.

Jelenleg 244 704 követővel rendelkezik a Facebookon a Világutazó. Az oldalt egy testvérpár, Enikő és Balázs szerkeszti. Enikő könyvkiadónál dolgozik és mellette szerkeszti az oldalt, Balázs digitális és fotómunkákkal foglalkozik, de április óta a Világutazóé a főszerep az életében. Posztjaik hetente 700 000–1000 000 embert érnek el. A blog hat éve indult, ekkor még a blog.hu szárnyai alatt, de néhány év alatt kinőtte magát az oldal és a blog.hu adta lehetőségeket is, így két éve saját domainre és tárhelyre váltott a szerzőpáros. A weboldalukat minden hónapban 130 000-en keresik fel.

Egyre többen olvassák az Utazómajom oldalát, ahol két lelkes kalandor próbálja megtanítani az olvasókat arra, hogyan „utazzunk okosan”. Az oldalnak több mint 43 750 kedvelője van a Facebookon. A weboldalt áprilisban 56 500-an látogatták. A leglátogatottabb napon 18 000-en olvasták őket. Az Utazómajom szerkesztői civilben gazdaságinformatikusként és vegyészmérnökként dolgoznak, amikor éppen nem úton vannak. Ákos, a főszerkesztő szerint kihasználják a légitársaságok hibáit, és van, hogy ingyen vagy nagyon olcsón sikerül repülőjegyet szerezniük. Az Utazómajom is tart előadásokat, a legtöbbre hetekkel előtte elfogynak a jegyek. Egyelőre szponzorai még nincsenek, de mivel az olvasók száma folyamatosan növekszik, jó eséllyel hamarosan támogatást is kapnak majd az utazásaikhoz.

Két évtizede járja a nagyvilágot a Travellina írónője, aki már akkor blogger volt, amikor maga a szó még nem is létezett. 1996-ban kezdte el írni a Nagy Képes Útikönyvet, majd 2010-ben született meg a legrégebbi úti beszámolókat tartalmazó blog, a Travellina. Havonta 15 000-en olvassák írásait, legnépszerűbb bejegyzésére 40 000-en kattintottak. Az írónő szerint a több évtizedes kemény munkájának és a hatalmas szerencséjének köszönheti, hogy most már azzal foglalkozhat, amivel igazán szeretne, az utazással és az írással. A közgazdászvégzettséggel rendelkező Kisgyörgy Éva 2012 óta csak e két dolognak szenteli életét. Mostanáig 111 országban járt és még sok van a bakancslistáján. A lista elején jelenleg az Antarktisz áll, pontosabban a Dél-Georgia-szigetek, hogy saját lakóhelyükön tudja megfigyelni a királypingvineket.

2013-ban döntötte el, hogy életvitelszerűen szeretne utazni Bori, a Backpacker írója. Naponta átlagosan 500-1000-en olvassák kalandjait, a legolvasottabb hónapjában 30 000-en voltak kíváncsiak a lányra, aki a hátizsákjával stoppolva, couchsurfingelve beutazta majdnem az egész világot. A blogjából megtudhatjuk, hogy a kezdéshez nem szükséges nagy anyagi tőke, elég, ha az emberben túlteng a kíváncsiság. Az utazások mellett digitális nomádként dolgozik, mint online marketinges. Aki Bori utazásait szeretné támogatni, azt az oldalán megteheti, és cserébe kap egy képeslapot is a világ egyik szegletéből. Tőle kapta az inspirációt a Wanderlust szerzőpárosa, Norbi és Viki, akik szintén stoppolásra, olcsó repülőjegyek keresgélésére biztatják az olvasókat. Ők 3463 követővel rendelkeznek a Facebookon.

Tizenegy éve ír kalandjairól Vándorboy, Csonka Gábor, a legtöbbet utazott magyar, aki mára már saját utakat és rendezvényeket is szervez. Így aki szeretné, kipróbálhatja, milyen egy körutazás egy tapasztalt hátizsákos utazó stílusában. Az ő nevéhez fűződik a Magyarországon egyedülálló Járatlan utakon fesztivál, amelyet idén márciusban már harmadszorra rendeztek meg. Havonta átlagosan 8-9000- en olvassák nem mindennapi történeteit.

2014-ben összepakolta az életét és nekivágott Új-Zélandnak és Ausztráliának az eredetileg jogász- és cukrászvégzettségű Orsi, a Hortobágyi Rántott Vombat írója. Ez az út tíz hónapig tartott, ez alatt az idő alatt önkéntes munkát végzett, épített helikoptert és vezetett traktort is. Tavaly, amikor hazajött, több előadást is tartott, legnépszerűbb posztjára 240 000-en voltak kíváncsiak. Ez a kalandja lezárult, de az utazást nem hagyta abba.

A titokzatos Sárga Ruhás Lány írója, Rita eladta a lakását, hogy útra kelhessen, és azóta is járja a világot. Blogjában helyi érdekességekről, gasztronómiáról és a kalandjairól ír, nála elolvashatjuk például, hogyan mártózott meg a világ egyik legdrágább szállodai medencéjében, anélkül hogy a hotel vendége lett volna. Több mint 10 000 követője van a Facebookon.

Feleségével közösen írja Szűcs Tamás a Fotelkalandort. A blogjában olyan történeteket mesél el a világ országairól, történelméről, amiket máshol nem olvashatunk, mert állítása szerint „nem elég érdekesek”. Megtudhatjuk például, milyen lenne Gáza, ha nem a szegénység és a háború pusztítaná, vagy hogy melyik modernkori szuperhős ábrája található meg egy buddhista templom falán, Thaiföldön.

15 éves újságírói pálya után elindította saját utazási és életmódmagazinját Péter, a Peter’s Planet főszerkesztője. Véleménye szerint saját médiumot létrehozni nagy ajándék, mert itt szabadon, kötöttségek és kompromisszumok nélkül írhat az ember. Legújabb projektje a BudapestCoolestCapital. com, Rihanna Sziget-fellépése napján indul és Budapest legizgalmasabb helyeiről olvashatunk majd rajta.

A világ felfedezését nem lehet elég korán kezdeni. Zsófi, a Hobbim az utazás szerkesztője 26 éves, és jelenleg egy hosszabb délkelet-ázsiai és ausztráliai útra gyűjt. Civilben customer supportként dolgozik, és azt tanácsolja a kezdőknek, hogy gyűjtsenek össze annyi pénzt, amennyit tudnak, majd „csapjanak bele a lecsóba, és úgyis kitapasztalják, hogy ők hogyan szeretnek utazni”. Zsófi tippjeit, írásait havonta átlagosan 3200-an olvassák, legolvasottabb hónapjában 4320-an kattintottak rá.

Szintén 26 éves Gáspár Fanni, a 15 Tickets írója, aki fiatalkora ellenére már negyvenegy országban járt. Jelenleg Angliában egy gyógyszeripari cégnél dolgozik. Az Instagramon és a Facebookon is több mint 2000-en követik posztjait.

Két éve indult útnak az eredetileg gyógytornász- végzettségű Judit, a Judit Travels írónője. Azóta élt már Izraelben, meglátogatta az Egyesült Államokat, Mexikót, és most Új- Zélandon van. Jelenleg weblapokat szerkeszt, hogy az utazások alatt is tudjon dolgozni. Véleménye szerint elbukni nem lehet, mert mindig van út haza. Az olvasói száma folyamatosan növekszik, az elmúlt hónapban 2573-an látogatták a weblapját.

Egészen egyedülálló kezdeményezés az Útikritika. A szerkesztők egy-egy desztinációról írnak tárgyilagos, kritikai jellemzést. Jelenleg 193 országról lehet leírást olvasni rajta. Ahonlap főszerkesztője, Kurucz János 26 éve dolgozik utazási irodánál és 136 országot látogatott meg eddig. Az oldal látogatottsága a nyári időszakban a legmagasabb. „2015. július 19. és augusztus 19. között 102 ezren látogattak a honlapra és 223 ezer oldalt tekintettek meg.”

1993-ban nyitotta meg a Proko Travelt Prónay Gyula, és 2010-től írja blogját úti élményeiről. Célkitűzése őszintén beavatni az olvasót a turizmus világába, egy ügyvezető igazgató szemszögéből. Eddig közel ötszáz bejegyzés született az oldalára.

Aki kedvet kapott az utazáshoz, annak mindenképpen érdemes beleolvasni ezekbe a blogokba. Ákos, az utazómajom szerkesztője szerint a rutintalan utazóknak először érdemes Európával kezdeniük. Minél távolabbra megyünk, annál több impulzus ér minket, és annál jobban kikerülünk a komfortzónánkból. Ha megfogadjuk a bloggerek tanácsait, stoppolunk, couchsurfingelünk, alkalmi munkát vállalunk, amikor elfogy a pénzünk, tiltott helyekre osonunk be, akkor a világ egy olyan részét ismerjük meg, amely nincs benne a brosúrákban. Egy kiszámíthatatlan és izgalmas kaland vár ránk, ha elég kíváncsiak vagyunk ahhoz, hogy útra keljünk.

Az utazási irodák számára ez a világ nemcsak kihívást, hanem példát is jelenthet: ha olyan élményeknek lehetnek részesei utasaik, amelyeket soha nem felejtenek el, garantáltan visszatérnek egy következő feledhetetlen utazásra. Az élményturizmusról szól egyébként májusi lapszámunk címlapsztorija.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.