hirdetés

Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel

„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországi
nagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmet
vetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

hirdetés

 Pedig immár több éve van megoldás, amely nemhogy elriasztaná, inkább nagyon is vonzóvá teszi (tenné) hazánkat a hívő muzulmánok körében. Azt a szállodát, amely „Halal friendly” minősítést szerez, szívesen keresik fel. Példát jelentenek erre a közeli szlovák fürdőváros, Pöstyén szállodái, apartmanházai, ahol e minősítésnek köszönhetően ötven százalékban (!) nőtt néhány év alatt a vendégszám, és az új vendégkör zöme főként arab országokból érkezik. Magyarországon egyetlen szervezet, a Magyar Iszlám Közösség adhatja ki a minősítést, vezetőjük, Bolek Zoltán magyarázza el, mi tulajdonképpen ez a speciális minősítési rendszer.

– Háromfokozatú – arany, ezüst vagy bronz – minősítés olyan szálláshelyek vagy vendéglátóegységek számára, ahol adottak a feltételek, hogy muszlim vallásúak is nyugodtan pihenjenek, étkezhessenek mások mellett. Ilyen lehetőség biztosított ma Magyarországon a Hotel Visegrád területén, a hozzá tartozó Reneszánsz Étteremben, a Hotel Aquincumban Budán és a zuglói Amadeus Hotelben. A bronz fokozattal rendelkezők esetében a szobákban Korán van, és Mekka iránya be van jelölve az imához – mind az imakönyveket, mind az imaszőnyegeket mi adjuk a minősítésre jelentkező háznak. Az ezüst fokozatúak esetében halal módon készült ételeket (is) felszolgálnak az étteremben, és szeszes ital nem szerepelhet az italkínálatban. A legmagasabb fokozatú, arannyal minősített házaknál pedig a minibárban sincs alkohol a szobákban, valamint a ház konyhájának szakácsa kapott halal ételek készítéséhez megfelelő szakképzést.

Ahol interneten szerepel a minősítési logó, ott bátran foglalnak szobát, étkezhetnek a hívők. És köztudott, hogy a muszlimok nagyon szeretik a gyógykúrákat, wellness-szolgáltatásokat – ráadásul egy-egy kúra, gyógykezelés esetén szívesen hozzák magukkal a családot is. Ilyenkor a hotelnek biztosítania kell, hogy a medencét, wellnessrészleget akár a nagyközönséget érintő zárás után igénybe vehessék – külön a nők és külön a férfiak, ahogy ezt a vallási előírások engedik. Valamint nőket csak női masszőr, férfiakat férfi fogadhat. Mivel sok a sérült, beteg, baleset utáni rehabilitációt igénylő az arab területeken – ez a néhány felvállalt, speciális szolgáltatás biztosítása, megítélésünk szerint, jelentős, új vendégkört generálhat egy-egy szálláshely, vendéglátóhely esetén, és ha megfelelően kommunikálják, hirdetik ezt az új szolgáltatást a halal friendly hotelek, az a bevételi oldalon hamar pozitívan jelentkezik.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég&Hotel Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai