Változik a címkézés a csomagolásokon

Kötelező és egységes tápértékjelölés lesz az ételek csomagolásán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online megbeszélés keretében várja a véleményeket frontoldali tápértékjelölési rendszerekről.

Az Európai Bizottság 2020. decemberében a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata érdekében véleménynyilvánítási felhívást tett közzé, amelynek egyik területe a csomagolás elülső oldalán (front of pack – FOP) feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölés. A beérkezett vélemények és a tagországi visszajelzések megvitatására a Bizottság nyilvános konzultációra is lehetőséget ad, amelynek időpontja 2021. negyedik negyedéve.

Az egységes jelölés kiválasztása és elfogadása, valamint kötelező alkalmazása az előtérbe helyezett rendszerek tekintetében a hagyományos magyar konyha alapanyagait nem minden esetben helyezi kedvező pozícióba, mert számolási és értékelési alapja figyelmen kívül hagyja a komplex táplálkozást és a felhasznált alapanyagok részarányát a teljes napi étkezés során, írja a NAK.

A nyilvános konzultáció során lehetőség van kamarai vélemények ismertetésére is, amelyhez egységes álláspontot szeretnénk kialakítani tagjaink véleménye alapján. Ennek érdekében A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy összefoglalót a frontoldali tápértékjelölési rendszerekről, amelynek ismertetését követően várja az érintettek véleményét a közös javaslat kialakítására.

Ennek kapcsán a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága egy tájékoztató on-line (Teams) konferenciát szervez 2021.10.27. (szerda), 10:00 órai kezdettel.

A konferenciára IDE kattintva tud jelentkezni.

Forrás: NAK / Store insider


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?