Dübörög a reggeliztetés 2. rész Fügekert

A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem otthon. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Folytatjuk e témában Káli-medencei körsétánkat. Egy különleges slow breakfast koncepciót mutatunk most be.

Évekig kint lógott az „Eladó” tábla annak a zánkai háznak a teraszán, amelyet a helybéliek közül mindenki csak Zotyó kocsmájaként ismert. Zotyó nincs többé, egykori birodalma lakatlanul és céltalanul árválkodott sokáig. Pedig tökéletes lokációval fekszik: épp annak az útnak mentén, amely a Káli-medence szívébe vezet.

Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy egy évek óta Zánkán nyaraló pesti vállalkozó, Havas Miklós osztott, szorzott, és úgy döntött, lép: családjával közösen tavaly megvették a házat, ahol idén nyár indulásra Fügekert néven egy kedves, családias, csupán néhány szobából álló, skandináv világú szálláshelyet alakított ki, különleges koncepciójú reggeliztetést is kínálva – akár külső vendégeknek is.

Ami elsőre szembetűnő: nincs a szokásos svédasztalos kínálat, és semmiféle tojásétel sincs a reggeli ételsorban. Mert itt amúgy valóban ételsorról beszélünk, a vintage hangulatú teraszra egymás után hozzák ki a konyháról a reggelire szánt különlegességeket, gyönyörűen tálalva.

Már az üdvözlő ital is azt jelzi, valahol egész másutt járunk, mint ahol eddig reggeli címén ettünk bármit is idehaza: gránátalma-lime és szőlő keverékéből készített dzsúzzal kínálják elsőként a vendéget. Aztán folytatják ezt a „valami mást” reggeli koncepciót: a joghurtokat juharsziruppal és mézzel ízesítik, a spanyol tapasokat, rakott nyers zöldségek, spanyol és olasz felvágottak, sonkák, szalámik, mortadellák, céklakrémek és különleges sajtösszeállítás (lazacos sajtkrém és különbőző kecskesajt is van a tálon) kíséri.

Persze mindezt látva és kóstolva nyújtogatjuk a nyakunkat a házban lévő konyha felé – ugyan ki „követi el” ezt a különleges felfogású reggeli választékot? Idővel meg is jelenik a „tettes”, a hazai gasztronómiai élet egyi ismert alakja, Tóth Attila, aki a gasztrománoknak akár a közeli Mi a kő vagy a Zománc konyhájáról ismerős lehet. „Vállaltan nemcsak helyi alapanyagokkal dolgozunk, hanem mindig azt kínáljuk, ami aznap éppen a legjobb, a legkülönlegesebb és beszerezhető a Fügekert reggeli aktuális kínálatába. Én alakítottam ki a koncepciót, naponta járok ide segíteni, amíg be nem indul úgy ez a vállalkozás, hogy már magára hagyhatom a konyhán dolgozókat. És Miki maximálisan partner volt ebben a különleges gasztronómiai koncepcióban, együtt döntöttük el: kipróbáljuk, hátha működik.”

Amúgy a Fügekertben is – mint minden magára adó vendéglátóhelyen a mai világban – bármilyen mentes ételt, italt igénylő, érzékeny, allergia formára fel vannak készülve, szemük se rebben, ha valaki például olyan vajat kér, amiben azt szeretné, hogy ne legyen tejfehérje, van mindig a konyhán rizstej, szójatej.

Isteni levendulás baracklekvár kerül közben elénk, gazdag reggelink méltó lezárásaként, mellé házias péksütemények, ír vaj és egy olyan kávéalkotás csatlakozik, ami akár egy nemzetközi kávéversenyen is korrektül megállná a helyét. Pont másfél órája ülünk a reggelizőasztalnál, körülöttünk már cserélődtek a vendégek, de nem mennénk még tovább. Inkább a házigazdával beszélgetünk, aki idáig felszolgált, fel-alá robogott a konyha és a terasz közt, most azonban egy szusszanásra leül mellénk.

Miklós meséli, népes családjával korábban is gyakran nyaralt Zánkán, míg aztán feleségével, Timivel sikerült venniük egy part menti házat, és így megoldódott az évről évre való bérelés nyűge. Aztán, amikor a Káli-medencében barangolva mindig elmentek Zotyó egykori kocsmája mellett, bementek a községházára, és érdeklődtek, hogy lehetne birtokba venni a falu egykori kocsmáját?

Miklós azt mondja, ő pont olyan házat alakít ki – még nincs kész, teszi hozzá, jövőre is tervez egy-két fejlesztést -, amilyenben ő is szívesen nyaralna. Ahol nem kell főzni, mosni, vasalni, vásárolni, ahol kiszolgálják, és ahol csak egy fontos: a pihenés. És ahol olyan reggelit kap a náluk szállást kérő vendég, amivel akár egész nap elvan, lemehet a strandra, kirándulhat a környéken, és csak estefelé jut eszébe: kéne enni is valamit.

Végül feltesszük házigazdánknak a nyilván elmaradhatatlan kérdést: honnan a ház neve? Egy gyönyörű, százéves fára mutat a ház oldalában, ami roskadozik az édes fügétől, hamarosan vendégeikkel együtt szedik le majd a második termést.

Forrás: Vendég & Hotel


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?