Kiemelkedően jó évet zárt tavaly a turizmus

Meglepő év végi szárnyalás jellemezte több küldőpiacunkat is, mely összességében kiugró vendégéjszakaszám növekedést eredményezett a 2014-es évben. Jelentős növekedést könyvelhetünk el az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok valamint a cseh és a lengyel piacon.

Tavaly 9,5 millió vendég 24,2 millió éjszakát töltött a magyar szálláshelyeken, mely 7,2%-kal, illetve 5,4%-kal felülmúlta az előző év eredményeit. A 2014-es év egésze még a kirobbanó decemberi eredmény nélkül is megdöntené a 2013-as év rekordját – tájékoztatott Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Küldőpiacok

A vendégéjszakák száma alapján a vezető küldőpiacok továbbá is Németország, Ausztria és Oroszország. A rekorderedmények mégsem e három küldőpiac növekedésének köszönhetők. Ugrásszerű vendégéjszakaszám növekedés 2014-ben a cseh (+11%), a lengyel (+7,9%) küldőpiacokon és az Egyesült Államok (+10,9%) vendégéjszakáiban figyelhető meg, és ugyan nem tartozik a TOP 10 küldődesztinációhoz, mégis jelentős növekedés figyelhető meg a a vendégéjszakák tekintetében a szlovák (+17,1%) és az izraeli (+10.9%) piacon.

Az év második felében az orosz küldőpiacon mutatkozó zuhanórepülést az év eleji rendkívüli mértékű orosz vendégéjszakaszám növekedés még év végére is kompenzálta, így a régióban egyedülálló módón sikerült pozitív számmal (+1,4%) zárni az évet még ezen a küldőpiacon is. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős államtitkára arról tájékoztatatta a sajtó képviselőit, hogy az orosz turisták száma idén mintegy 25-30%-kal csökkent Európában. Kijelentette, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy az orosz piacot fenntartsák és erősítsék. A magyar turizmus jó eredményeihez nagy mértékben hozzájárulnak az utóbbi 10-15 évben már megvalósult és folyamatban levő kulturális és egészségturisztikai fejlesztések.

A legnagyobb küldőpiac, a német enyhe csökkenése (-1,1%) és a jelentős holland visszaesés (-13,1%) viszont azt mutatja, hogy már nem vagyunk eléggé 'trendik' ezekben az országokban. A Turizmus Trend kérdésére Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a német küldőpiacon jelenleg un. generációs gap van, legjelentősebb feladatuk ezzel kapcsolatban a fiatalabb nemzedék megfelelő megszólítása, melyre külön stratégiát dolgoznak ki. Az új turisztikai stratégia és marketing terv február 26-án az Utazás kiállítás szakmai fórumán kerül majd nyilvánosságra. Faragó Péter arról is tájékoztatott, hogy az uniós forrásokat is beleértve az utóbbi évek legjelentősebb költségvetésével gazdálkodhat a turizmus.

Belföldi turizmus

A belföldi vendégszám közel 10%-kal, a belföldiektől származó bruttó szállásdíj-bevétel mintegy 15%-kal emelkedett, a külföldiektől származó szállásdíjnövekedés is csaknem elérte a 11%-ot. A tavalyi évben a vendégforgalom minden régióban emelkedett, legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön (+14,8%). A belföldi növekedésnek továbbra is fő motorja a SZÉP Kártya, 2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP Kártyával összesen 15,9 milliárd forintot fizettek, 3,9%-kal többet, mint az előző évben. Arra számítunk, hogy a jövőben tovább folytatódik a növekedés ezen a területen, melynek hátterében a magyar turizmus versenyképessége, a SZÉP Kártya valamint az egyre több munkahely és jövedelem áll – hangsúlyozta Glattfelder Béla államtitkár.

Bevételek

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele az átlagárak és a forgalom növekedésének hatására 12,4%-kal haladta meg az előző évet. Ehhez nagy mértékben hozzájárultak a decemberi adatok is, hiszen önmagában decemberben a 13,6%-os vendégszámnövekedés 23,4%-os szállásdíjbevétel-növekedést eredményezett. S bár december előtt is látszódott, hogy jó eredményeket hoz az ágazat, az év utolsó hónapja minden várakozást felülmúlt. Ebben a hónapban a magyar szállodaipar szinte a maximumon működött, Budapesten gyakorlatilag minden szoba betelt– hangzott el az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkárától.

Forrás: Turizmus Trend/Vendég&Hotel


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.