Uniós források turisztikai marketingre

Most első alkalommal európai uniós forrásokat is felhasználhat Magyarország a turisztikai marketingben – tájékoztatta a szakmai érdeklődőket Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az UTAZÁS kiállítás első napján, az UNWTO hivatalos konferenciáján, az Utazás Fórum keretében.

Faragó Péter előadásában kiemelte, a hároméves stratégiában kiemelkedő jelentősége van a turisztikai termékek mellett az agrártermékek promóciójának is, hiszen a kiváló minőségű magyar agrártermékek kulcsszerepet játszhatnak a turizmus élénkítésében.

Nő a gasztronómia szerepe

A Magyar Turizmus Zrt. álláspontja szerint Magyarország versenyképessége mind a turizmusban, mind az agráriumban a magas minőségű, ezáltal jó áron értékesíthető szolgáltatásokban rejlik. Ezért céljaik között szerepel elsősorban olyan akciók, kampányok, kiállítások megvalósítása, ahol a gasztronómiai eseményeket, eladáshelyi akciókat turisztikai akciókkal egészíthetik ki és fordítva. A Magyar Turizmus Zrt. 2012 óta agrármarketing és bormarketing feladatokat is ellát, a társaságon belül működő Agrármarketing Centrummal együttműködve.

Kereslet-kínálat gondok

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese részletesen ismertette a következő évek turisztikai marketingtevékenységét. A társaság célja továbbra is a belföldi utazások ösztönzése, azonban a stratégiájának fókuszában a következő években az ország külföldi népszerűsítése áll. Az MT Zrt. egyik legfőbb elképzelése, hogy a marketingtevékenységet, az értékesítés-ösztönző és regionális kampányokat a szakmai szereplőkkel minden eddiginél szorosabban együttműködve végezze.

A vezérigazgató-helyettes a kihívások között említette, hogy a számok ugyan dinamikusan növekednek, viszont a külföldi promócióban még lemaradásban van a magyar turizmus. Különféle hatások érik a turizmust, úgy mint a versenyhelyzet fokozódása vagy a magasabb elvárt szolgáltatási szint a jelenleginél. Jelenleg ugyan sok minőségi szolgáltatás van a piacon, de a kereslet és a kínálat nincs mindig egyensúlyban. A hatások és a kihívások azonban sok lehetőséget teremtenek a magyar turizmus és a turisztikai marketingszervezet számára. Horváth Gergely ismertette, hogy az elkövetkezendő évek legfontosabb feladatai a turisztikai márka erősítése, az innovatív marketingtevékenység, a hatékony tudásmegosztás, a komplex termékfejlesztés, a nemzetközi együttműködések és a KKV szektor támogatása.

Jól sikerült imázsfilm. Lesz folytatás

A márkakommunikáció fő üzenete, a „Think Hungary – More than expected” vagyis „Magyarország – felülmúlja a várakozásokat” egyszerre utal a hagyományok, értékek újszerű bemutatására, az innovációra és a gyorsan fejlődő, megújuló kínálatra. Erre az ideológiára épült Magyarország új, eddig már többször díjazott imázsfilmje is, melyből szeretnének még hasonlókat készíteni. Egy olyan országimázs kialakítása a cél, melynek központi eleme az egyediség, a más úti céloktól megkülönböztető élményelemek valamint a minőséget kifejező arculat alkalmazása.

A külpiaci munkában a társaság a jövőben minden eddignél fontosabbnak tartja a szolgáltatók bevonását és a külpiacon nem az önálló megjelenést, hanem a térség és az ország egységes piacra vitelét támogatják. Ezért kiemelt jelentőségűek lesznek a külképviseleti akciók, és olyan szakmai partneri összefogások, mint például a Budapest Winter Invitation. Horváth Gergely hangsúlyozta, fő kommunikációs elvük a „támogató szakmai tevékenység”, mely a mindennapi tevékenységben is segítséget nyújt a szolgáltatóknak.

Budapest és Balaton - kiemelt termék

Ösztönözni kívánják az olyan alulról jövő kezdeményezéseket is, mint pl. a Nyugat- Magyarországi termálút. Három fő termékre, az egészség- és ezen belül is a gyógyturizmusra, az üzleti és a kulturális turizmusra kívánnak fókuszálni az elkövetkezendő stratégiai időszakban és továbbra is kiemelt termék marad Budapest és a Balaton.

A nagy befogadóképességű, új budapesti kongresszusi központ 2018-ra tervezett megnyitása kedvező változást hozhat a nemzetközi helyezésekben, ahol a nemzetközi rendezvények száma alapján Budapest jelenleg a 17. a világranglistán (ICCA – International Congress&Convention Association szerint). A Magyar Kongresszusi Igazgatóságnak ezért kiemelt feladata lesz az elkövetkezendő időszakban az új kongresszusi központ piaci bevezetésének támogatása továbbá a nemzetközi konferenciák, sportesemények számának növelése valamint a vidéki konferenciahelyszínek piacra segítése.

Új terület: akadálymentes turizmus

A belföldi stratégiával kapcsolatban Horváth Gergely fontosnak tartotta kiemelni, hogy a turisztikai kereslet belföldön tartásával a magyar lakosság utazásra szánt kiadásai belföldön maradnak. A marketingszervezet belföldi tevékenységének fókuszában alapvetően a belföldi kereslet ösztönzése áll, emellett fontos szerepet szánnak a koordinációs és támogató feladatoknak is.

A belföldi forgalomra igen kedvező hatással van a SZÉP-kártya felhasználása, hiszen segít kiegyensúlyozni a vendégforgalom Budapest centrikusságát és szezonalitását, mivel felhasználása jelentősebb az elő- és utószezoni hónapokban. Jelenleg már 1 millió kártya van forgalomban és a belföldi turizmus bevételeiben minden negyedik forint a Széchenyi Pihenőkártyából származik. Ezen kívül a szakember lényegesnek tartotta megemlíteni, hogy az eddig szűk szegmensekben is igyekeznek élen járni, példaként említette az akadálymentes turizmust, mely hatalmas piaci potenciállal rendelkezik.

A Magyar Turizmus Zrt. startégiájában kiemelt szerepet tulajdonít még a tudás alapú fejlesztésnek is, melyre egy új programot is indítanak, a Tudásakadémiát. A Tudásakadémia, melynek központjában a jövő és az üzletszerzés áll, lehetőséget teremt arra, hogy bárhol az országban felvessenek vagy megosszanak különféle új témákat vagy hozzáadják meglévő tudásukat, tapasztalataikat.

A turizmusmarketing stratégia teljes anyaga regisztráció után a következő linkre kattintva megtekinthető: http://szakmai.itthon.hu/turizmusmarketing-es-agrarmarketing-strategia-igenylese

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?