A svédek is lóhúst kaptak, a franciák perre mennek

(MTI) - Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amelyek lóhúst tartalmaznak.

A lóhúsbotrány nagy-britanniai kirobbanása után a Findus Franciaországban és Svédországban is vizsgálatot kért az élelmiszer-hatóságoktól. A vizsgálatok eredményeképpen mindkét országban visszavontak bizonyos fagyasztott készételeket a kereskedelemből, mert bebizonyosodott, hogy a bennük lévő marhahús lóhússal van keverve.
Október óta ez már a második élelmiszerbotrány Svédországban. Henrik Nyberg, a Findus skandináviai termékmenedzsere elmondta, hogy mintegy 20 ezer fagyasztott lasagnét vonnak vissza Svédországban. Kijelentette, hogy a lóhús fogyasztása veszélytelen, az árut csak azért vonják vissza, mert tévesen - marhahúsosként - van felcímkézve.
Svédországi szakértők mindazonáltal azt mondták: a lóhús fenilbutazon gyógyszert tartalmazhat, amelyet állatorvos adott be a lónak. Egyes források felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer rákkeltő lehet. Eskil Erlandsson svéd mezőgazdasági miniszter pedig azt mondta: az eset újabb bizonyítéka annak, hogy az élelmiszeriparban erősen jelen van a szervezett bűnözés.
A svéd közszolgálati média péntek este azt jelentette, hogy a marhahústermékek, amelyek jelentős mértékben (30-100 százalékban) vannak keverve lóhússal, egy román vágóhídról származnak.

A Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia leányvállalata szombaton bejelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért lóhúst találtak olyan termékeiben, amelynek csak marhahúst lett volna szabad tartalmaznia. "Minket is átvertek" - írta közleményében Matthieu Lambeaux, a Findus France vezérigazgatója. Szerinte "az ügynek két áldozata van: a Findus és a fogyasztó. Ezért ismeretlen tettes ellen hétfőn feljelentést teszünk" - tette hozzá a cég vezetője. 
Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagna-készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában. A Franciaországban készített termék forgalmazását - amely hivatalosan a hús származási országa - pénteken Nagy-Britanniában és Svédországban is leállították. 
A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.
"Európai eredetű marhahúst vettünk, és azt továbbadtuk. Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke, de nem közölte a romániai beszállítója pontos nevét.
Péntek este egy fagyasztott hústermékek előállításával foglalkozó másik francia cég, a Comigel, amely szintén a Spangherótól rendeli a húst, közölte: a Nagy-Britanniában forgalmazott termékekbe Romániából érkezett a hús. A Findus marhahúsos lasagna-készítményeit valójában a Comigel luxembourgi leányvállalata állította elő. 
Franciaországban, a gazdasági minisztérium csalásokkal foglalkozó igazgatósága jelezte, hogy vizsgálatot rendel el a megtévesztés okának pontos megállapítására, miután nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. 
"Minden megtévesztés hibát jelent, amely a teljes élelmiszeripari láncba vetett bizalomnak árt és szigorúan szankcionálni kell" - mondta Stéphane Le Foll, francia agrárminiszter. 
Románia szombaton már tiltakozott a vádak miatt. 
Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?