Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály!

Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Például arról, hogy ez Magyarország első olyan étterme (szerencsére ma már több követője is van idehaza), ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán megváltozott munkaképességű fiatalok dolgoznak. „Gyakran kérdezik tőlem, mondta az esti borvacsorán köszöntőbeszédében Mészáros Andrea, az Ízlelőt életre hívó és tíz éve működtető Kék Madár Alapítvány vezetője, hogy milyen olyan éttermet vezetni, ahol minden alkalmazott más, mint a másutt megszokott. Erre mindig azt válaszolom, fogalmam sincs, mert nincs tapasztalatom normál éttermek üzemeltetésével, én eddig csakis megváltozott munkaképességű kollégákkal dolgoztam. Akik végtelenül lojálisak munkahelyükkel, elkötelezettek, nap mint nap bizonyítani akarnak, sok szeretettel veszik körül a vendégeket és egymást is, igazi családként élünk itt.”

Arról is örömmel számolt be vendégeinek az alapítványvezető, hogy még soha nem jöttek ilyen sokan hozzájuk borvacsorára, mint ezen a november eleji péntek estén, amikor 72 vendég regisztrált a vacsorára. Ahol bemutatták az Ízlelő csapatához csatlakozó Vörös Krisztiánt mesterszakács is, aki a konyhai munkát vezeti szeptember óta a szekszárdi konyhán.

Prantner Ferenc, a borest egyik főszereplőjeként ígérte, nem fog sokat beszélni ezúttal a borokról, hiszen szekszárdi embereknek nem kell sokat magyarázni borról, pincei munkáról, szőlőfajtákról. Azt azért minden esetre elárulta, hogy az idei kimagaslóan jó évjárat lesz Tolna-szerte („ha el nem rontjuk a pincében, a hordókba téve”, tette hozzá), és azt is megtudtuk a finom vacsora közben, hogy egyre többen keresik – a vörösborról nevezetes Szekszárdon is – a fehérborokat, így ő is hozott most kettőt a sajátjai közül, hogy megkóstolhassa a szekszárdi értő közönség.

A borvacsora kellemes, baráti, szinte családias hangulatban telt, az ételek kitűően illettek a felszolgált borok mellé, a felszolgálók és a konyhai csapat gyorsan és szakszerűen dolgozott, az új séfnek pedig még arra is volt módja, hogy néha-néha kijöjjön a konyháról, elbeszélgetni vacsoravendégeivel.

Íme, a kínált étel- és borsor:

Rosé 2017 és lazac tatár citrusos joghurttal, salátalevelekkel és bagett chipsszel 

Rajnai Rizling 2015 és sütőtök krémleves szarvasgombával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal 

Mosoly Cuvée 2014 és vajas-vargányás pappardelle friss fűszerekkel, pirított szűzérmékkel és parmezánnal 

Cabernet Sauvignon 2015 és konfitált vaddisznó tarja cékla textúrákkal, batátapürével és padoga karfiollal 

Merlot válogatás 2015 és csokoládé mousse posírozott körtével és aszalt szilva raguval 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?