Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.

Összetett vizsgálat alapján állt össze a balatoni fagyik és fagyizók végső sorrendje. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság egy úgynevezett laborautót is bevetette, ami nélkülözhetetlen volt az érzékszervi vizsgálathoz. A vizsgálat hét esetben tárt fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami elmondásuk szerint többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből ered. A fagylalt hűtésével sehol sem volt probléma. A hatósági szakemberek szerint az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együtt működően viselkedett. Szintén pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap korrigálták.

A szakemberek a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat során egy esetben sem találtak kifogásolni valót, ami szintén a jó higiéniai állapotokat támasztja alá. A fogyasztók gfelelő tájékoztatása viszont hagyott némi kívánni valót maga utánA cukrászdások jellemzően az alapanyagok arányának, az allergén információknak és a termékek úgynevezettazo-festék tartalomának kiírásáról feledkeztek meg.

A csokoládéfagyi érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal ennél sokkal rosszabbnak bizonyult akadt olyan termék is amely „átlag alattinak” nyilvánítottak, amit, idézzük „aromaszegénység, rossz utóíz, szájban hagyott zsíros érzet” jellemezett. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A NÉBIH munkatársai szerint tehát a legjobb faglaltozó a balatonfüredi Bergmann Cukrászda, a második a szigligeti Várkávézó, a harmadik pedig a balatonmáriafürdői florida fagylaltozó lett. A kedvenc balatoni fagylaltozókról a NÉBIH közösségi oldalának követői is szavazhattak. Az egy hétig tartó játékban a hatóság által is vizsgált 20 fagylaltozót értékelhették a vásárlók íz, higiénia, kiszolgálás, ár/érték arány és választék alapján. A közösségi szavazáson a révfülöpi Gombóc Fagylaltozó végzett az élen.


A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján

 


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?