Horeca Meetup: előadások a második hullám kapcsán

"Egyből a kettőbe" címmel tartottuk nagy sikerrel zárult szakmai rendezvényünket október 6-án, kedden, a Cortile Hotel Budapestben. Az ott elhangzott előadásokból közlünk most fontos részleteket.

Előadóink ezúttal az ország minden területéről érkeztek, és mindannyiuktól azt kértük, fejtsék ki véleményüket, valamint mutassák be, ők hogyan élték túl a Covid első hullámát, és vajon volt-e módjuk, idejük, lehetőségük felkészülni a második hullámra, amelyben most van részünk. 

Fine dining dizájn

Bár a koronavírus-járvány első hulláma idején a hazai vendéglátóipar gyakorlatilag teljesen leállt, az immár hat éve Pesti István Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett tatai  Platán csapata a kényszerszünetben is dolgozott. Igaz, nem mindig a konyhán, sokszor a kertben, vagy valahol a vendégtérben.  „A történelmi elhelyezkedés, a hely, mint az Esterházyak öröksége, az ismert sztárséf megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása, és a kétféle vendégkör, akik ezt a házat folyamatosan látogatják - mindez olyan inspiráció volt számomra a Platán Bisztró vendégtereinek átalakítása során, amely miatt született az a miliő, amely mostantól a betérő vendégeket fogadja, mondja első előadásumk egyik megszólalója, Varró Zoltán dizájner, belsőépítész, akit a ház gazdái kerestek meg két évvel ezelőtt, hogy tervezze át a Platánt.

Varga Vivien, a ház tulajdonosa: Úgy döntöttünk, a Covid miatti korlátozás idején nem állunk le, és nem merülünk Csipkerózsika álomba, hanem még nagyobb sebességbe kapcsolunk, és azzal, hogy zárva tart a bisztró, ezzel könnyebb a helyzetünk, mert nyugodtan tarthatnak közben a felújítási, átalakítási munkák. Zárt közösségi csoportot alakítottunk ki a vendégeinkkel, és minden nap bemutattuk, aznap épp mivel lettünk kész, hogy alakul a felújítás. És a napi közös munka a kollégákkal közben nem is lehetett volna jobb csapatépítési mód. Bár igaz, hogy először csak a bisztrórészről volt szó, azonban időközben Zoli tervei alapján elfogadtuk, hogy a különböző szalonokat, a bárt, a reggelizőrészt is kialakítsuk, és őszre kész lesz a spa is a várárok részben. Így egyetlen év leforgása alatt – benne a Covid1 teljes időszaka és az utána következő hónapok - a Platán teljes területén lévő új vendéglátó- és szálláshelyeket alakítottunk ki, és ősz végére kész lesz teljes egészében, amit közösen elterveztünk.

Templom 0-24-ben, misebor és egy szuper applikáció

A pesti Duna-parton az Erzsébet híd lábánál áll a Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, ahonnét Aranyossy Mihály turisztikai munkatárs érkezett szakmai programunkra.

Mint megtudtuk, a rossz állapotú épület felújítása 2010-ben kezdődött, a restaurálás során XV. századi falfestmények és más különleges régiségek is napvilágra kerültek. A Trónoló Madonnát ábrázoló freskó például úgy vészelte a nehéz időket, hogy 700 évig volt rejtve két festékréteg takarásában. 2016-ra teljesen megújult belülről a templom, feltárták az altemplomot is. Azonban a hívek számának csökkenése miatt úgy döntöttek, hogy a templom legyen nyitott a hívek mellett a kultúra és a turisták előtt. 2018 eleje óta emiatt éjjel-nappal nyitva a templom.

2019 januárjában fejeződött be az újabb rekonstrukció, amikor az egyedülálló mennyezeti falfestményt felvonultató Mátyás-oratóriumot adták át: 1445-ben itt választották meg Mátyás királyt. A turisztikai célú látogatás esetén belépőt kell vásárolni, van garantált tárlatvezetés is. Idén kilátópont nyílt a déli totornyban, ahová egy fantasztikus üvegliften vagy egy romantikus csigalépcsőn is fel lehet jutni. Az év 365 napján nyitva a torony, és egy jeggyel minden látnivaló látogatható. A Covid1 és Covid2 ideje alatt is változatlan nyitvatartással várják a látogatókat és a híveket.

A miseborról is szó volt a prezentációban, majd egy különleges applikációval egy érdekes játékra került sor. Amelynek során az elhangzottak kapcsán jelezhetett vissza a közönség, különböző válaszlehetőségeket figyelembe véve. Három nyertese is volt a játéknak, az első helyezett egy palack prémiumbort, valamint az első három helyezett egy-egy látogatást nyert a Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba, szakmai vezetéssel.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.