Horeca Meetup: előadások a második hullám kapcsán

"Egyből a kettőbe" címmel tartottuk nagy sikerrel zárult szakmai rendezvényünket október 6-án, kedden, a Cortile Hotel Budapestben. Az ott elhangzott előadásokból közlünk most fontos részleteket.

Előadóink ezúttal az ország minden területéről érkeztek, és mindannyiuktól azt kértük, fejtsék ki véleményüket, valamint mutassák be, ők hogyan élték túl a Covid első hullámát, és vajon volt-e módjuk, idejük, lehetőségük felkészülni a második hullámra, amelyben most van részünk. 

Fine dining dizájn

Bár a koronavírus-járvány első hulláma idején a hazai vendéglátóipar gyakorlatilag teljesen leállt, az immár hat éve Pesti István Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett tatai  Platán csapata a kényszerszünetben is dolgozott. Igaz, nem mindig a konyhán, sokszor a kertben, vagy valahol a vendégtérben.  „A történelmi elhelyezkedés, a hely, mint az Esterházyak öröksége, az ismert sztárséf megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása, és a kétféle vendégkör, akik ezt a házat folyamatosan látogatják - mindez olyan inspiráció volt számomra a Platán Bisztró vendégtereinek átalakítása során, amely miatt született az a miliő, amely mostantól a betérő vendégeket fogadja, mondja első előadásumk egyik megszólalója, Varró Zoltán dizájner, belsőépítész, akit a ház gazdái kerestek meg két évvel ezelőtt, hogy tervezze át a Platánt.

Varga Vivien, a ház tulajdonosa: Úgy döntöttünk, a Covid miatti korlátozás idején nem állunk le, és nem merülünk Csipkerózsika álomba, hanem még nagyobb sebességbe kapcsolunk, és azzal, hogy zárva tart a bisztró, ezzel könnyebb a helyzetünk, mert nyugodtan tarthatnak közben a felújítási, átalakítási munkák. Zárt közösségi csoportot alakítottunk ki a vendégeinkkel, és minden nap bemutattuk, aznap épp mivel lettünk kész, hogy alakul a felújítás. És a napi közös munka a kollégákkal közben nem is lehetett volna jobb csapatépítési mód. Bár igaz, hogy először csak a bisztrórészről volt szó, azonban időközben Zoli tervei alapján elfogadtuk, hogy a különböző szalonokat, a bárt, a reggelizőrészt is kialakítsuk, és őszre kész lesz a spa is a várárok részben. Így egyetlen év leforgása alatt – benne a Covid1 teljes időszaka és az utána következő hónapok - a Platán teljes területén lévő új vendéglátó- és szálláshelyeket alakítottunk ki, és ősz végére kész lesz teljes egészében, amit közösen elterveztünk.

Templom 0-24-ben, misebor és egy szuper applikáció

A pesti Duna-parton az Erzsébet híd lábánál áll a Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, ahonnét Aranyossy Mihály turisztikai munkatárs érkezett szakmai programunkra.

Mint megtudtuk, a rossz állapotú épület felújítása 2010-ben kezdődött, a restaurálás során XV. századi falfestmények és más különleges régiségek is napvilágra kerültek. A Trónoló Madonnát ábrázoló freskó például úgy vészelte a nehéz időket, hogy 700 évig volt rejtve két festékréteg takarásában. 2016-ra teljesen megújult belülről a templom, feltárták az altemplomot is. Azonban a hívek számának csökkenése miatt úgy döntöttek, hogy a templom legyen nyitott a hívek mellett a kultúra és a turisták előtt. 2018 eleje óta emiatt éjjel-nappal nyitva a templom.

2019 januárjában fejeződött be az újabb rekonstrukció, amikor az egyedülálló mennyezeti falfestményt felvonultató Mátyás-oratóriumot adták át: 1445-ben itt választották meg Mátyás királyt. A turisztikai célú látogatás esetén belépőt kell vásárolni, van garantált tárlatvezetés is. Idén kilátópont nyílt a déli totornyban, ahová egy fantasztikus üvegliften vagy egy romantikus csigalépcsőn is fel lehet jutni. Az év 365 napján nyitva a torony, és egy jeggyel minden látnivaló látogatható. A Covid1 és Covid2 ideje alatt is változatlan nyitvatartással várják a látogatókat és a híveket.

A miseborról is szó volt a prezentációban, majd egy különleges applikációval egy érdekes játékra került sor. Amelynek során az elhangzottak kapcsán jelezhetett vissza a közönség, különböző válaszlehetőségeket figyelembe véve. Három nyertese is volt a játéknak, az első helyezett egy palack prémiumbort, valamint az első három helyezett egy-egy látogatást nyert a Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba, szakmai vezetéssel.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.