hirdetés

Szeptemberben is nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Már olvasható a KSH legújabb gyorstájékoztatója a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmáról.

hirdetés

2017. szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 15%-kal emelkedett.

A szállodai szobák ára országos szinten 10%-kal, Budapesten 14%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. 2017. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest: A külföldi vendégek száma 4,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,3%-kal (1,4 millióra) emelkedett.

A vendégéjszakában mért forgalom a kempingekben stagnált, a többi szállástípusban nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka közel hattizedét realizáló Budapesten 6,4%-os volt a bővülés. A Balatonnál 9,0%-kal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában. A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,0%-kal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót.

A Balaton és Dél-Dunántúl kivételével a turisztikai régiókban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák több mint ötödét a Balatonnál, 17%-át a Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 2,9 százalékponttal, 65,9%-ra nőtt. A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15%-kal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16%-kal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,6%-kal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 19%-kal (9 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 18%-kal, a belföldi 12%-kal magasabb volt az előző év szeptemberinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8%-kal többet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 2143 szálláshelyen, köztük 880 szállodában fizethettek a vendégek.

2017. szeptember 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

Hazánkban az előző év azonos időpontjához közel hasonló számú, 3075 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma 0,5%-kal csökkent, de így is meghaladta a 88 ezret.

2017. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,8%-kal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,7%-kal (11,8 millió), a belföldi vendégek 4,9%-kal több (11,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 60,5%-ra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17%-kal több, 354 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18%-kal nőtt, és meghaladta a 215 milliárd forintot.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai