hirdetés
hirdetés

Régi huták üzenetét őrzi a noszvaji üvegtár

Az Egerhez közeli Noszvaj legújabb turisztikai látványossága a falu központjában levő Magtár Fogadó pincéjében berendezett üvegtár. A régi huták üzenetét őrizve másfél ezer tárgyat mutatnak itt be. A megnyitót követően eltelt több mint két hónapban több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak.

hirdetés

A tulajdonos, Thummerer Éva és férje, Bucsek András vendéglátós szakemberek régi álma valósult meg az utóbbi években. Még 2008-ban vásárolták meg az országosan védett műemlékként nyilvántartott Magtár Fogadót a kis bükki faluban, amely eredetileg magtár volt, és 220 éves múltra tekint vissza. Ezt először belülről újították fel, ahol hét szoba, étterem és borozó várja a vendégeket. Azután 2011-ben az épület teteje és a homlokzata is új köntöst kapott. Megoldották a fogadó vízelvezetését, továbbá autós parkolót, előkertet alakítottak ki virágokkal és pihenőpadokkal. Így ma már napraforgós szálláshelyként, törzsvendégekkel működik.

A több mint kétszáz éves műemlék (Fotó: Mentusz Károly)
A több mint kétszáz éves műemlék (Fotó: Mentusz Károly)


Az üvegtár belülről (Fotó: Mentusz Károly)
Az üvegtár belülről (Fotó: Mentusz Károly)

Pincében rendezték be

A család barátjával, Ladóczki Vilmos régiséggyűjtővel fogtak össze – mondta a Turizmus Online-nak Thummerer Éva –, és közösen határozták el, hogy a gyűjteménynek egy részét, a különleges régi üvegtárgyakat a fogadó alatti, eddig kihasználatlan pincében állítják ki. Így egy üvegtárat hoztak létre, ahol a XVIII., a XIX. és a XX. században működött észak-magyarországi, valamint felvidéki – a mai szlovákiai – üveghutákban készített és a mindennapokban használt tárgyakat mutatják be. Ez az üvegtár jelenleg egyedülálló kultúrtörténeti kiállítás az országban.

A pincében elhelyezett vitrinekben kiállított üvegtárgyak között vannak befőttesüvegek, poharak, patikaedények is. De olyan különlegességek is akadnak, mint a XVIII. századból fennmaradt zöld üveghordó, vagy az egyházi mintákkal ellátott, úgynevezett türelemüvegek. Láthatók az üvegkarók tetejére szerelt színes üveggömbök, továbbá palackok, vagy ételek fedésére használt üveghengerek. Néhány színesre festett, fújt üveget is bemutatnak, amelyeket különleges alkalmakkor, például keresztelőkor, házasságkötéskor vagy halotti torokon használtak. Ezek közül többet el is ajándékoztak a tulajdonosaik.

Karókra helyezett színes üveggömbök (Fotó: Mentusz Károly)
Karókra helyezett színes üveggömbök (Fotó: Mentusz Károly)


Régi üvegfúvó szerszámok (Fotó: Mentusz Károly)
Régi üvegfúvó szerszámok (Fotó: Mentusz Károly)


Türelemüvegek egyházi mintákkal (Fotó: Mentusz Károly)
Türelemüvegek egyházi mintákkal (Fotó: Mentusz Károly)

Jeles szakemberek segítettek

Azt is megtudtuk, hogy az üvegtár kialakításához dr. Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum nyugalmazott igazgatója és a nemrég elhunyt dr. Újvári László professzor, üvegtörténész nyújtott jelentős szakmai segítséget. A vitrinek mellett a falakon régi hutákról és üvegfúvókról készített képeket is látni. Ezek mellett az üvegkészítéshez használt egykori szerszámok közül is kiállítottak néhányat.

Különböző színű üvegkancsók (Fotó: Mentusz Károly)
Különböző színű üvegkancsók (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges festett üvegtárgyak (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges festett üvegtárgyak (Fotó: Mentusz Károly)

Thummerer Éva arról is beszámolt, hogy az üvegtár megnyitása óta az ország különböző részeiből érkeztek vendégek. Ezek között volt, aki Noszvajon pihent, mások a szomszédos Egerből, illetve a gyógyfürdőjéről híres Bogácsról jöttek. De Mezőkövesdről és más dél-borsodi településről is jártak itt látogatók. Bíznak abban, hogy a következő években a már Észak-Magyarország tájairól összegyűjtött nagyszámú egyéb régiséget is kiállíthatják majd Noszvajon. Ezeknek is találnak majd megfelelő helyet a faluban.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk