Régi huták üzenetét őrzi a noszvaji üvegtár

Az Egerhez közeli Noszvaj legújabb turisztikai látványossága a falu központjában levő Magtár Fogadó pincéjében berendezett üvegtár. A régi huták üzenetét őrizve másfél ezer tárgyat mutatnak itt be. A megnyitót követően eltelt több mint két hónapban több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tulajdonos, Thummerer Éva és férje, Bucsek András vendéglátós szakemberek régi álma valósult meg az utóbbi években. Még 2008-ban vásárolták meg az országosan védett műemlékként nyilvántartott Magtár Fogadót a kis bükki faluban, amely eredetileg magtár volt, és 220 éves múltra tekint vissza. Ezt először belülről újították fel, ahol hét szoba, étterem és borozó várja a vendégeket. Azután 2011-ben az épület teteje és a homlokzata is új köntöst kapott. Megoldották a fogadó vízelvezetését, továbbá autós parkolót, előkertet alakítottak ki virágokkal és pihenőpadokkal. Így ma már napraforgós szálláshelyként, törzsvendégekkel működik.

Pincében rendezték be

A család barátjával, Ladóczki Vilmos régiséggyűjtővel fogtak össze – mondta a Turizmus Online-nak Thummerer Éva –, és közösen határozták el, hogy a gyűjteménynek egy részét, a különleges régi üvegtárgyakat a fogadó alatti, eddig kihasználatlan pincében állítják ki. Így egy üvegtárat hoztak létre, ahol a XVIII., a XIX. és a XX. században működött észak-magyarországi, valamint felvidéki – a mai szlovákiai – üveghutákban készített és a mindennapokban használt tárgyakat mutatják be. Ez az üvegtár jelenleg egyedülálló kultúrtörténeti kiállítás az országban.

A pincében elhelyezett vitrinekben kiállított üvegtárgyak között vannak befőttesüvegek, poharak, patikaedények is. De olyan különlegességek is akadnak, mint a XVIII. századból fennmaradt zöld üveghordó, vagy az egyházi mintákkal ellátott, úgynevezett türelemüvegek. Láthatók az üvegkarók tetejére szerelt színes üveggömbök, továbbá palackok, vagy ételek fedésére használt üveghengerek. Néhány színesre festett, fújt üveget is bemutatnak, amelyeket különleges alkalmakkor, például keresztelőkor, házasságkötéskor vagy halotti torokon használtak. Ezek közül többet el is ajándékoztak a tulajdonosaik.

Jeles szakemberek segítettek

Azt is megtudtuk, hogy az üvegtár kialakításához dr. Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum nyugalmazott igazgatója és a nemrég elhunyt dr. Újvári László professzor, üvegtörténész nyújtott jelentős szakmai segítséget. A vitrinek mellett a falakon régi hutákról és üvegfúvókról készített képeket is látni. Ezek mellett az üvegkészítéshez használt egykori szerszámok közül is kiállítottak néhányat.

Thummerer Éva arról is beszámolt, hogy az üvegtár megnyitása óta az ország különböző részeiből érkeztek vendégek. Ezek között volt, aki Noszvajon pihent, mások a szomszédos Egerből, illetve a gyógyfürdőjéről híres Bogácsról jöttek. De Mezőkövesdről és más dél-borsodi településről is jártak itt látogatók. Bíznak abban, hogy a következő években a már Észak-Magyarország tájairól összegyűjtött nagyszámú egyéb régiséget is kiállíthatják majd Noszvajon. Ezeknek is találnak majd megfelelő helyet a faluban.


Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák

Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.