10 dolog, amit külföldi utazásnál a vámszabályokról tudni érdemes

Az aktuális utasforgalmi vámszabályokról tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerdán. 

Habár a jogszabályokban nem történt változás az elmúlt időszakban, mégis érdemes beszélni róluk a nyári utazási szezon idején, hiszen az utasok jelentős része sajnos még mindig nincs tisztában azzal, hogy melyek azok a termékek, amelyeket egy külföldi utazásról gond nélkül behozhatnak, és melyek azok, amelyeket be kell jelenteni, hangsúlyozta Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Az európai uniós és az EU-n kívüli országokat érdemes külön tárgyalni. Az EU egyik alapelve az áruk szabad áramlása, az eu-n belül a határ átlépésekor nincsen bejelentési kötelezettség, nagyon fontos azonban, hogy vannak olyan termékek, amelyek esetében nem beszélhetünk vámunióról, illetve amelyek szállítása korlátozásokhoz, bizonyos engedélyekhet kötött, hangzott el. Ilyenek például a jövedéki termékek, amelyek meghatározott mennyiségben hozhatók csak be az országba. A szóvivő kitért az üzemanyag, élelmiszerek, gyógyszerek, háziállatok és egyéb termékekre vonatkozó szabályokra is.  

A reptéri sajátosságokról Teleki József, a NAV repülőtéri főigazgatója beszélt. Elmondta, hogy viszonylag magas értékhatárig (felnőttek esetében 430 euróig, 15 év alatt 150 euróig) hozhatók a külföldi nyaralásról - nem kereskedelmi céllal - vámmentesen termékek. Ha ennél drágább termékkel tér haza az utas, bejelentést kell tennie, a vámot és az áfát is meg kell fiztenie. Az idei első félévben ennek elmulasztása volt a leggyakoribb jogszabálysértés a határon, 80 ilyen esetben jártak el. Fontos tudni, hogy a veszélyeztetett állat- és növényfajok behozatalához külön engedélyek szükségesek. A határőrök tapasztalatai szerint, jellemzően erre felhívják az egzotikus úti célokra induló utasok figyelmét az utazási irodások, ismertek ezek a szabályok azok körében, akik szervezett úton vesznek részt. Az idei első félévben 8 esetben indult eljárás, ezek egy részében védett kőkorallt próbáltak meg behozni az utasok, másik részében szintén védett kígyó- vagy krokodilbőr termékeket. A főigazgató felhívta a figyelmet, ha valaki 10 ezer eurónál több készpénzt vinne magával az EU-n kívülre, a határon ki- és beutazáskor is be kell jelentenie. Amennyiben ezt elmulasztja valaki, közigazgatási eljárás indul ellene, a kiszabásra kerülő közigazgatási bírság pedig akár a határon átvitt összeg 40 százalékát is elérheti. Idén két ilyen eset történt Ferihegyen, a kiszabott bírságok összege elérte az 5 millió forintot. 

Az utasok informálására a NAV egy 10-es listában állította össze azokat a tudnivalókat, amelyek a legfontosabbak lehetnek a nyaralás idején, hogy ne ronthassa el az utazás élményét például az emlékbe hazahozott tengerparti kagyló lefoglalása a határon, vagy a kiszabott vám egy-egy olyan külföldön vett kütyü után, amelynek értéke túllépi a megengedettet.

10 dolog, amit külföldi utazás előtt érdemes tudni
  1. Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
  2. 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be.
  3. Ne hozzunk magunkkal EU-n kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer), mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezett.
  4. Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter.
  5. Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal. (Erről célszerű igazolást kérni.)
  6. Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) az állatorvos által kiállított állat útlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
  7. Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyak – értéktől függően – az Európai Unió másik tagállamába, illetve harmadik országba vitele engedélyhez kötött.
  8. Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó ősszegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
  9. A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
  10. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

További információkért érdemes átnézni a NAV által készített aktuális utasforgalmi tájékoztató kiadványt, felkeresni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalát, vagy érdeklődni a belföldről helyi tarifával hívható 06-40-FINANC (06-40-346-262) telefonszámon.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?