hirdetés
hirdetés

10 dolog, amit külföldi utazásnál a vámszabályokról tudni érdemes

Az aktuális utasforgalmi vámszabályokról tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerdán. 

hirdetés

Habár a jogszabályokban nem történt változás az elmúlt időszakban, mégis érdemes beszélni róluk a nyári utazási szezon idején, hiszen az utasok jelentős része sajnos még mindig nincs tisztában azzal, hogy melyek azok a termékek, amelyeket egy külföldi utazásról gond nélkül behozhatnak, és melyek azok, amelyeket be kell jelenteni, hangsúlyozta Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Az európai uniós és az EU-n kívüli országokat érdemes külön tárgyalni. Az EU egyik alapelve az áruk szabad áramlása, az eu-n belül a határ átlépésekor nincsen bejelentési kötelezettség, nagyon fontos azonban, hogy vannak olyan termékek, amelyek esetében nem beszélhetünk vámunióról, illetve amelyek szállítása korlátozásokhoz, bizonyos engedélyekhet kötött, hangzott el. Ilyenek például a jövedéki termékek, amelyek meghatározott mennyiségben hozhatók csak be az országba. A szóvivő kitért az üzemanyag, élelmiszerek, gyógyszerek, háziállatok és egyéb termékekre vonatkozó szabályokra is.  

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A reptéri sajátosságokról Teleki József, a NAV repülőtéri főigazgatója beszélt. Elmondta, hogy viszonylag magas értékhatárig (felnőttek esetében 430 euróig, 15 év alatt 150 euróig) hozhatók a külföldi nyaralásról - nem kereskedelmi céllal - vámmentesen termékek. Ha ennél drágább termékkel tér haza az utas, bejelentést kell tennie, a vámot és az áfát is meg kell fiztenie. Az idei első félévben ennek elmulasztása volt a leggyakoribb jogszabálysértés a határon, 80 ilyen esetben jártak el. Fontos tudni, hogy a veszélyeztetett állat- és növényfajok behozatalához külön engedélyek szükségesek. A határőrök tapasztalatai szerint, jellemzően erre felhívják az egzotikus úti célokra induló utasok figyelmét az utazási irodások, ismertek ezek a szabályok azok körében, akik szervezett úton vesznek részt. Az idei első félévben 8 esetben indult eljárás, ezek egy részében védett kőkorallt próbáltak meg behozni az utasok, másik részében szintén védett kígyó- vagy krokodilbőr termékeket. A főigazgató felhívta a figyelmet, ha valaki 10 ezer eurónál több készpénzt vinne magával az EU-n kívülre, a határon ki- és beutazáskor is be kell jelentenie. Amennyiben ezt elmulasztja valaki, közigazgatási eljárás indul ellene, a kiszabásra kerülő közigazgatási bírság pedig akár a határon átvitt összeg 40 százalékát is elérheti. Idén két ilyen eset történt Ferihegyen, a kiszabott bírságok összege elérte az 5 millió forintot. 

Az utasok informálására a NAV egy 10-es listában állította össze azokat a tudnivalókat, amelyek a legfontosabbak lehetnek a nyaralás idején, hogy ne ronthassa el az utazás élményét például az emlékbe hazahozott tengerparti kagyló lefoglalása a határon, vagy a kiszabott vám egy-egy olyan külföldön vett kütyü után, amelynek értéke túllépi a megengedettet.

10 dolog, amit külföldi utazás előtt érdemes tudni
  1. Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
  2. 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be.
  3. Ne hozzunk magunkkal EU-n kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer), mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával engedélyezett.
  4. Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter.
  5. Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal. (Erről célszerű igazolást kérni.)
  6. Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) az állatorvos által kiállított állat útlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
  7. Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyak – értéktől függően – az Európai Unió másik tagállamába, illetve harmadik országba vitele engedélyhez kötött.
  8. Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó ősszegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
  9. A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
  10. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

További információkért érdemes átnézni a NAV által készített aktuális utasforgalmi tájékoztató kiadványt, felkeresni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalát, vagy érdeklődni a belföldről helyi tarifával hívható 06-40-FINANC (06-40-346-262) telefonszámon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk